Designer Martin Margiela:

Når redesign blir high fashion

Hva med en bukse laget av gamle skinnbelter eller en jakke av julepynt?

UTEN BEGRENSNINGER: En skinnbukse av belter, en partyjakke av julepynt og en frynsekjole laget av en kite.Og hvorfor bruke paljetter når du kan bruke speil?
UTEN BEGRENSNINGER: En skinnbukse av belter, en partyjakke av julepynt og en frynsekjole laget av en kite.Og hvorfor bruke paljetter når du kan bruke speil? Foto: FOTO: yoox.com
Publisert Oppdatert
READY TO WEAR: Blond afro og en badedrakt laget av plastposer!
READY TO WEAR: Blond afro og en badedrakt laget av plastposer! Foto: FOTO: Stella
HÅRJAKKE: Den kjente parykkjakken fra Maison Martin Margiela's vår- og sommerkolleksjon 2009.
HÅRJAKKE: Den kjente parykkjakken fra Maison Martin Margiela's vår- og sommerkolleksjon 2009. Foto: FOTO: Stella
UTEN ANSIKT: Margiela ønsker at fokuset skal ligge på kolleksjonen, og ikke på menneskene rundt. Derfor holder han både seg selv, og modellene anonyme.
UTEN ANSIKT: Margiela ønsker at fokuset skal ligge på kolleksjonen, og ikke på menneskene rundt. Derfor holder han både seg selv, og modellene anonyme. Foto: FOTO: Stella

Martin Margiela har stått for mange nyskapende ideer innen moteverdenen, og hans kolleksjoner kan ofte anses som kunstverk.

Skinnjakker laget av belter og sømmen på utsiden er bare noe av det den belgiske designeren er kjent for.

Rom for individualitet

Hvis du trodde at du var tidlig ute da du gikk til anskaffelse av skulderputer i fjor, må du tro om igjen. Martin Margiela viste dette i sin vårkolleksjon allerede i 2006, og slik har det vært med de fleste dominerende trender.

På bakgrunn av dette mener motekonsulent Solrun Kleve at Margiela er en av de mest innovative designerne vi har sett i løpet av de siste 20 årene.

- Mitt inntrykk av Margiela er at han er veldig forut for sin tid. Ikke bare skaper han trender, men han skaper rom for individualitet, sier Kleve til klikk.no.

Banebrytende redesign

Avant garde-designeren har vært mer opptatt av å fremstille noe nytt og ekte, fremfor å imitere originalen. I 1989 lanserte han derfor den ikke så ukjente Artisanal-kolleksjonen. En linje med særegne kreasjoner som er håndsydd av vintage-materialer.

Margiela har laget jakker av gamle parykker, topper av flere par hansker og silkeskjerf til couture - i tillegg til nye kolleksjoner utelukkende ved redesign av sine tidligere kolleksjoner.

- Han var tidlig ute med redesign, noe som med tiden er blitt stadig mer populært. Men den gang var det ikke like stort fokus på miljø og gjenbruk, derfor var dette nytt og spesielt, forteller stylisten.

Kleve, som jobber for Fretex, applauderer miljøvennlig design, og håper derfor at flere designere omfavnet denne trenden.

Den usynlige mann

Margiela er blitt kalt moteverdenens usynlige mann på grunn av hans lave profil i media. Han er sjelden fotografert, tar aldri imot applausen etter en visning, og har gitt minimalt med intervjuer.

Den kjente motejournalisten Suzy Menkes fra New York Times er derfor en av meget få som har fått designeren til å snakke.

- Jeg ser alltid fremover. Men for meg føles det bedre å bevege seg fremover ved å se bakover, sa Margiela til New York Times i 1994.

Modeller går baklengs

Grunnen til at designeren gjemmer seg fra det offentlige, er fordi han legger vekt på at kolleksjonene er utarbeidet av et team, og ikke av én mann.

Samtidig ønsker han at fokuset skal rettes mot klærne, og ikke mot han som person. Dette gjelder også modellene, som han ofte sender ned catwalken baklengs, eller med ansiktet tildekket.

- Jeg synes det er tøft at han er en så anonym designer, som retter alt fokuset mot klærne. Spesielt i denne bransjen, der det handler mye om trynefaktor, sier Solrun Kleve.

Sluttet i motehuset

I fjor sluttet dessverre Martin Margiela som creative director for Maison Martin Margiela, og det er foreløpig ingen som har tatt hans plass. Motehuset ønsker heller ikke å ansette en leder, men vil fortsette å produsere nytenkende design som et team.

Les også:

Grønn mote i fokus

De 23 beste motebloggene

Gjenbruk i interiøret

KREATIVT DESIGN: Martin Margiela er ikke redd for å tenke utenfor boksen, og har blant annet designet kjoler av skolisser, lp-plater og kammer.
KREATIVT DESIGN: Martin Margiela er ikke redd for å tenke utenfor boksen, og har blant annet designet kjoler av skolisser, lp-plater og kammer. Foto: FOTO: yoox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning