Mote for menn

Ser du hva som er galt på det ene bildet?

En vanlig dressjakke kan faktisk ikke brukes til så mangt.

EN AV DISSER ER FEIL: Nei, du kan faktisk ikke bruke hvilken som helst dressjakke som blazer. Ser du hvilket antrekk du skal unngå?
EN AV DISSER ER FEIL: Nei, du kan faktisk ikke bruke hvilken som helst dressjakke som blazer. Ser du hvilket antrekk du skal unngå? Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Når menn skal pynte seg, er det både naturlig og vanlig å ty til dressen. Men når man bare skal være litt pyntet, føles det kanskje også naturlig å kombinere dressjakken med en mindre pyntet bukse og overdel? Da blir den jo som en blazer, eller?

Vel, nei. Det er ikke bare å slenge på seg hvilken som helst dressjakke sammen med et par bukser, en skjorte og pensko.

Dressjakke og blazer er to ganske så forskjellige ting, som slett ikke burde brukes om hverandre - i hvert fall ikke sånn helt uten videre.

Gråsone om regler

Håvard Bråstein, avdelingsleder hos Follestad i Akersgata i Oslo, svarer både «ja» og «nei» på spørsmål om man kan bruke dressjakke som blazer.

- Det som bestemmer om man kan bruke dressjakken som blazer er i hovedsak stoffet i jakken og buksen man skal bruke den til, sier han.

I tillegg har knappene i jakken og selvfølgelig fargekombinasjonen mye å si.

En nyttig pekepinn er at jakken burde virke tykkere eller ha mer struktur enn buksen du skal bruke den med. Fargene bør heller ikke være for like, man skal kunne se at det er en jakke/bukse-kombinasjon.

- Den pene, svarte dressjakken passer bedre med en lysegrå tynn dressbukse, enn en røff og tykk jeans, sier Bråstein.

Chris André Frost Skahjem, avdelingsleder i underetasjen hos Ferner Jacobsen i Oslo, mener ikke man burde bruke dressjakke som blazer.

Han påpeker at designere og trendene har gjort det mer lov enn det var tidligere. I motebildet i dag ser man at det finnes mer vulgære dresser nå enn tidligere, og at visse typer dressjakker blir brukt som blazere.

- Man må se det litt an selv. Har du en veldig kjedelig dressjakke, blir den ikke kulere til jeans for å si det sånn, sier Skahjem.

EN RETT OG EN FEIL: På begge disse bildene har modellen på seg dressjakke, men bare én av de kan brukes som blazer - nemlig den til venstre.
EN RETT OG EN FEIL: På begge disse bildene har modellen på seg dressjakke, men bare én av de kan brukes som blazer - nemlig den til venstre. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Tydelige forskjeller

TIPS FRA EKSPERTEN: Håvard Bråstein, avdelingsleder hos Follestad i Akersgata i Oslo, sier at skal du bruke en dressjakke som blazer, er noen av kravene at jakken skal være tykkere enn buksen du kombinerer den med.
TIPS FRA EKSPERTEN: Håvard Bråstein, avdelingsleder hos Follestad i Akersgata i Oslo, sier at skal du bruke en dressjakke som blazer, er noen av kravene at jakken skal være tykkere enn buksen du kombinerer den med. Foto: FOTO: Håvard Bråstein

Veldig enkelt forklart, er forskjellen på dressjakke og blazer i hovedsak knappene.

- Blazeren kommer opprinnelig som enkelt- eller dobbeltspent, og har gull-, sølv- eller messingknapper. Den mest tradisjonelle blazerfargen er marineblå, sier Bråstein.

Dressjakken er altså veldig lik den originale blazeren, bortsett fra knappene, og er den mest formelle av de to.

- En formell dressjakke burde brukes med andre dressbukser, sier Bråstein.

En dressjakke har bedre og finere stoffkvalitet enn en blazer, som ofte består av stoffer som bomull, lin og flanell.

- Man ser også mønster mest på blazere - utenom pinstripe, som man ofte finner på dressjakker, sier Skahjem.

Chris Skoug, eiendomsmegler og mannen bak stilbloggen The Chris Course, kler seg ofte i både blazer og dress. Han synes også forskjellene mellom blazer og dressjakke er veldig synlige.

- Stoffene i en dress er av finere kvaliteter og utførelse. Vevingen er penere, og generelt sett mer ensfarget svart, grått, beige og blått, sier han og fortsetter:

- Mange dresser har naturligvis også et og annet form for mønster som preger uttrykket, men ikke i like stor grad som en blazer. Blazeren er mer utpreget - her er variasjonene vesentlig større i farger, stoffer, mønster og detaljer som knapper, slag, ermene, skuldrene.

Når det gjelder blazer, er ikke det bare én jakke. Det finnes også sportsjakker og tweedjakker som av mange også kalles blazere, og tar man med disse typene, er forskjellene mellom dressjakke og blazer enda større.

- Blazeren, sportsjakken og tweedblazeren er mest brukt i jakke/bukse-kombinasjoner. Sportsjakken er ofte litt tykkere, finnes i alle slags farger og kan ha et mønster i vevingen, sier Bråstein og fortsetter:

- En typisk sportsjakke nå om høsten er en litt tykkere ulljakke i marine, gjerne med en brun, grå eller burgunder overruting. Tweedjakken er laget av tykk, børstet ull og fremstår røffere enn andre jakker.

Slik styler du dressjakken som en blazer

Dresser finnes i alle slags stoffer, tykkelser og farger, og hvis dressen har en tykkere struktur og litt annerledes knapper, er det lettere å bruke den som en sportsjakke, altså som en type blazer. Også dressjakker i tweed kan funke som blazer, men de tradisjonelle dressjakkene bør man unngå.

- Har man en tweeddress er det jo veldig enkelt. Vanligvis kommer dressjakker i fin, tynn ull og med tradisjonelle knapper, noe som gjør det vanskelig å bruke den som noe annet enn det den er, sier Bråstein.

Selv bruker han sjeldent dressjakke som blazer.

- Om jeg skulle gjort det, ville det for eksempel vært en marineblå dressjakke til en lysegrå dressbukse, eller en dressjakke i flanell til en pen bomullsbukse, sier avdelingslederen hos Follestad.

Skoug synes man helt fint kan bruke en dressjakke som blazer - til en penere bukse som matcher i fargene. Han tipser også om at jakken kan tilføres detaljer som hankie og lapel pins (lommetørkle og pin til jakkeslaget, red.anm.). Men han mener at du bør holde deg til de minst stive dressjakkene.

- Man bør vel helst bruke en dressjakke med noe mønster i vevingen, de helt ensfargede uten mønster kan fort se veldig «stive» ut, særlig hvis buksen ikke er like «stiv».

Han bruker dressjakken av og til selv som blazer, men er nøye med fargen på buksa.

- Jeg synes det ofte kan være med på å trekke opp og gjøre antrekket litt penere. Da gjerne de dressjakkene med mønster og svake fargeforskjeller. Jeg bruker ikke dressjakker til jeans og casual bukser, men derimot til pene, ensfargede bukser med press, gjerne i en annen farge enn dressjakken, sier Skoug.

Les også:

Slik rydder gutta i klesskapet

SÅNN SKAL DET GJØRES: Her viser moteblogger Chris Skoug hvordan man bør bruke en dressjakke (med de rette kravene) som en blazer.
SÅNN SKAL DET GJØRES: Her viser moteblogger Chris Skoug hvordan man bør bruke en dressjakke (med de rette kravene) som en blazer. Foto: FOTO: Einar Eliassen
DETALJER: En close up på hvordan man styler en dressjakke brukt som blazer.
DETALJER: En close up på hvordan man styler en dressjakke brukt som blazer. Foto: FOTO: Einar Eliassen

Gutter, slik vil jenter at dere kler dere

Når skal du kneppe igjen den øverste skjorteknappen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning