Dansk design

– Det er viktig at antrekket er praktisk og komfortabelt

Bli med inn i jobbhverdagen til de dyktige, dødskule, danske designerne bak merkene Becksöndergaard, Custommade og Maria Zabel.

DANSK DESIGN: Møt de kulde designerne bak de danske merkene Becksöndergaard, Custommade og Maria Zabel.
DANSK DESIGN: Møt de kulde designerne bak de danske merkene Becksöndergaard, Custommade og Maria Zabel. Foto: FOTO: Tonje Eliasson
Publisert Oppdatert

Skandinavisk design er i vinden som aldri før. I tillegg til at norske designere virkelig har begynt å få et fotfeste, gjør også danske deisgnere seg virkelig gjeldende om dagen.

Du trenger ikke lenger å reise til København for å shoppe, det florerer av danske merker på det norske mardedet.

Vi har snakket med designerne bak tre dødskule danske merker, og fått et innblikk i deres hektiske hverdag - samt et par stil- og stylingtips på kjøpet.

PRAKTISK: Lis (i bildet til venstre) Lis elsker både print og striper, og kunne aldri kommet kledd i sort fra topp til tå. Anna og Lis (bildet til høyre) liker jobbantrekk som er både fine og praktiske. <b>PRODUKTER:</b> Rumpetaske i skinn, kr 1199. Veske med dyreprint, kr 1899. Clutch, kr 699. Skjerf, kr 699.
PRAKTISK: Lis (i bildet til venstre) Lis elsker både print og striper, og kunne aldri kommet kledd i sort fra topp til tå. Anna og Lis (bildet til høyre) liker jobbantrekk som er både fine og praktiske. PRODUKTER: Rumpetaske i skinn, kr 1199. Veske med dyreprint, kr 1899. Clutch, kr 699. Skjerf, kr 699. Foto: FOTO: Tonje Eliasson

Becksöndergaard

Becksöndergaard

Lis Beck (39) og Anna Søndergaard (41) kjenner hverandre fra studietiden, og startet merket Becksöndergaard sammen i 2003.

Du har garantert sett de store skjerfene deres rundt utallige norske halser - lune og myke, med kule grafiske trykk og farger.

Motto: Anna: Just do it - ikke tenk for mye!

Lis: Alt er morsommere når man gjør det sammen.

Instagram: @becksondergaard

Det er tydelig at damene bak Becksöndergaard brenner for det de driver med. Både designet, antrekkene og personlighetene deres liksom sprudler av glede, farger og spennende detaljer.

Hva er egentlig kleskoden på jobb?

- Det er heldigvis plass til en personlig stil i kreative yrker, noe som gjør at jobbantrekket vårt er ganske likt sånn vi ellers kler oss. Det er så deilig at vi kan være oss selv, og at vi ikke må kle oss inn i en jobbpersonlighet når vi bruker så mye av hvem vi er i arbeidet vårt, sier Anna.

Hva er et typisk jobbantrekk?

- Det er viktig for oss begge at antrekket er både praktisk og komfortabelt. Jeg bruker for det meste enkle basisplagg i nøytrale, duse farger og lette materialer, mens Lis er litt mer sporty, sier Anna.

Hva er dine favorittplagg, Lis?

- Sorte, stramme jeans, stripete gensere (jeg elsker striper) og langermede bluser. Også er jeg veldig glad i kjolene med blomsterprint fra Ganni. Det kjøper jeg nesten inn hver eneste sesong. En annen favoritt er små skjørt - helst korte og stramme, gjerne i skinn. Jeg synes det passer til alt. Jeg går for det meste i lave støvletter, og liker godt lekre sko med fine detaljer. På fritiden blir det gjerne et casual antrekk med et par jeans og en genser.

Anna, hva kan du aldri gå i på jobb?

- Dress! Haha. Det gikk jeg så mye med på den gamle jobben min, men det var før jeg fant ut at jeg ville jobbe med noe kreativt. Jeg har gått helt vekk fra de klassiske kontorplaggene, og skjorter som må strykes holder jeg meg også unna. Stiletthæler er jeg heller ikke fan av å bruke på kontoret. Jeg synes det ser dødskult ut, og liker absolutt hæler, men på jobb blir det veldig upraktisk.

Hva definerer en god stil?

- Det er kult når man kjenner noen og kan forstå hvorfor de kler seg som de gjør. Det må passe deg og avspeile den du er. Jeg liker ikke når moten blir for uniformert, selv når det er en sentral trend i motebildet. Det er kulere å mikse litt. Da har du et bevisst forhold til stilen din, og virkelig gjort din greie. Ingenting er bedre enn å tørre å være litt annerledes, sier Anna.

Forskjellen på dansk og norsk stil?

- Jeg tror den norske stilen er mer clean. Nordmenn går gjerne i de fargene som kler dem godt. Mye nøytrale nyanser av blått - og kanskje litt mer klassisk enn oss dansker? Vi kan være litt mer vågale, med gass på neonrosa og vågale print. Boho og råhet. Norsk stil er mer homogen. Nordmenn har en lekker og rolig enkelhet som du ikke finner overalt i Danmark, sier Lis.

Hva er deres ultimate stylingtips?

- Denne sommeren har vi vært helt gale etter å bruke et sjal eller et tørkle som topp. Simpelthen bare binde det rundt seg som et håndkle - kombinert med bare skuldre. Til en slitt cowboy-shorts, et kult skjørt eller en jeans gir det den perfekte sommerlooken.

Hvor lunsjer dere i arbeidstiden?

- En lokal kokk kommer med lunsj til oss på kontoret hver eneste dag. Vanligvis går det i salater, fisk eller kylling, men innimellom kan det også være en stor, hjemmelaget burger eller gammeldagse fiskekaker. I tillegg lager han en helt vanvittig god ferskpresset juice. Går vi ut, pleier vi å besøke Torvehallerne. Der er det mange ulike restauranter og boder. Christianshavns Bådudlejning og Café er også herlig om sommeren. Der sitter man på en stor tømmerflåte og spiser. Ellers er The Royal Café et fint sted.

Hvor går dere ut etter jobb?

- Vinbaren ved Stranden 10 har fantastisk vin og er superkoselig, og er et skikkelig poppissted å gå etter jobb. Eller Kødbyen. Særlig hvis det er fint vær og vi kan sitte ute.

Custommade

AVSLAPPET: Anne beskriver stilen sin som avslappet, elsker rene linjer og en mykhet i plaggene som gjør antrekket feminint og komfortabelt. <b>PRODUKTER:</b> T-skjorte med dyreprint, kr 999. Grå blazer, kr 1699. Jeans, kr 899. Pudderfarget genser, kr 1199.
AVSLAPPET: Anne beskriver stilen sin som avslappet, elsker rene linjer og en mykhet i plaggene som gjør antrekket feminint og komfortabelt. PRODUKTER: T-skjorte med dyreprint, kr 999. Grå blazer, kr 1699. Jeans, kr 899. Pudderfarget genser, kr 1199. Foto: FOTO: Tonje Eliasson

Inspirert av herreklær, men med feminine materialer og detaljer, kler Anne Rasmussen seg komfortabelt og avslappet i jobben som designer for Custommade.

Custommade

Anne Rasmussen (41) er designer for danske Custommade.

Merket er kjent for sine rene linjer og myke materialer, med en urban kulhet det er vanskelig å ikke forelske seg i.

Motto: Easy to love, easy to wear.

Instagram: @custommade_dk

Hva er typisk jobbstil hos dere?

- Hos oss handler det i hvert fall ikke om å gå i de høyeste hælene. Man kan godt gå kledd og jobbe i hva som helst, og sette sin egen stil og standard over antrekket. Det er nok typisk dansk å unngå dresskoder og unødvendige regler.

Hva liker du selv å gå kledd i på jobb?

- Det må være komfortabelt. Jeg klarer ikke å jobbe i antrekk som sitter for stramt. Silhuetten er helst avslappet, gjerne inspirert av herreklær, men jeg liker at materialene og detaljene er mer feminine. Jeg synes ikke det skal kreve for mange tanker å kle på seg eller sette sammen et antrekk, og liker best når man kan mikse hele klesskapet.

Har du et favorittplagg?

- Strikk! Sommer som vinter. Jeg er veldig glad i kasjmir, og kan virkelig ikke få nok av det. Det passer til alt, alltid, i alle situasjoner. Jeg bruker det mye på fritiden, gjerne kombinert med et par jeans. Er plagget strikket i et lekkert garn, kan det passe ypperlig til en kveld på byen også.

Hva går du aldri med på jobb?

- Hehe, man skal jo aldri si aldri når det kommer til klær. Men skulpturelle og asymmetriske plagg holder jeg meg langt unna. Det er bare ikke meg. Hjemme i skapet har jeg et par antikke kimonoer som ikke får lov til å bli med meg på jobb. De er i tung, flagrende silke, og fungerer dårlig når man skal sitte og tegne, lunsje og arbeide ved PC-en. Men til gjengjeld er jeg veldig glad i å ha dem på meg når jeg skal ut på kvelden.

Hva skiller jobb- og fritidsantrekket?

- Klærne er ganske like, så det er nok skoene som er med på å bestemme om et antrekk er til fest, jobb eller fritid. De fleste plaggene jeg eier er hverken veldig fine eller superavslappet, men et sted midt imellom. På jobb går jeg helst i skoletter med lav hæl. Høye hæler blir et ork, og det er helt umulig for meg å jobbe i noe sånt i mange timer. Herresko er også ganske ofte en del av jobbantrekket mitt. Akkurat nå er jeg veldig glad i spisse sko.

Hva er ditt ultimate stylingtips?

- Det viktigste er at du føler deg vel i det du har på deg. Det er ikke nødvendig å alltid slave etter det siste nye. Det kan virke lite troverdig hvis du kler deg i noe som ikke passer din stil og personlighet. Selv er jeg fan av en dempet styling, plagg i god kvalitet, mikset med sko eller tilbehør som skiller seg ut.

Hva inspirerer deg som designer?

- Jeg tenker alltid på mennesket som skal bruke klærne jeg lager. Plaggene må passe en aktiv hverdag, være praktiske, men også fine - og ha en casual look. De skal ha en bruksverdi etter flere år i skapet, og være noe du kan ta frem når som helst uten å måtte vurdere om trend eller fasong er riktig akkurat nå.

Hvor spiser du lunsj?

- På kontoret sammen med kollegaene mine. Vi får levert mat fra en lokal kokk, og det er alltid veldig variert og kjempegodt.

Og hvis du skal lunsje ute?

- Jeg elsker Atelier September som ligger i Gothersgade. Det er en liten, sjarmerende fransk kafé som opprinnelig var et galleri. De serverer noen få enkle retter, og fokuserer på råvarer og smak.

Hvor går du ut etter jobb?

- Det er sjelden jeg går ut rett etter jobb. Jeg har tre barn som enten skal hentes eller bringes, men når jeg først ser mitt snitt velger jeg ofte en av de små, fine vinbarene som ligger på Østerbro.

Maria Zabel

Maria Zabel kler seg nesten utelukkende i sort, elsker feminine detaljer og designer rå smykker med sommerfuglvinger.

SVART: Maria liker seg best i sort, og pynter heller opp et enkelt antrekk med et par skyhøye hæler og fine smykker. <b>PRODUKTER:</b> Ring med stendetalj, kr 1750. Tynt sølvarmbånd, kr 1800, Sølvring, kr 1225, Øredobb i gull, 1750. Tynt sølvarmbånd med lenkedetalj, kr 2125.
SVART: Maria liker seg best i sort, og pynter heller opp et enkelt antrekk med et par skyhøye hæler og fine smykker. PRODUKTER: Ring med stendetalj, kr 1750. Tynt sølvarmbånd, kr 1800, Sølvring, kr 1225, Øredobb i gull, 1750. Tynt sølvarmbånd med lenkedetalj, kr 2125. Foto: FOTO: Tonje Eliasson

Hva vil du si er typisk din stil?

Maria Zabel

Maria Zabel (38) startet smykkemerket med samme navn i 2011.

Designeren er kjent for sin enkle og feminine stil med innslag av røffhet. Maria bruker ofte vinger, særlig fra en sommerfugl, i smykkene sine.

Motto: Outside your comfort zone is where the magic happens.

Instagram: @zabeljewellery

- Enkle plagg - og helst med boots på bena. Jeg spiller på tekstur, kvalitet og snitt, og liker meg best i skinn og ullstrikk. Jeg kler meg veldig tidløst, og alltid i sort. Hvis det blir for mye detaljer, farger og bråk i antrekket, føler jeg at jeg forsvinner. Jeg liker å være nedtonet. Det handler litt om at jeg bruker mye smykker, og at det er der jeg legger det moderne innspillet i antrekkene. Det er der personligheten min kommer til syne.

Hvordan da, mener du?

- Hvis jeg vil være feminin i uttrykket, bruker jeg nettere smykker og tynnere kjeder i gull, kanskje med stener i. Hvis jeg føler for å være litt råere, bruker jeg kraftigere smykker uten stener. Jeg synes det er det som kan utgjøre den store forskjellen. Det samme kan sies om sko. Høye stiletthæler kan for eksempel gi deg mer attitude enn klær du slenger på deg.

Hvorfor akkurat sommerfuglvinger?

- Jeg har alltid vært opptatt av sommerfugler, og ville ha noe som representerte meg da jeg skulle starte mitt eget smykkemerke. Jeg elsker den rå styrken som ligger i alt det feminine en sommerfugl representerer.

Hva har du på deg på fest?

- Akkurat det samme som ellers. Det er sånn jeg er. På fest har jeg kanskje på noen skikkelige stiletthæler og et par fancy smykker for å heve antrekket litt, men ellers kan jeg gå i det samme som jeg går med på kontoret.

Hvor lunsjer du?

- Vi pleier å dra til en fantastisk restaurant på Lyngsø Allé. Spiser alltid salat, og aller helst fisk. Jeg har også bodd to år i Italia, og elsker maten derfra. Det beste stedet i København til å spise nettopp det er Enomania i Vesterbrogade - både til lunsj og på kveldstid.

Hvor går du helst ut etter jobb?

- Bibendum i Nansensgade er et utrolig hyggelig sted der jeg har hengt helt siden studietiden. Det er en avslappet, fransk bistrostemning og mye god vin.

Les også:

Disse plaggene stjeler du fra kjærestens klesskap

Gine Margrethe viser deg hvordan du styler klesfavorittene

Få inspirasjon til nye antrekk av fashionistaene i Paris, London, Milano og New York

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning