Vedlikehold av sko:

Slik fjerner du flekker fra semskede sko

Her er tipsene til rene vintersko.

Med noen enkle triks kan du holde semskede lærsko fri for salt.
Med noen enkle triks kan du holde semskede lærsko fri for salt.
Publisert Oppdatert

Vått vær er ikke det beste for semskede sko, men også snø kan gjøre skinnet flekkete og stygt. Likevel er dette et materiale som er mye brukt i vintersko, blant annet i de populære Ugg-skoene.

Bruk Zalo og vann

Daglig leder hos Skomaker'n i Oslo, Niels Fredrik Jacobsen, har et godt råd til hvordan du kan fjerne flekker og smuss fra semsket skinn.

- Noen dråper Zalo blandet med lunkent vann, og en god runde børsting pleier å fjerne det meste av urenheter på skinnet. Om du ikke skulle ha en ordentlig børste, kan en tannbørste gjøre samme nytten, sier han.

La skoene tørke naturlig

I løpet av hans 30 år som skomaker har dette trikset blitt mye brukt, med gode resultater. Men siden skinnet kan endre seg etter å ha vært i våt tilstand, forteller han at det er viktig å la skoene tørke naturlig, og ikke for fort.

- Hvis skoene tørker for fort, kan skinnet ofte krølle seg. Ved å putte avispapir inni skoen bevarer du enklere skoens form og fasong, forteller Jacobsen.

Seks enkle tips

Ofte kan det være greit å levere skoene til rens hos profesjonelle, men om man ikke har råd kan man enkelt gjøre det selv. Her er noen tips.

  • Du kan enkelt forlenge levetiden på semskede sko ved å impregnere de før du tar de i bruk. På vinteren bør de også jevnlig impregneres, slik at de er best mulig forberedt på møtet med vann, snø, salt og smuss.
  • Det første trikset man kan ta i bruk når man vil fjerne flekker, er å gni på stoffet med et tørt frottéhåndkle. Er det flekker som ikke sitter for godt, vil dette ofte være tilstrekkelig.
  • Ved små flekker kan faktisk et viskelær gjøre susen!
  • Hvis flekkene er nye, og fortsatt våte, kan du trykke vanlig tørkepapir over for å trekke ut fuktigheten.
  • Om du har fått fettflekker på skoene, kan potetmel være et hjelpemiddel. Når du gnir potetmelet over flekken trekker det ut fettet, så avslutter du med å børste det bort.
  • Skrubb skinnet med en børste. Det finnes flere børster som er spesiallaget til børsting av semsket skinn, men om du ikke har det kan du bruke det du finner i huset.
  • Som et siste hjelpemiddel kan du dyppe en fuktig klut i eddik, og gni den over problemområdet. Når du er ferdig, lar du skoen lufttørke.

Før du benytter deg av disse rådene bør du sikre deg at skoen er av ekte skinn, og ikke er en imitasjon. I dag lages mange etterligninger, og du kan ikke garantere at tøyet vil reagere på samme måte som ekte skinn.

Les også:

Slik fikser du skinnmøblene

Rocka stil til en billig penge

Test av sesongens vintersko

Slik får du trendy krøller

SKITNE SKO: Vintervær kan fort gjøre semkede sko stygge og flekkete. Følg våre tips for et godt vedlikehold.
SKITNE SKO: Vintervær kan fort gjøre semkede sko stygge og flekkete. Følg våre tips for et godt vedlikehold. Foto: FOTO: Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning