Skjortekrage

Skjortekragen opp eller ned?

Med mindre du er redd for å bli solbrent i nakken, bør du ikke gå med skjortekragen opp.

OPP ELLER NED? En casual hverdagslook krever faktisk sitt, det også. Denne gangen er det den løse og ledige skjortekragen som får gjennomgå. For skal den være opp eller ned? Og hvilke signaler sender egentlig varianten du går for? Svaret får du her.
OPP ELLER NED? En casual hverdagslook krever faktisk sitt, det også. Denne gangen er det den løse og ledige skjortekragen som får gjennomgå. For skal den være opp eller ned? Og hvilke signaler sender egentlig varianten du går for? Svaret får du her. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Da golfstjernen René Lacoste designet den udødelige tennisskjorten i 1933, var det meningen at kragen skulle være opp for å beskytte nakken mot sol når man spilte tennis.

I dag er det ytterst få som bruker skjortekragen til nettopp dette formålet.

Men spørsmålet er likevel evig aktuelt: Skal den løse og ledige skjortekragen (altså i kombinasjon med noe så hverdagslig som for eksempel et par jeans eller en shorts) stå opp? Eller ligge nede? Og hva sier egentlig de ulike variantene om deg?

Vi tok spørsmålet til ekspertene.

Skjortekragen opp eller ned?

Stylist Eirik Mogseth synes ikke man burde gå med skjortekragen opp - med mindre du vil se ut som en slask.

- I mine øyne bør den være ned. Det ser både ryddigere, skarpere og mer sofistikert ut. Går man med den opp, synes jeg det ser litt slaskete ut, sier han.

Stylist Espen Hilton er enig.

- Inntrykket du gir er litt sånn "i dag har jeg en dag der I don't give a shit", sier han og legger til:

- Ingen kler å gå med kragen opp. Hadde du kommet på en casting med oppbrettet krage, ville jeg nok spurt hvorfor du har vridd kragen din den veien. Jeg hadde snudd den for deg med en eneste gang, sier han.

Mogseth mener derimot at du av og til kan komme unna med en skjortekrage som står opp.

- Til et avslappet og kanskje maritimt antrekk kan det faktisk fungere, men det er individuelt, sier han.

BRETTET NED: It-mann og skuespiller Ryan Gosling er kjent for å ha en casual klesstil - enkel og stilren. Selv går han for den hverdagslige skjortekragen ned.
BRETTET NED: It-mann og skuespiller Ryan Gosling er kjent for å ha en casual klesstil - enkel og stilren. Selv går han for den hverdagslige skjortekragen ned. Foto: FOTO: Stella Pictures

Greit på pique-skjorter

Tips!

  • Det viktigste er at du bruker en opprettet krage når det passer seg sånn; først og fremst på skjorter og jakker med stive krager.
  • Oppbrettet krage vil gi en slags linje rundt nakken, som videre rammer inn ansiktet ditt og får nakken din til å se lengre ut - altså en flatterende look.

Moteblogger Chris Skoug er kjent for sine stilfulle antrekk, og går ofte med skjorte - med kragen ned.

- Skjortekragen bør som regel være brettet ned. Om man velger å brette den opp, vil man fort kunne gi litt assosiasjoner fra den tiden man var fjortis, sier Skoug.

Likevel synes han at det er litt andre regler når det er snakk om pique-skjorter.

- Der er en delvis oppbrett av kragen i nakken ganske greit, og kan fort se litt kulere ut enn å la den ligge ned, sier han.

Selv bretter han kragen alltid ned på skjorter, og delvis opp i nakken på pique-skjorter. Også på noen jakker kan det være greit.

- Jeg vil si at den kragen som er grei å brette opp stort sett finnes på trenchcoats, quiltjakker, denimjakker og enkelte frakker, sier Skoug.

- Det enkle er alltid det beste

Redaktør i herremagasinet Mann, Knut Christian Moeng, går alltid med skjortekragen ned, men aldri helt oppkneppet.

- Jeg går alltid med skjorten med to åpne knapper. Det gir et inntrykk av selvsikkerhet og en mye kulere stil. Det enkle er alltid det beste, sier Moeng.

Han synes at de som går med kragen oppbrettet, prøver for hardt. Det bør man unngå.

- Det kan se litt eplekjekt ut, og det virker ofte påtatt. Enten er du kul, eller så er du ikke, sier Moeng.

Likevel er det alltid noen som kommer unna med alt. Har du attitude, kan du gå med en altfor stor hatt, og verden smiler og nikker.

- Se bare på Pharrell Williams, den kuleste gutten i klassen. Så jo, noen kommer unna med en oppbrettet krage også, sier Mann-redaktøren.

Eric Cantona-tendenser

UNNAKET: Ifølge moteblogger Chris Skoug er det visse plagg der en oppbrettet passer.  - Jeg vil si at den kragen som er grei å brette opp stort sett finnes på trenchcoats, quiltjakker, denimjakker og enkelte frakker, sier Skoug. Fra venstre: Ryan Reynolds i en denimjakke med kragen opp. Til høyre: Designer Zac Posen går for en oppbrettet krage på trenchcoaten sin.
UNNAKET: Ifølge moteblogger Chris Skoug er det visse plagg der en oppbrettet passer. - Jeg vil si at den kragen som er grei å brette opp stort sett finnes på trenchcoats, quiltjakker, denimjakker og enkelte frakker, sier Skoug. Fra venstre: Ryan Reynolds i en denimjakke med kragen opp. Til høyre: Designer Zac Posen går for en oppbrettet krage på trenchcoaten sin. Foto: FOTO: Stella Pictures

I et kommentarfelt under en artikkel som omhandler nettopp dette med hvorvidt popped collar er in igjen eller ei, skriver en: "Det føles som 2003 igjen, alt går jo i sirkel."

En annen skriver: "Vær så snill, Lacoste har gjort dette i flere år. Lol."

"Eric Cantona gjorde dette med Manchetster United-drakten sin på 90-tallet. Det er en gammel trend", skriver en tredje person.

For ja, fotballspillerens oppbrettede krage ble etter hvert varemerket hans da han spilte for det britiske laget.

Hilton på sin side synes ikke Cantona er en man bør etterligne.

- Det er ikke et spørsmål, kragen skal ned. Spørsmålet er heller hvorfor noen i det hele tatt tar den opp? Er det for å ligne Eric Cantona som la opp for 150 år siden?, spør Hilton, før han svarer selv:

- Om kragen skulle opp, så hadde designerne laget snittet andre veien. La den være ned.

Blir det en trend igjen?

Oppbrettet krage har lenge hatt et nokså preppy stempel - og symboliserer derfor også en stil som aldri går helt av moten. Er det en tid på året den blomstrer for fullt, er det om våren.

Under moteukene i Paris og Milano tidligere i år, ble nemlig flere menn observert med oppbrettet krage stikkende ut av pologenserne sine. Kanskje er popped collar vei inn igjen i motebildet?

Velg riktig kragestørrelse

Skal du derimot gå for en formell og pyntet look, og skjortekragen skal kombineres med en dress, er det viktig at du har den riktige kragestørrelsen på skjorta.

HOT OG NOT: Til høyre: Kjekkasen James Dean valgte å la jakkekragen stå opp. Ifølge ekspertene passer denne oppbretten fint for å gi en litt røffere look. Til venstre: Ifølge ekspertene kan en oppbrettet skjortekrage, derimot, se litt slaskete ut.
HOT OG NOT: Til høyre: Kjekkasen James Dean valgte å la jakkekragen stå opp. Ifølge ekspertene passer denne oppbretten fint for å gi en litt røffere look. Til venstre: Ifølge ekspertene kan en oppbrettet skjortekrage, derimot, se litt slaskete ut. Foto: FOTO: Stella Pictures

For å finne den rett kragestørrelse, måler du rundt halsen og legger på én centimeter. Kragen skal ikke føles ukomfortabel, og den skal videre kunne kneppes igjen uten problem.

Du skal fint kunne putte en finger nedi kragen når den er kneppet igjen. En skjorte kryper gjerne tre til fem prosent i vask, så er du i tvil om størrelsen, bør du heller ha litt ekstra å gå på.

Her er også skjortekrage-regelen soleklar: Den skal være brettet ned.

De ulike skjortekragene

Det finnes videre mange ulike penskjortekrager. Her er de vanligste variantene:

Standard-krage: Den mest vanlige. Her peker snippene nedover, og det er et lite mellomrom mellom der hvor snippene møtes.

Cutaway: Denne er kortere og bredere og snippene peker fra hverandre.

Button-down: Denne kragen får skjorten til å se mer casual ut, og hvis du ikke skal gå med slips eller sløyfe er dette den som ser best ut. Knappene holder kragen på plass.

Vinge-krage: Denne kragen har en bøyd spiss på toppen av kragen. Du ser den oftest på smokingskjorter, og passer best til veldig formelle anledninger.

Les også:

Lær deg å bruke skjorta rikitig

Dette mener gutta er mest sexy på jenter

Her er frisyren jenter liker best på gutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning