New York: Karriere

Disse jentene har prøvd lykken i New York

Vi tok en prat med tre jenter som har prøvd lykken i mulighetenes by.

PRØVER LYKKEN I MULIGHETENS BY: Eline (21) fra Sandefjord flyttet til New York for to år siden. - Karrieremål? Å etablere meg i moteindustrien i Norge. Jeg har tenkt mye på PR, markedsføring og journalistikk, sier Eline.
PRØVER LYKKEN I MULIGHETENS BY: Eline (21) fra Sandefjord flyttet til New York for to år siden. - Karrieremål? Å etablere meg i moteindustrien i Norge. Jeg har tenkt mye på PR, markedsføring og journalistikk, sier Eline. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Eline Varmo (21)

FRA: Sandefjord

STUDIE/JOBB: Buisness Administration, Fashion Marketing and Management.

FLYTTET TIL NEW YORK: For to år siden. Blir der i ett år til før turen går til London for en mastergrad.

Elines tips:

1: N.Y. er studentenes drøm, med tanke på billig mat og klær! Men pass på at du ikke lar deg friste for mye, sett opp et budsjett.

2: Ikke velg en for dyr leilighet, du kommer ikke til å være så mye hjemme uansett. Det er bedre å ha penger til å oppleve byen.

3: Spar opp penger på forhånd. Det er ikke nok med det du får fra Lånekassen.

4: Grip muligheten til å skaffe deg spennende internships! Her kan du jobbe for alt fra Vogue til Celine. Du må jobbe gratis, men får en helt unik erfaring.

5: Vær flink til å utforske byen! I hverdagen er det lett å glemme at du bor i en av verdens mest spennende storbyer.

«If you can make it here, you can make it anywhere» heter det i låten Empire State of Mind. Vi tok en prat med tre jenter som har prøvd lykken i New York!

Først ut er Eline Varmo (21) fra Sandefjord.

Jakten på erfaring: Eline

Kofferten til Eline blir tung den dagen hun flytter hjem fra N.Y. Men enda tyngre enn shoppingkupp og pensum, veier erfaringen fra spennende internships!

08.30: Våkner opp med en mail i innboksen der det står om jeg kan komme på et intervju kl. 13.00 for et fashion internship jeg har søkt på hos PR Consulting. Svarer med en gang at det kan jeg! Og får sommerfugler i magen.

09.00: Dagens store spørsmål; Hva skal jeg ha på meg? I dag er det ekstra viktig å imponere, så jeg prøver på forskjellige antrekk.

09.30: Ender opp med et enkelt franskinspirert antrekk med stripete genser og røde lepper.

09.45: Dags for å oppdatere bloggen. Siden jeg ikke har rukket å ta noen bilder ennå i dag, laster jeg opp antrekket fra i går.

11.00: Drar på Starbucks for en kopp Dark Roast for å våkne opp litt på morgenkvisten. Har dessverre blitt avhengig av kaffe etter at jeg flyttet til New York.

11.30: Siden jeg har litt tid før intervjuet drar vi på en av mine favorittbutikker, Tokyo 7, for å se om vi finner noen skatter. Butikken ligger i East Village og har merkevarer til minimum 60 prosent avslag. Selvfølgelig finner jeg de perfekte skoene fra Manolo Blanic til $180. Her må jeg være sterk med tanke på mitt shoppestopp. Jeg klarer det, og går ut av butikken med tomme hender.

12.50: Jeg har funnet kontoret i Soho der intervjuet skal holdes, og går raskt gjennom punktene jeg vil nevne for intervjueren.

13.00: Går litt usikker bort til resepsjonisten, som viser meg bort til heisen og ønsker meg lykke til. Kontoret ser utrolig flott ut og jeg blir bedt om å vente i en stor, hvit skinnsofa, omringet av en stor rosebukett og utallige motemagasiner. Damen som skal intervjue meg forteller at jeg skal jobbe med Acne, og jeg får straks enda mer lyst på jobben!

14.00: Intervjuet gikk strålende, og jeg er nå på vei til restauranten Tre på Lower East Side for å møte jentene. Her serveres champagnebrunsj med mat og drikke for $21.95, utmerket for studentbudsjettet!

17.00: Etter brunsjen møter jeg kjæresten i Soho, før vi tar subwayen hjem til Upper East Side. Han er også fra Sandefjord, men vi ble først sammen her nede. Han studerer statsvitenskap.

19.00: På vei hjem stopper vi på butikken for å kjøpe litt godis til kvelden og en bukett med hvite tulipaner. Spesielt nå som det er kaldt ute er det deilig med friske blomster inne.

20.30: Et studieprosjekt i Merchandising Planning and Buying har frist i dag, så gjør en siste finish før jeg leverer det på nett. Håper på en A!

21.00: Etter en lang dag er det deilig å endelig kunne sette seg ned i sofaen og slappe av. Bestiller sushi og setter på en film.

22.00: Klarer ikke å holde meg oppe lenger, og sovner lenge før filmen er ferdig. God natt, New York!

PS: Eline fikk jobben!

ELINE: Kofferten til Eline blir tung den dagen hun flytter hjem fra N.Y. Men enda tyngre enn shoppingkupp og pensum, veier erfaringen fra spennende internships!
ELINE: Kofferten til Eline blir tung den dagen hun flytter hjem fra N.Y. Men enda tyngre enn shoppingkupp og pensum, veier erfaringen fra spennende internships! Foto: FOTO: Privat

Hjemme i N.Y.: Marte

Marte F.Stensland (23)

FRA: Tønsberg

STUDIE/JOBB: Fire måneder med mote, markedsføring og business på Gateway College i New York. Deretter Berkley College, der hun nå tar en bachelor i International Buisness. Er også intern innenfor Product Marketing i The New York Times.

FLYTTET TIL NEW YORK: For fire år siden.

Martes tips:

1: Reis til New York med et åpent sinn. Hverdagen er ikke bare en drøm, slik blogger og magasiner får det til å fremstå.

2: Regn med å måtte betale seks måneder husleie på forskudd, så spar opp penger i forkant.

3: Benytt deg av New Yorks flerkulturelle befolkning. Her kan du lære mye om andre kulturer, uten å reise verden rundt.

4: Shop på Madison Avenue, fra 61th street og oppover, så unngår du turistene!

5: Let etter vintageskatter på loppemarkedene i Hell's Kitchen og Williamsburg.

Etter fire år har drømmelivet i New York blitt en vanlig hverdag for Marte. Riktignok en litt mer spennende hverdag enn vi har her hjemme!

06.45: Står opp, spiser en banan og går ut for en løpetur rett utenfor døren langs East River.

07.30: Dusjer, spiser min daglige frokost bestående av gresk yoghurt og frukt, og leser dagens aviser og mine faste blogger.

08.30: Ute av døren senest 08.30 siden det tar meg tre kvarter fra Upper East og ned til skolen som ligger i Midtown. Går innom min faste Starbucks på hjørne av 78. gate og Lexington Avenue for å kjøpe meg en Very Berry Hibiscus, før jeg går min faste rute nedover Madison Avenue til skolen.

09.15: Ankommer skolen. Dagens første klasse er Obsession and Addiction ledet av professor Dr. Berman. Vi går igjennom dagens tema som omhandler hvorfor og hvordan vi blir avhengig og besatt av ulike ting.

11.30: Etter timen møter jeg en god norsk venninne i Bryant Park. Dagens lunsj består av salat og vår favorittsmoothie fra Jamba Juice; Mango-a-gogo. Parken er full av mennesker, som nyter litt frisk luft i løpet av arbeidsdagen.

12.00: Etter lunsj er det tilbake igjen på skolebenken for Advanced Spreadsheets-klassen. Dette er en ganske lang time og siden alt foregår på dataen kan denne type klasser bli ganske kjedelig, men professor Mendez klarer som vanlig å holde humøret vårt oppe.

14.25: Etter fem minutter pause er det inn igjen i en ny klasse kalt Public Speaking. I dag var det min tur til å holde foredrag, som omhandlet hvordan man best mulig selger et produkt på kortest mulig tid. Jeg blir alltid nervøs før jeg skal opp og presentere, men det gikk ok denne gangen også.

15.45: Endelig ferdig for dagen. Jeg går opp på biblioteket og gjør ferdig litt lekser.

16.30: Går ut døren på skolen og er klar for helg. På vei hjem går jeg oppover 5th Avenue og videre inn i Central Park på 59. gate, før jeg tar av til 70. gate og Madison Avenue og stopper innom den beste makronbutikken i byen - det franske bakeriet Ladurée. Køen er alltid lang, men det er verdt ventetiden. Jeg kjøper med meg makroner med pistasie og bringebær hjem til kjæresten og meg selv. Jeg går også innom min favorittbutikk Intermix, for å sjekke om det har kommet noe nytt.

18.00: Når jeg endelig har kommet meg inn døren hjemme er det tid for litt avslapning før jeg lager middag med kjæresten.

20.30: Steller meg og gjør meg klar for å møte en venninne Midtown for drinker og feirer at det endelig er helg. Vi møtes på 230 fifth, en rooftop bar med utsikt over store deler av byen. Siden det er fredag er det masse liv og god musikk. Ingenting slår New York i mørket!

Byen som aldri sover: Ida

MARTE: Etter fire år har drømmelivet i New York blitt en vanlig hverdag for Marte. Riktignok en litt mer spennende hverdag enn vi har her hjemme! - Hvorfor New York? Jeg flyttet helt tilfeldig, etter å ha oppdaget Gateway College på en utdanningsmesse, sier Marte.
MARTE: Etter fire år har drømmelivet i New York blitt en vanlig hverdag for Marte. Riktignok en litt mer spennende hverdag enn vi har her hjemme! - Hvorfor New York? Jeg flyttet helt tilfeldig, etter å ha oppdaget Gateway College på en utdanningsmesse, sier Marte. Foto: FOTO: Privat

Ida nyter alt New York har å by på; fra tidlig morgen i Central Park til sent på kveld med en cocktail i hånden.

Ida Abrahamsen (22)

1: Som student kan du ikke jobbe i USA; så sørg for å jobbe masse i tiden før du flytter og i sommerferiene.

2: Det er mange useriøse meglere og eiendomsannonser! Bruk litt tid og gå på mange visninger.

3: Følg med på Facebook-sidene til Ung i New York og Sjømannskirken i New York. Mange gode tips og et lite stykke Norge.

4: Kommer du for å jobbe, må du være klar over at lønningene ofte er lave!

5: Drømmer du om å flytte, så gjør det! Du kommer ikke til å angre.

Idas tips:

FRA: Andebu

STUDIE/JOBB: Bachelor i Fashion Marketing fra Berkley College. Jobbet et år i salgs-avdelingen på Buffalo David Bitton i New York. Bor nå i Norge og jobber som selger for danske klesmerket BlendShe.

FLYTTET TIL NEW YORK: I september 2009 - flyttet hjem i juni 2013.

05.15: Vekkerklokken ringer og jeg tvinger meg opp av sengen. Lager en sterk espresso og gir ansiktet en omgang kaldt vann før jeg hopper inn i treningstøyet.

05.30: Står ved inngangen til Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir og starter joggeturen rundt vannet i Central Park. Uansett hvor tidlig jeg starter er det alltid mange joggere godt i gang med runden sin. Sånn er egentlig livet i denne byen, en kan aldri starte for tidlig eller avslutte for sent.

06.30: Hjemme igjen tar jeg en rask dusj, føner håret og planlegger dagens antrekk mens jeg legger sminken. Buffalo har heldigvis ingen streng kleskode. Dagens blir en hvit kjole med grønt tribalmønster fra Buffalo og sandaler fra Steve Madden. Lager meg en porsjon havregrøt, før jeg fyker av gårde til subwayen.

08.00: Vel fremme ved kontoret tar jeg min andre kopp kaffe for dagen. Jeg blir ertet litt for all kaffedrikkingen, men sånn er det å være norsk og oppvokst med kaffekjelen på til alle døgnets tider.

08.15: Sjekker e-posten og svarer på de med høy prioritet. Resten av dagen er satt av til forberedelser til et møte med innkjøperne hos Lord & Taylor. Jeg ringer en av kafé og bestiller cookie & fruit platter til kl. 14:00. Rekker akkurat å organisere Holiday 13-kolleksjonen i showrommet før Katherine, Account Manageren jeg assisterer, synes det er tid for en liten lunsjpause.

11.30: Stikker ut i det herlige været. Tar med meg en kaffe med soyamelk fra Starbucks og kjøper et brett med sushi.

12.00: Tilbake på kontoret fyker dagen av gårde. Møtet går heldigvis veldig bra.

17:50: Katherine gir meg en high five og sier vi kan ta kvelden med god samvittighet. Jeg sjekker mailen min en siste gang og ser med skrekk at det har hopet seg opp i innboksen igjen. Det blir nok en hektisk dag i morgen også.

18.10: På vei hjem sender jeg en melding til Linn og Ida Marie, verdens beste roommates, og skriver at jeg skal ha middag klar til de kommer hjem fra forelesning.

19.00: Vi bestemmer oss for å åpne en flaske rødvin og kose oss med et glass til maten. Under middagen diskuterer vi om det frister med kosekveld i sofaen og The Kardashians på macen eller om vi skal dra til PHD for en drink. Valget faller på sistnevnte. Jeg skifter til kjole og et par komfortable hæler før vi setter oss i en taxi på vei til Downtown.

21.00: Nyter en lychee martini og solnedgangen fra rooftopbaren. Må smile til meg selv over de fire fantastiske årene jeg har hatt i denne byen, samtidig som jeg er litt trist over at eventyret nå går mot slutten.

Les også:

Kosebuksa blir sexy om du gjør dette

IDA: Ida nyter alt New York har å by på; fra tidlig morgen i Central Park til sent på kveld med en cocktail i hånden. - Hvorfor New York? Tanken på å bo i New York var en drøm jeg aldri hadde turt å si høyt. Det var muligheten til å studere både business og mote som gjorde at jeg flyttet.
IDA: Ida nyter alt New York har å by på; fra tidlig morgen i Central Park til sent på kveld med en cocktail i hånden. - Hvorfor New York? Tanken på å bo i New York var en drøm jeg aldri hadde turt å si høyt. Det var muligheten til å studere både business og mote som gjorde at jeg flyttet. Foto: FOTO: Privat

Trenden som tar ett år å fullføre

- Endelig har norske jenter skjønt det

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning