Sommerklær om høsten

Ja, du kan gå med denne i høst også!

Du trenger ikke å pakke bort hele sommergarderoben bare fordi høsten snart kommer snikende.

SOMMERKJOLE I HØST: Du trenger ikke pakke bort hele sommergarderoben din selv om høsten snart er her. Med rett tilbehør kan du bruke sommerkjolen i høst også.
SOMMERKJOLE I HØST: Du trenger ikke pakke bort hele sommergarderoben din selv om høsten snart er her. Med rett tilbehør kan du bruke sommerkjolen i høst også. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Om ikke lenge er sommeren offisielt over, og sommerklær må byttes ut med høstklær. Men betyr det at man må pakke bort hele garderoben til neste år igjen?

- Kjoler, skjørt og shorts trenger nødvendigvis ikke å høre sommerhalvåret til. Man kommer langt med chunky strikk og en tykk strømpebukse under, sier frilansstylist og moteblogger Karn Kjerstad.

Styler du i tillegg antrekket med et par røffe boots i stedet for et par sommersandaler, blir du med en gang mer høstlig i inntrykket.

- Og så kan man jo lure et par ullsokker nedi skoene om det skulle bli altfor kjølig også, tipser Kjerstad.

Crispy skjorter og bohemvesker

Også crispy bomullsskjorter - som man ofte knyter rundt livet på sommeren, og denim, er en vinner denne høsten.

- Skjortene er kule å style lagvis med spesielt strikk på høsten. Det ser akkurat passe preppy og kult ut. Ellers har jeg troen på denimplagg, sommer som vinter, sier stylist Eirik Mogseth.

Av tilbehør er clutchvesken med litt størrelse perfekt året rundt, samme er skinnvesker à la Mulberry tidløse klassikere.

- Også bohemske vesker kan fungere fint til ullkjoler, jeans og tykkere jakker, sier Mogseth og legger til:

- Sko er det litt verre med. Dropp for all del sandaler med sokker. Strømpebukse sammen med sandaler er også et farlig farvann.

Kjerstad mener på sin side at man fint kan ta med seg deler av sommerens skogarderobe inn i høstsesongen.

- Tilbehør er jo ikke like sesongavhengig som sko selvfølgelig, men sandaler med høy hæl kan jo godt kombineres med både kjole og jeans utover høsten, mener hun.

SMÅ TRIKS SOM SKAL TIL: Med jakke, boots og strømpebukse kan skjørtene du har brukt i sommer fint bli med inn i høstgarderoben.
SMÅ TRIKS SOM SKAL TIL: Med jakke, boots og strømpebukse kan skjørtene du har brukt i sommer fint bli med inn i høstgarderoben. Foto: FOTO: Stella Pictures

Unngå dette

Siden du nå har fått en pekepinn på hva som passer seg å ta med inn i høstgarderoben, kan det også være greit å vite hva som absolutt ikke bør være med.

- Denimshortsen, magetoppen, de runde solbrillene - ting som kan ligne på festivallooken, må pakkes bort, sier Mogseth og fortsetter:

- Ellers kan også espadrillos, T-skjorter med print og andre sommerlige trendplagg trygt legges vekk. Tenk elegant og sofistikert, Gucci har for eksempel en glamorøs høstkolleksjon man kan hente mye inspirasjon fra.

Når det gjelder farger, passer det seg ikke helt å ta med hele sommerens fargeskala, altså hvitt og pasteller, inn i høstkulden.

- Jeg bruker ikke så mye pasteller og hvitt selv, og føler at det er en fargeskala som definitivt hører sommeren til. Fargene kommer mer frem, og kler deg som bruker den mye bedre når du har litt farge i ansiktet, sier Kjerstad.

Ønsker du derimot å ta med deg de lyse fargene inn i neste sesong, bør du kombinere dem med mørkere plagg.

- Hvis man likevel går for pastell til vinteren, så gjør det virkelig susen å kombinere den lyse toppen til sorte jeans eller skjørt. Da ser det ikke like sommerlig ut, sier Kjerstad.

- Jeg tror på en dypere fargeskala - marine, grått, beige og aubergine. Tenk Céline, Chloé og Maison Margiela. Litt unisex og praktisk, noe som passer det norske klimaet på høsten.

Slik styler du

FARGEINSPIRASJON: Dropp sommerens pastellfarger i høst, og la deg heller inspirere av Chloé, Maison Martin Margiela og Céline sine høst- og vinterkolleksjoner.
FARGEINSPIRASJON: Dropp sommerens pastellfarger i høst, og la deg heller inspirere av Chloé, Maison Martin Margiela og Céline sine høst- og vinterkolleksjoner. Foto: FOTO: Stella Pictures

Så, du har pakket bort noen sommerplagg, men beholdt litt i skapet. Utfordringen nå er å style plaggene på en måte som gjør at du ikke ser altfor sommerlig ut, og at du holder deg varm.

- En tynn bluse eller topp kan godt brukes med en ullcardigan eller jakke over, det samme gjelder den søte sommerkjolen. Med en kul college- eller skinnjakke over, får du den perfekte og avslappende høstlooken, sier Kjerstad.

Mogseth er enig i at strikk er perfekt å kombinere sammen med sommerplaggene, og han legger særlig vekt på kontrast.

- Uansett hva du styler med, tenk kontrast. Tynne chiffonbluser og transparente plagg kombinert med tykk strikk er alltid kult. Styling med tykkere ytterplagg kan også være kult, her kan du hente inspirasjon fra for eksempel Alexa Chung, sier han.

Selv har Kjerstad fått dilla på westernstilen, som har vært superpopulær hos mange av de store designernes kolleksjoner.

- En rutete flanellsskjorte og et par cowboy-inspirerte boots står langt oppe på ønskelisten, og vil være perfekt å bruke til både festival på sensommeren og utover høsten, sier hun.

Les også:

Klærne du kan låne av kjæresten

PERFEKT Å KOMBINERE SOMMERKLÆRNE MED: Cardigan fra DKNY, kr 1599. Bikerjakke i skinnimitasjon fra H&M, kr 499. Ullcardigan fra By Malene Birger, kr 2199. Del Ray fra Mulberry, kr 11 360. Denimskjorte fra J. Crew, kr 502. Boots fra Bianco, kr 1299.
PERFEKT Å KOMBINERE SOMMERKLÆRNE MED: Cardigan fra DKNY, kr 1599. Bikerjakke i skinnimitasjon fra H&M, kr 499. Ullcardigan fra By Malene Birger, kr 2199. Del Ray fra Mulberry, kr 11 360. Denimskjorte fra J. Crew, kr 502. Boots fra Bianco, kr 1299. Foto: FOTO: Produsenten

Slik blir du dronningen av Instagram

Derfor bør du droppe BH uten spiler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning