Jeansguide

Slik finner du jeans som sitter perfekt

Tre eksperter forteller hvordan du finner en bukse som passer akkurat deg.

PERFEKTE JEANS: Det er vanskelig å finne jeans som sitter som et skudd, men heldigvis finnes det tips man kan følge for å finne frem i den _blå jungelen_.
PERFEKTE JEANS: Det er vanskelig å finne jeans som sitter som et skudd, men heldigvis finnes det tips man kan følge for å finne frem i den _blå jungelen_. Foto: Foto: Nelly.com
Publisert Oppdatert

Mys på deg selv!

Jenter har en tendens til å se på seg selv med et svært kritisk blikk. Et godt tips er derfor å myse når du ser på deg selv i speilet.

- Hvis det er noe man er misfornøyd med når det gjelder sin egen kropp, så blåser man det gjerne opp når man ser på seg selv i speilet, og da ser man ikke helhetsbildet. Når du myser, ser du hele kroppen, sier jeanseksperten Maren Eidsvik.

En kjedelig trend er at man setter all fokus på størrelsen. Dette er feil og bør endres på

Du står i prøverommet og ser oppgitt på deg selv i speilet. "Enda en bukse som ikke passer", tenker du, og titter trist bort på haugen med jeans som ligger på gulvet ved siden av deg. Dette er den tredje butikken du er innom i dag, og akkurat nå virker det helt umulig å finne en jeans som sitter perfekt.

De aller fleste jenter kjenner seg nok igjen i dette scenarioet, for det er faktisk vanskelig å finne et par jeans som sitter som et skudd. Den store, blå jungelen kan til tider virke veldig uoversiktlig og ufremkommelig, og mange gir etter hvert opp jakten.

Er du blant dem, så fortvil ikke! Hjelpen er nær!

Vi har nemlig snakket med tre jeanseksperter, og fått dem til å komme med sine beste tips til hvordan du kan finne en bukse som sitter som et perfekt på akkurat deg.

Generelle jeanstips

Det aller viktigste rådet er å smøre seg med tålmodighet, og sette av god tid når man skal kjøpe nye jeans. Det er sjelden at den første og beste buksen du finner sitter perfekt.

- Ta deg god tid og prøv mange ulike varianter. Man har en tendens til å kjøpe sin gamle favoritt, noe som ikke er feil, men det finnes alltid noe nytt som kan være interessant å se, påpeker Martin Gustafsson.

Han er tidligere jeansdesigner for det svenske merket Acne, men jobber nå som produktansvarlig for jeanslinjen Never Denim hos Bik Bok.

- En kjedelig trend er at man setter all fokus på størrelsen. Dette er feil og bør endres på, sier Lena Alvarez Reyes, jeansansvarlig hos JC i Bogstadveien i Oslo.

Alle merker varierer på sine størrelser, både når det gjelder modell, passform og vask. Så om du bruker en bestemt størrelse i et merke eller modell, så betyr ikke det nødvendigvis at du har samme størrelse i en annen.

- Det beste er om man har en størrelse å ta utgangspunkt i, men man finner fort ut at noen er små eller store i størrelsen. Så bruk prøverommet godt, tipser Lena.

Et annet godt tips er å tenke etter hva slags type jeans du er på jakt etter. Hvilken passform har du lyst på, hvilken vask ønsker du og til hvilke anledninger skal du bruke den? Jo mer konkret du er, desto lettere blir det for deg å finne frem i jungelen.

Husk at det ikke er noen skam å be om hjelp ved å henvende deg til fagpersonell.

I butikker som spesialiserer seg på jeans, skal de som jobber der være opplært i de ulike merkene de selger. De kjenner derfor til alle de ulike modellene, og kan lett hjelpe deg til å finne frem til en jeans som passer deg og din figur.

Buksen vider seg ut

De fleste har merket at jeansen som satt som et skudd i prøverommet, blir slappere etter den er brukt. Dette er fordi jeans ofte utvider seg en omtrent en halv størrelse etter bruk.

- Jeans som har blitt vasket hardt, altså lysere jeans, utvider seg mer, sier Gustafsson.

Hvordan du vasker jeansen din hjemme, kan også ha noe å si for hvordan passformen holder seg.

- Mange vasker jeansen sin for ofte, den trenger ikke vaskes etter hver gang den er brukt. Heng den heller ut til lufting, tipser Gustafsson.

Vær også nøye med å vrenge buksa når du først kaster den til vask, og følg vaskeanvisningen som står på.

Under har vi tatt for oss ulike kroppstyper eller "problemområder" som jenter typisk tenker på når man kjøper bukser, og kommer med tips til hva slags type jeans du bør lete etter. Les deg opp, så er du litt bedre rystet neste gang du skal på jeansjakt.

Stor rumpe

Ekspertenes tips til deg som vil at rumpa skal se mindre ut.

- De fleste som har flotte former og god størrelse på rumpa, vil gjerne gjøre den mindre eller mindre synlig. Da er det best å finne noen jeans med baklommer som hverken er for store eller for små, men som former hoftepartiet, råder Lena.

Hun sier også at om man ønsker at rumpa skal se mindre ut, så bør man unngå jeans som ikke har baklommer.

- Man bør ikke velge en bukse med små baklommer. Det er bedre at lommen har en normal størrelse så lommene ikke ser små ut i forhold til rumpa, understreker Martin.

Dessuten har plasseringen av lommene har mye å si. Ifølge Maren Eidsvik, salgssjef hos Lee Jeans og med 14 år erfaring med å jobbe med jeans, bør lommene sitte sentralt på rumpa og inn mot midten. Dette skaper nemlig et inntrykk av en mindre rumpe. Man bør også passe på at de ikke sitter for lavt.

I tillegg er det viktig å passe på hvor yoken er - den horisontale sømmen som går over baklommene. Er denne plasser lavt i forhold til baklommene, får man et inntrykk av at rumpa er mindre.

Liten rumpe

Her er tipsene som gir liten rumpe mer form og fylde.

FRA VENSTRE: Lee Marion (kr 749), Pepe Jeans Pixie (kr 999), Levis Bold Curve (kr 899).
FRA VENSTRE: Lee Marion (kr 749), Pepe Jeans Pixie (kr 999), Levis Bold Curve (kr 899). Foto: Foto: Ellos.no, Nelly.com

- Er du fortvilet over en flat eller liten rumpe, er det lurt å velge en bukse med baklommer som plasseres slik at fokuset tas vekk fra leggene, og retter blikket opp mor rumpa og hoftene, sier Lena.

Bare husk at baklommene ikke bør være altfor store, da gjemmer de bare rumpa i stedet for å fremheve den. Velg heller en noe mindre baklomme som er ikke er lavt plassert.

- Hvis baklommene sitter noe høyere, gir den en effekt av at man har mer form, forteller Martin.

Ifølge Maren bør du velge lommer som er runde fordi firkantede baklommer konkurrerer med de kvinnelige formene.

Et annet triks som er hyppig brukt, er å velge en bukse uten baklommer eller lite synlig baklommer.

Stor mage eller epleform

Disse buksene bør du velge hvis du har litt ekstra rundt midjen.

- Det er bedre med en bukse med litt høyere midje enn en som er lav. Dessuten føles dette ofte bedre, og hvordan buksen føles på er veldig viktig når man kjøper jeans, understreker Martin.

FRA VENSTRE: Wrangler Stokes (kr 699), Lee jade (kr 899), Crocker Pep (kr 499), Levis Slight Curve (kr 899).
FRA VENSTRE: Wrangler Stokes (kr 699), Lee jade (kr 899), Crocker Pep (kr 499), Levis Slight Curve (kr 899). Foto: Foto: Ellos.no, produsenten

Velg gjerne en bukse i stretch som er mykere i linningen og derfor mer komfortabel rundt midjen. Det er viktig at buksen ikke klemmer inn rundt magen, det er bare ubehagelig og kan få deg til å føle deg uvel i buksen - noe som utstråles.

- Dersom du har stor mage bør du unngå passformer som er altfor smale rundt leggene. Prøv heller noen med rette ben, eller med bootcut om du har litt høyde, sier Lena.

Har du epleform bør du unngå jeans med mange detaljer, hold deg til rene vasker og lommer som rammer inn hoftene.

- Noen passer best med smale legger, andre ikke. Prøv begge deler og finn det som du selv trives best med. Dersom man finner en modell som fremhever formen, har man kommet et skritt lengre i jungelen, sier Lena.

Love-handles

Ekspertene gir deg råd om hvordan du unngår den såkalte muffintop-en.

- Har man love-handles bør man heller ikke velge en bukse som er for lav i livet, sier Martin.

Det er viktig at linningen er myk slik at den ikke graver seg inn i "håndtakene". Det kan derfor være lurt å velge jeans med stretch fordi den sitter mer behagelig i midjen.

FRA VENSTRE: Wrangler Jess (kr 799), Crocker Sky High (kr 599), Bik Bok Higher (kr 499), Lee Scarlett (kr 699).
FRA VENSTRE: Wrangler Jess (kr 799), Crocker Sky High (kr 599), Bik Bok Higher (kr 499), Lee Scarlett (kr 699). Foto: Foto: Ellos.no, produsenten

Lena råder deg som har love-handles til å velge jeans som sitter over hoftebenet, fordi dette gjør det lettere å gjemme dem vekk.

Husk at balanse er viktig, buksen bør hverken være for høy eller for lav i livet. Kjenn etter selv hva som sitter best og mest komfortabelt på akkurat deg, siden vil alle har forskjellig avstand fra mage og lår.

Høy og tynn

Disse rådene passer for deg som er smal og høy.

- Hvis man vil fremheve lengden sin og det at man er smal, skal man bruke en bukse med smale ben. Kombinerer man dette med en høy midje, ser man enda lenger ut, påpeker Martin Gustafsson.

Vil man derimot gi inntrykk av at man er lavere enn det man er, foreslår han å heller velge bukser med litt sleng eller bootcut, eller en rett legg som ikke er for trang eller for høy i livet.

- Er du høy og tynn bør du se etter en jeans som gir en illusjon av rumpe og lår. Skinny jeans passer perfekt til dette, siden de sitter stramt fra hofter til legger, sier Lena hos JC.

Lav

FRA VENSTRE: Pepe Jeans Elite Slimfit (kr 1099), Lee Jade (kr 899), Bik Bok Higher (kr 499).
FRA VENSTRE: Pepe Jeans Elite Slimfit (kr 1099), Lee Jade (kr 899), Bik Bok Higher (kr 499). Foto: Foto: Ellos.no, produsenten

Her er tipsene som gjør at du ser høyere ut.

- Hvis du er lav bør du ikke kjøpe bukser med bootcut. De vil trekke deg ned, og gjøre at du ser mindre ut enn du egentlig er. Velg heller smale jeans, sier Maren Eidsvik.

Lena sier at man dessuten også bør unngå bukser meg rett legg hvis man vil jukse seg til litt lengde, fordi disse egner seg best for jenter med litt høyde.

- Velg en bukse som er tight med en normal høy midje eller lav midje. Flare eller boyfriend-bukser gjør ofte at man ser kortere ut enn man egentlig er, sier Martin.

Kraftige lår eller brede hofter

Eskpertene gir deg de beste tipsene for hvordan du kan se smalere ut.

FRA VENSTRE: Tiger Jeans Slender (kr 995), Fornarina Blanca Superslim (kr 1099), Crocker Pow (kr 499), Levis Demi Curve (kr 999).
FRA VENSTRE: Tiger Jeans Slender (kr 995), Fornarina Blanca Superslim (kr 1099), Crocker Pow (kr 499), Levis Demi Curve (kr 999). Foto: Foto: Nelly.com, Ellos.no, produsenten

- Har du litt kraftige lår, bør ikke buksen være altfor trange i bena, men heller velge en rettere modell - ikke vid, men rett, understreker Martin hos Never Denim.

Du bør også velge en bukse som har god stretch, mener Lena. Heldigvis finner du nå stretch i de aller fleste modeller.

Har du brede hofter, bør du unngå bukser som har altfor mye sleng, da det bare vil gjøre at du ser større ut.

- Helhetsbildet blir bredere og du blir plantet ned i bakken. Liker du ikke slimfit, så gå heller for en rettere modell, råder Maren.

Du kan også se etter modeller hvor sømmen på siden av hoftene er flyttet litt fremover. Dette gjør nemlig at du ser smalere ut.

FRA VENSTRE: Fornarina Twiggy Soft (kr 999), Bik Bok Kick (kr 499), Lee Scarlett (kr 699).
FRA VENSTRE: Fornarina Twiggy Soft (kr 999), Bik Bok Kick (kr 499), Lee Scarlett (kr 699). Foto: Foto: Ellos.no, produsenten

Les også:

Slik varer jeansen lenger

Her er plaggene gutta hater

Disse plaggene bør alle jenter ha i skapet

FRA VENSTRE: G-Star Lynn Straight (kr 1395), Levis Bold Curve (kr 899), Replay Jeans Pearl (kr 1195), Lee Bonnie (kr 995).
FRA VENSTRE: G-Star Lynn Straight (kr 1395), Levis Bold Curve (kr 899), Replay Jeans Pearl (kr 1195), Lee Bonnie (kr 995). Foto: Foto: Nelly.com, Ellos.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning