Skjerftips til gutta

- Skjerf er hot på gutta

Men vet du egentlig hvordan du bruker skjerfet denne høsten?

SKJERFET: Ett tøystykke, flust av muligheter. Hvilket alternativ går du for? Lar du det henge løst og laidback som Simon Cowel? Går du for en avansert knute à la Neyo? Rundt og gjennom som Kiefer Sutherland? Eller vet du rett og slett ikke hvordan du skal bruke skjerfet? Vi spurte ekspertene om litt hjelp...
SKJERFET: Ett tøystykke, flust av muligheter. Hvilket alternativ går du for? Lar du det henge løst og laidback som Simon Cowel? Går du for en avansert knute à la Neyo? Rundt og gjennom som Kiefer Sutherland? Eller vet du rett og slett ikke hvordan du skal bruke skjerfet? Vi spurte ekspertene om litt hjelp... Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

«Den moderne løkken». «En dobbel tvist». Hengende løst. Det er ikke bare, bare å ta på seg et avlangt tøystykke som både skal se bra ut - og holde deg varm.

Derfor har vi samlet et par helt konkrete tips til hvordan dere bruker skjerfet denne høsten, gutta. Så pust dypt inn, og la deg inspirere!

- Smale skjerf kan se ut som et slips

Det fine med skjerf er at det, som regel, ikke er størrelse og passform som er det største problemet, samtidig som det nokså kjapt kan forandre et helt antrekk - uten at det behøver å koste skjorta.

Det finnes likevel et par skjerftabber du helst bør unngå.

- Jeg er ikke så fan av veldig smale skjerf som nesten ser ut som slips - eller skjerf som henger litt unødvendig rundt halsen. Hvis skjerfet skal brukes ute, skal det helst være strikket, varmt og litt tykkelse på det. Pynteskjerf bruker du kun til dress, sier Anne Irene Migliosi i Presskontakterna.

Det samme synes hun gjelder den svært så omtalte Mette-Marit-knuten (du samler skjerfet i hver ende, og legger det så rundt halsen. Deretter putter du de løse endene inn der skjerfet har fått en løkke).

- Den blir kanskje litt feminin? Men den kan muligens passe til en litt mer pyntet look, sier Migliosi.

Heller ikke Knut Christian Moeng, redaktør i MANN, er en stor fan av denne skjerfknute-varianten på gutta.

- Nja, er ikke den litt passé? Sikkert praktisk, altså, men veldig lite stilig, spør du meg, sier Moeng og fortsetter:

- Du vet sånn som eldre menn bruker sine rutete skjerf? Pent og pyntelig rundt halsen, under en sammenknytt trenchcoat. Det er heller ikke veldig fint.

UNNGÅ DETTE: Ifølge Alexander Lewis i YouTube-videoen «How a Modern Man can Tie His Scarves», bør alle gutter unngå denne varianten - der skjerfet henger som en kappe bak på ryggen. - Etter min mening er dette en litt barnslig måte å bruke plagget på, sier Lewis.
UNNGÅ DETTE: Ifølge Alexander Lewis i YouTube-videoen «How a Modern Man can Tie His Scarves», bør alle gutter unngå denne varianten - der skjerfet henger som en kappe bak på ryggen. - Etter min mening er dette en litt barnslig måte å bruke plagget på, sier Lewis. Foto: FOTO: Youtube-screenshot

144 000 tutorials på YouTube

Forvirret? Det blir verre. Et raskt YouTube-søk alene viser nemlig hele 144 000 tutorials der menn stiller seg foran kameraet og optimistisk demonstrerer ulike skjerfknuter. Men det noen sier du bør unngå, omtaler andre som «det hotteste av det hotte».

Skal vi tro den mest sette skjerfvideoen rett, nærmere bestemt Alexander Lewis i «How a Modern Man can Tie His Scarves» for kanalen Purple Eagle, er det særlig én variant du så absolutt bør styre unna.

- Mange slenger bare skjerfet rundt halsen, og lar det henge bak på ryggen som en kappe. Etter min mening er dette en litt barnslig måte å bruke skjerfet på. Det ser også nokså feminint ut, sier Lewis i videoen.

- Det enkleste er ofte det beste

Så hvilke tips funker for alle gutter der ute som skal ikle seg et skjerf akkurat nå?

- Gå for skjerf i klassiske farger som svart, grått, rødt og blått. Det enkle er ofte det beste. Men det er selvfølgelig lov å være litt modig. Ikke vær redd for å bruke litt knallfarger og mønstre, sier Migliosi og fortsetter:

- Lek deg med det, se på det som et plagg som er like viktig som ytterjakken. Velg gjerne en farge som fremhever øynene dine, passer til hudtonen din, og som ikke gjør deg gusten og blek.

Moeng sier seg enig.

- Jeg har sans for de litt store skjerfene, gjerne i grov strikk, som jeg bare surrer rundt halsen lettere kaotisk. For meg er primæroppgaven til et skjerf å holde meg varm, men det gjør helt klart noe mer ut at et innpakket vinterantrekk. Gå gjerne for et litt edgy mønster eller en kontrastfarge til jakken eller frakken din.

Knutene som funker

TO MULIGE VARIANTER: Til venstre: Ekspertene omtaler denne varianten som «en gang rundt». Den blir også kalt «The Traditional Loop ».  Til høyre: Dette er et eksempel på knuten «to ganger rundt».
TO MULIGE VARIANTER: Til venstre: Ekspertene omtaler denne varianten som «en gang rundt». Den blir også kalt «The Traditional Loop ». Til høyre: Dette er et eksempel på knuten «to ganger rundt». Foto: FOTO:: Anne Irene Migliosi

Når det kommer til knuter, mener Migliosi det helt klart er noen som er finere (og tryggere) å velge fremfor andre.

DEN KLASSISKE: Ifølge ekspertene er dette en klassisk og fin måte å bruke skjerfet på - omtalt som «den klassiske en halv gang rundt», eller «The Simple Sling» som den også heter.
DEN KLASSISKE: Ifølge ekspertene er dette en klassisk og fin måte å bruke skjerfet på - omtalt som «den klassiske en halv gang rundt», eller «The Simple Sling» som den også heter. Foto: FOTO: Anne Irene Migliosi

- Jeg liker godt «en gang rundt», «to ganger rundt» og «den klassiske en halv gang rundt» (der du har halve skjerfet hengende på ryggen). Hvis ikke du liker knute, funker det alltid med en litt stor strikket hals som du bare surrer to ganger rundt halsen.

Her bør du imidlertid passe på at skjerfet ikke blir for stramt. Det er ikke veldig flatterende å se ut som du er i ferd med og kveles.

Stylist Eirik Mogseth mener det meste er lov, men har likevel en liten huskeregel du kan ha i bakhodet:

- Litt grove skjerf bør knytes kun én gang. Tynnere skjerf kan du godt leke litt mer med, sier Mogseth og fortsetter:

- Velg gjerne en variant i naturmateriale - enten det er lammeull, kashmir, lin eller bomull. De er gjerne mer behagelige, og av best kvalitet. Blanke skjerf kan fort bli litt «vulgært». Sateng bør du styre unna. Det samme gjelder bandanaen. Har man ikke rocka stil, funker det i hvert fall dårlig.

Årets skjerftrender

Ifølge Migliosi skal skjerfene være litt større i år enn tidligere.

- Også er det jo kjempetrendy med ruter i høst. Et klassisk rødrutete skjerf er hot på gutta, sier hun.

Migliosi mener det kombinasjonen gutter og skjerf som regel ikke kan slå feil.

- Det tilfører det lille ekstra til antrekket og kan fremheve fine trekk ved ansiktet ditt. Kanskje se litt mystisk ut i vinterkulden? Det er så absolutt et anvendelige plagg som holder deg god og varm - i tillegg til at det så absolutt sier litt om stilen din i vinterkulda, avslutter hun.

Mogseth er enig.

- Skjerf er jo et relativt stabilt moteplagg. Hot nå er skjerf med litt frynser à la Gucci. De er superfreshe til gutter! Videre er striper alltid klassisk og kult. Velg gjerne en utradisjonell farge som lilla, mintgrønn eller dyp petrolium.

Les også:

Så ofte bør du trimme kroppshårene

HALS: Er du ikke fan av knuter, kan du heller gå for en stor og god hals som du bare surrer rundt halsen. Halsen til venstre er fra Arnie Says, og koster kr 750. Halsen til høyre er fra River Islands, og koster kr 200.
HALS: Er du ikke fan av knuter, kan du heller gå for en stor og god hals som du bare surrer rundt halsen. Halsen til venstre er fra Arnie Says, og koster kr 750. Halsen til høyre er fra River Islands, og koster kr 200. Foto: FOTO: Anne Irene Migliosi

Stadig flere menn bruker sminke

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning