Reiseguide: Sevilla, Reykjavik, Krakow og Stockholm

Fire billige helgeturer

Ta initiativet og dra med typen din, eller han du håper vil bli det, på en helgetur han sent vil glemme.

STORBYEFERIE: Hvorfor ikke være litt spontan og oppsøke nye impulser og spennende opplevelser i en europeisk storby denne våren?
STORBYEFERIE: Hvorfor ikke være litt spontan og oppsøke nye impulser og spennende opplevelser i en europeisk storby denne våren? Foto: FOTO: Colourbox, Tourspain og Visit Iceland
Publisert Oppdatert

Det er ingenting som er så deilig som å ta en spontantur for å koble helt av fra hverdagen.

Og hvorfor ikke være litt spontan og bryte opp den lange våren med noen nye impulser og spennende opplevelser i en europeisk storby? Pakk kofferten og overrask typen med planer om en langhelg.

Fire fine storbyer

Nedenfor har vi plukket ut fire storbyer som har mye forskjellig å by på - alt fra verneverdig, fantastisk arkitektur og overnatting på en seilbåt, til interessante besøk i saltgruver, romantisk parkliv og rusling i nydelige gamle bydeler.

Her finner du de beste tipsene til hva dere bør finne på mens dere er der, hva dere bør tenke på før dere reiser, og ikke minst hva du bør ha med deg i kofferten!

La dere overvelde av romantiske middager og lokale tradisjoner, flamencoshow, deisgnhoteller, utrolige utsiktsposter, urban øyhopping, endeløse shoppingmuligheter og bading i Den blå lagune.

Ikke bare er det inspirerende og avslappende å komme seg litt bort, men kanskje det også kan slå en ekstra gnist i forholdet?

Sevilla

La dere inspirere av forelskede spanjoler, vakker arkitektur og glødende sensualitet i Sevilla.

SEVILLA: Er du klar for spansk sjarm og romantikk er kanskje Sevilla det perfekte stedet for en langhelg? Her kan dere blant annet beundre fantastisk arkitektur, nyte livet i nydelige hager, spise god tapas og sippe til fantastiske spanske viner.
SEVILLA: Er du klar for spansk sjarm og romantikk er kanskje Sevilla det perfekte stedet for en langhelg? Her kan dere blant annet beundre fantastisk arkitektur, nyte livet i nydelige hager, spise god tapas og sippe til fantastiske spanske viner. Foto: FOTO: Colourbox og Tourspain

Miniguide: Sevilla

Reisetid: Det går ikke direktefly fra Norge. Med mellomlanding tar flyturen til Sevilla fort 7- 8 timer, men flyplassen ligger bare ti minutter fra byen. Direktefly til Malaga tar 4 timer og derfra er det to timer å kjøre til Sevilla.

Pris for to: Fra 5500 kr t/r Sevilla. Fra 1600 kr t/r Malaga.

Valuta: Euro (ca. 8 NOK for 1 Euro).

Språk: Spansk.

Prisnivå: Ikke superbillig, men betydelig lavere priser enn i Frankrike og Italia.

Sesong: Reis i april, mai og juni for å unngå den sterkeste heten og de verste turisthordene.

Dette gjør dere:

Stive og sjenerte nordmenn har litt å lære om sensualitet og romantikk. Sevilla er det perfekte stedet for å lære det. Her er det kyssing, klemming og heftige omfavnelser på hvert gatehjørne.

Det er dans og det er fest. Her kan dere virkelige dyrke forelskelsen. Men Sevilla er ikke bare amor. Det er også en by med fantastisk arkitektur.

Dere må selvsagt se katedralen, som står på Unescos verdensarvliste og er verdens tredje største (Avenida de la Constitucion). Palasset Alcazar er en annen arkitektonisk godbit, her kan dere også spankulere hånd i hånd i den nydelige hagen (Patio de Banderas).

Er dere glad i dans? Regionen Andalucia er flamencoens vugge. Se et flamencoshow, for eksempel på Casa de la Memoria (Calle Cuna 6).

Lyst på shopping? Send typen på fotballkamp på Sevillas stadion, er du heldig spiller de mot et av de kjente lagene som Real Madrid eller Barcelona. Vinn-vinn!

Her bor dere i Sevilla:

Hotel Amadeus & La Musica - Alltid drømt om et hotellrom med piano? Da er dette hotellet for deg. Det ligger sentralt i Sevilla, har jacuzzi på takterrassen og alle gjester får en gratis drink når de sjekker inn.

Hospes Las Casas del Rey de Baeza - Midt i gamlebyen ligger dette sjarmerende hotellet med en fabelaktig bakgård og svømmebasseng på tak-terrassen.

Her spiser dere i Sevilla:

Taverna el Panduro - Serverer tapas med en moderne tvist. Akkurat det du leter etter i en turistby som Sevilla; et sted som alltid er fullt av lokale folk.

El Pasaje - Det er vanskelig å unngå tapas i Sevilla, men denne restauranten har også middelhavsmat på menyen. Midt i turistområdet, men slett ingen turistfelle.

Reykjavik

I Reykjavik er det så kaldt at dere må ha hudkontakt hele tiden.

SEVILLA: Pakk kofferten med lette stoffer i duse pasteller. Fra venstre: Solbriller fra Aldo, kr 99. Lommebok fra Becksöndergaard, kr 699. Bluse fra Part Tro, kr 1099. Bukse fra InWear, kr 999.
SEVILLA: Pakk kofferten med lette stoffer i duse pasteller. Fra venstre: Solbriller fra Aldo, kr 99. Lommebok fra Becksöndergaard, kr 699. Bluse fra Part Tro, kr 1099. Bukse fra InWear, kr 999. Foto: FOTO: Produsentene

Dette gjør dere:

REYKJAVIK: Selv om Reykjavik er verdens nordligste hovedstad, må du ikke glemme å pakke bikinien! Byen har utallige spamuligheter, og hvem kan vel motså en dupp i Den blå lagune?
REYKJAVIK: Selv om Reykjavik er verdens nordligste hovedstad, må du ikke glemme å pakke bikinien! Byen har utallige spamuligheter, og hvem kan vel motså en dupp i Den blå lagune? Foto: FOTO: Colourbox og Visit Iceland

Miniguide: Reykjavik

Reisetid: Flyturen tar 2 timer og 40 minutter. Taxi eller flybuss til sentrum tar cirka 45 minutter.

Pris for to: Fra 4000 kr t/r.

Valuta: Islandsk krone (ca. 5 NOK for 100 ISK).

Språk: Islandsk.

Prisnivå: Reykjavik var kjent for å være en dyr by, men det gjorde finanskrisen slutt på. Nå er den absolutt billigere enn Oslo.

Sesong: Det regner mindre i april og mai. Da er det også veldig lyst!

Verdens nordligste hovedstad byr ikke akkurat på strandliv og bikinivær. Den er heller ikke en særlig stor by. Det er akkurat derfor dere skal dra hit.

Reykjavik sentrum er så lite og har så få attraksjoner at det blir plenty med tid til overs. Tid til å snakke, til å se hverandre i øynene, til å være bare dere to. Dessuten blåser det så mye at dere bare er nødt til å holde rundt hverandre. Ofte.

Men dere må jo gjøre noe, naturligvis. Begynn med en heistur til toppen av tårnet i den sinnssykt kule Hallgrimskirkja (Skólavörðustigur). Her er det spektakulær utsikt over byen.

Rusle hånd i hånd og se på de fargerike husene og kunsten på veggene i Skólavörðuholt and Thingholt. Harpa music hall er et must for kultur-elskere, og bygningen er verdt å se for alle (Austurbakki 2).

Har dere noen dager ekstra og er glad i natur? Lei bil og kjør «the golden circle». Her ser du nasjonalparker, vulkankratre, fosser og geysirer. Legg hjemturen innom Den blå lagune. Vel tilbake i byen er det på tide med en skikkelig «rúntur»: Det islandske ordet for en bar-til-bar-runde.

Avslutt kvelden på en av Reykjaviks mange isbarer. For islendingene er det ikke noe som heter dårlig is-vær, de spiser gjerne is til langt på natt.

Her bor dere i Reykjavik:

101 hotel - Endelig et design-hotell som ikke koster så mye som designhotell pleier å koste. 101 hotel ligger i gåavstand til det meste.

CenterHotel Thingholt - Et kinder- egg av et hotell: Interiøret er inspirert av den islandske naturen, badekaret står ved siden av hotellsengen og shoppingen er rett utenfor døra.

Her spiser dere i Reykjavik:

Tapas Barinn - Har ikke bare vanlig spansk tapas, men også tapas med en islandsk vri. Poppis sted, så book bord i forkant.

Hamborgarabúllan - Kul, liten burgersjappe med veldig gode milkshaker. Og byens beste burgere, selvsagt.

Krakow

Romantiske middager og designhotell med eget spa. I Krakow slipper dere å krangle om hvem som skal ta regningen ...

Dette gjør dere:

REYKJAVIK: Pakk kofferten med kalde blåtoner og lune plagg. Fra venstre: H&M, kr 799. Mango, kr 399. H&M, kr 199. Nelly.com, kr 349.
REYKJAVIK: Pakk kofferten med kalde blåtoner og lune plagg. Fra venstre: H&M, kr 799. Mango, kr 399. H&M, kr 199. Nelly.com, kr 349. Foto: FOTO: Produsentene

Ved første øyekast kan Krakow fremstå som en litt grå by. Ikke la deg lure. Krakow er en supersjarmerende by som byr på både kultur, arkitektur og historie. Hyggelige restauranter med god mat og enda hyggeligere priser gjør en helgetur til Polens nest største by til en garantert romantisk og kranglefri ferie!

KRAKOW: Krakow er kanskje ikke kjent for luksus, men på grunn av de rimelige prisene kan dere nyte livet med lekre hoteller og gode middager. Opplev byen ved å tusle rundt i gatene og sitte på en av de mange fortauskafeene i gamlebyen, eller dra ut  til saltgruven eller konsentrasjonsleirene.
KRAKOW: Krakow er kanskje ikke kjent for luksus, men på grunn av de rimelige prisene kan dere nyte livet med lekre hoteller og gode middager. Opplev byen ved å tusle rundt i gatene og sitte på en av de mange fortauskafeene i gamlebyen, eller dra ut til saltgruven eller konsentrasjonsleirene. Foto: FOTO: Colourbox

Miniguide: Krakow

Reisetid: Flyturen tar 2 timer. Tog eller taxi til sentrum tar 20 minutter.

Pris for to: Fra 3300 kr t/r.

Valuta: Polske zloty (ca. 2 NOK for 1 PLN)

Språk: Polsk.

Prisnivå: Billig! Krakow er byen for deg som elsker å shoppe, spise god mat og bo på fine hoteller - alt er billig, billig, billig!

Sesong: Våren i Krakow er romantisk som bare det, sommeren er perfekt for en utepils og senhøsten er perfekt for litt førjulsstemning.

Å være turist i Krakow handler mye om å tusle rundt i gamlebyen, spise lunsj på en av de mange fortauskafeene på det store torget (Rynek Glówny), se på de mange historiske bygningene i og rundt gamlebyen og kikke i de små butikkene.

Husk å få med dere det store slottet som ligger på en høyde (Wawel 5), der er det fint å kikke utover byen - og kanskje kysse litt? Har dere tid til en tur ut av byen er det verdt å få med seg et besøk i saltgruvene Wieliczka.

Det er magisk å være under jorden sammen! Få også med dere en tur til konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau, de ligger bare en times busstur fra Krakow.

Kanskje ikke verdens mest romantiske ting å gjøre, men det vil bli et minne dere aldri vil glemme. Vel tilbake i byen kan dere finne igjen troen på menneskeheten med en konsert med Krakow-filharmonien.

Veldig lite turistaktig, veldig billig, veldig fint.

Her bor dere i Krakow:

Queen Boutique Hotel - I utkanten av gamlebyen ligger dette relativt nye boutiquehotellet med spa og egen restaurant. Booker du et «penthouse room» kan dere ligge i sengen og se opp på den polske nattehimmelen gjennom takvinduene.

Columbus Hotel - Nyoppusset budsjetthotell like utenfor gamlebyen. Egen «romantikkpakke» for par: Overnatting, frokost, roser og vin levert på rommet og middag for to.

Her spiser dere i Krakow:

Musso sushi - Kul sushirestaurant med digg mat og enda diggere priser. Prøv også Youmiko sushi i gamlebyen, vanskelig å finne, men absolutt verdt letingen.

Aperitiff - Stemningsfullt sted i gamlebyen. Hovedretter til under hundrelappen og sjuretters smaksmeny for det dobbelte.

Stockholm

Storbyen som består av 14 øyer er perfekt for en romantisk getaway.

Dette gjør dere:

Mange nordmenn har aldri vært i Stockholm. Det er det ingen logisk grunn til. Sveriges hovedstad er sjarmerende, trendy og et mekka for shopping.

KRAKOW: Pakk kofferten med kule teksturer og klassiske snitt. Fra venstre: Bik Bok, kr 599. Sko fra Aldo, kr 699. Veske fra H&M, kr 999. Genser og shorts fra InWear, kr 799 og kr 799.
KRAKOW: Pakk kofferten med kule teksturer og klassiske snitt. Fra venstre: Bik Bok, kr 599. Sko fra Aldo, kr 699. Veske fra H&M, kr 999. Genser og shorts fra InWear, kr 799 og kr 799. Foto: FOTO: Produsentene

Dere må absolutt få med dere de obligatoriske tingene som det kongelige slott (Slottsbacken 1), Moderna Museet (Exercisplan 4) og Skansen (Djurgårdsslätten 49), men glem ikke at en ferie i Stockholm handler mye om å bare være i Stockholm.

STOCKHOLM: Selv om Stockholm ikke ligger langt unna er stemningen i byen mye mer som i en europeisk storby enn i vår egen hovedstad. Opplev de mange bydelene som en urban øyhopping - og ikke glem en tur innom Södermalm for å snoke rundt i kule butikker og nyte livet på trendy barer.
STOCKHOLM: Selv om Stockholm ikke ligger langt unna er stemningen i byen mye mer som i en europeisk storby enn i vår egen hovedstad. Opplev de mange bydelene som en urban øyhopping - og ikke glem en tur innom Södermalm for å snoke rundt i kule butikker og nyte livet på trendy barer. Foto: FOTO: Colourbox

Miniguide: Stockholm

Reisetid: Flyturen tar 1 time. Toget til sentrum tar 20 minutter, taxi tar cirka 40 minutter.

Pris for to: Fra 1600 kroner t/r.

Valuta: Svensk krone (ca. 94 NOK for 100 SEK).

Språk: Svensk.

Prisnivå: Klær fra de store kjedene koster omtrent det samme som i Norge. Mat er litt billigere, men overnatting og transport er nesten like dyrt som her.

Sesong: Vår og sommer i Stockholm kan ikke bli feil.

Nyt livet på en uteservering i Gamla Stan eller ta en rusletur i den grønne lungen Djurgården. Utstillingen på fotomuseet Fotografiska er også verdt å få med seg (Stadsgårdshamnen 22).

Er kjæresten din allergisk mot shopping? Plasser ham på en av bydelen Södermalms mange kule barer og gå amok i butikkene uten ham! Her ligger hipsterbutikkene og vintageskattekistene side om side (Beyond Retro, Grandpa, Judits). Avslutt dagen med en romantisk piknik i en av Stockholms mange parker. Mysigt!

Her bor dere i Stockholm:

Story Hotel - Dette hotellet er et sånt sted dere kan bli hele dagen, kvelden og natta. Har skjønt hotellfrokost. Har også skjønt mat, drinker og musikk.

Hotel Stureplan - Mer sentralt får du det ikke. Nytt boutique-hotell med priser som er til å leve med. Gir rabatt på spa-behandlinger på Sturebadet.

STF af Chapman - Lyst til å bo sentralt, billig og til sjøs? Den svenske turistforeningen tilbyr overnatting på en seilbåt! Billig og annerledes.

Her spiser dere i Stockholm:

Urban Deli - Restaurant, bar, bakeri og butikk i samme lokale. Perfekt sted å spise lunsj. Eller middag. Eller begge deler.

East - Nydelig asiatisk mat midt på Stureplan. Prøv hvit sjokolade-ostekake til dessert.

STOCKHOLM: Pakk kofferten med nordisk minimalisme! Fra venstre: Gina Tricot, kr 399. Custommade, kr 1099. Øredobber fra Maria Zabel, kr 500. Boots fra Bianco, kr 1099. Kåpe fra Gina Tricot, kr 599.
STOCKHOLM: Pakk kofferten med nordisk minimalisme! Fra venstre: Gina Tricot, kr 399. Custommade, kr 1099. Øredobber fra Maria Zabel, kr 500. Boots fra Bianco, kr 1099. Kåpe fra Gina Tricot, kr 599. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning