Slik avslører du piratkopiering

Hvilken veske er ekte?

Den til høyre.

MEST KOPIERT: Louis Vuitton lett gjenkjennelige logomønster er kanskje det som er mest kopiert i hele verden. Klarer du å skille fake fra ekte?
MEST KOPIERT: Louis Vuitton lett gjenkjennelige logomønster er kanskje det som er mest kopiert i hele verden. Klarer du å skille fake fra ekte? Foto: Foto: Produsenten og Bulls.
Publisert Oppdatert

Fakta om piratkopier

 • Tollvesenet avslører privatkopier ut i fra kvalitet, pris, emballering og avsender.
 • Piratkopier fører ikke til offentlig påtale og har ifølge Tollvesenet aldri vært straffesak i norske domstoler.
 • Piratkopier er svært utbredt, man får kjøpt alle typer varer folk etterspør. Det er kun profitt som driver produsentene av piratkopierte varer.
 • Piratkopiering er den raskest voksende form for organisert kriminalitet, fortjenesten er høy og straffen er lav, så en kjøpt piratkopi er i dag en direkte støtte til kriminelle nettverk som ellers også driver traficking og annen smugling.
 • Reglene om piratkopier er først og fremst gjeldene for næringslivet og ervervsmessig virksomhet, og gjelder i utgangspunktet ikke privat import med unntak av opphavsrett i forhold til åndsverksloven. Tollvesenet foretar en egen vurdering av hva som anses å være til privat bruk.

Kilde: Tollvesenet

Ha øynene med deg, hvis du skal shoppe designerveske på nettet eller i utlandet. Det florerer av falske varer på både utenlandske markeder og på nettet.

Svenske Karin P. gikk lei av alle piratkopiene på nettet og startet derfor den privatdrevne og populære websiden Kjeck.se.

Der coacher hun leserne i nettshopping og hvordan de skal unngå piratkopier.

Siden mange av selgerne misliker jobben hun gjør, kan hun ikke la seg intervjue med fullt navn.

Vær skeptisk

- Piratkopier er vanligere enn ekte varer på Internett. På Tradera.com og Blocket.se vil jeg påstå att det går omtrent ni fake varer per ekte objekt. Nesten alle som selger fake påstår at varene er ekte, sier Karin.

Hun anbefaler alle å være skeptiske til selgeren.

- Man kan ikke stole på en selgers ord, så kjøpere må være klare for å bruke både tid og energi på lære seg om markedet og modellen de er interessert i, forteller hun.

Bruk nettvett!

Petra Middelthon, stylist og moteredaktør i Elle, mener også det er viktig å sette seg inn i hvordan originalene ser ut.

Hun ser ofte falske Chanel-, Louis Vuitton- og Gucci-vesker og mener det kommer stadig flere kopier av Prada, Chloé og Balenciaga.

Hun ville aldri tatt sjansen på å kjøpe veske på nettet.

- Jeg har et par venninner som har gjort det, og veskene de endte opp med var fake. De betalte 4000 i stedet for 9000, men det er jo veldig mye penger når du ikke en gang får ekte vare, sier moteredaktøren.

Detaljene avslører

Nesten alle som selger fake påstår at varene er ekte.

Det er først og fremst detaljene som avslører piratkopiene, men de blir stadig bedre. Derfor er det ekstra vanskelig å avsløre forskjellene på et bilde i en nettbutikk.

- Det har blitt utrolig vanskelig å se forskjell på fake og ekte vesker, siden det stadig blir lettere å kopiere designerveskene. Nå lages de jo til og med på samme fabrikk. Det ligger et slags sertifikat i designerveskene som har pleid å være beviset på at de er ekte, men nå blir også disse kopiert, sier Middelthon.

Petra råder folk til å kjenne på veskene og se nøye på logo, anheng, glidelås, farge og stoff eller skinn.

- Noen ganger kan logoen henge litt skeivt på de falske, og det kan være mulig å oppdage det på skinnet som ofte er av en litt dårligere kvalitet. Det er også et godt tips at kopiene pleier å være lettere enn designerveskene, sier moteredaktøren.

Slik finner du ut om vesken er ekte

 • Når prisen er mistenkelig lav, er det ofte fake. Designervarer er gjerne dyre, fordi de har en spesiell kvalitet eller utsmykning. Det er lurt å sjekke markedsprisen før du kjøper vesken.
 • Lave bud på en veske på en nettet, behøver likevel ikke å bety at den er en piratkopi. Verdien blir påvirket av slitasje, farge, materialvalg og hvor moteriktig modellen er.
 • Ekte designervesker er gjerne utstyrt med spesielle sømmer eller spesielle glidelåser, knapper eller utsmykning i eksklusive materialer som gull, sølv eller edelstener. Metalldetaljer har som regel logoen inngravert.
 • Kjenn på skinnet eller stoffet, så du får forsikret deg om at det er i god kvalitet. Skinnet skal være mykt å ta på og ha en karakteristisk lukt.
 • Se nøye på veskene eller klærne som Hollywood-kjendisene går med, så du får en god kjenneskap til hvordan de ekte varene ser ut.
 • De fleste merkevarer er utstyrt med en spesiell logo, merke eller et nummer som garanterer varens ekthet. Symbolene er ofte vanskelige å kopiere.
 • Sømmene skal være av god kvalitet. Vesken skal være uten løse tråder.
 • Logoen er ofte presset inn i skinnet, i stedet for utenpå.
 • Hvis en veske har skjevt mønster og noe av logoen er hakket over ved sømmen er det en kopiveske. Mønsteret skal ikke brytes i sømmene.
 • Fôret er av god kvalitet og gjerne med logo.
 • Glidelåsene er av god kvalitet og har ofte designerlogo.
 • Mange veskemerker har produktkoder eller magnetstrips på forstoff eller i linningen på innsiden av vesken eller metalldetaljene.
 • Hvis en veske har skjevt mønster eller hvis noe av logoen er hakket over ved sømmen er det en kopiveske.
 • Hvis man kjøper en brukt veske skal man sørge for at man får med en kvittering fra motehuset.
 • Det lønner seg å undersøke hvor du kan kjøpe den ekte varen på forhånd. Det kan du gjøre på merkets hjemmeside som ofte har en forhandlerliste.

Kilder: Veskefeber.no, Toppgaver.no, Ehow.com

Her er svaret

Lurer du fortsatt på hvilken veske i toppbildet som er ekte og hvilken som er piratkopiert, eller har du avslørt det selv?

Den til høyre er ekte.

Les også:

Samleartikkel - Alt om hudpleie

Ukas topp 5 motekupp

Slik bruker du herreplagg

Høstens fineste smykker

Disse fargene kler du

HÅNDSYDD: Et av de mest kopierte veskene i verden er Chanel sin 2.55. Disse på bildet er imidlertid ekte da dette er fra Chanel sin veskefabrikk.
HÅNDSYDD: Et av de mest kopierte veskene i verden er Chanel sin 2.55. Disse på bildet er imidlertid ekte da dette er fra Chanel sin veskefabrikk. Foto: Foto: Bulls
Det er også et godt tips at kopiene pleier å være lettere enn designerveskene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning