Birkenstock sandaler

Derfor vil alle ha denne skoen nå

De er å se både her og der. Vi snakker selvfølgelig om Birkenstock-sandalene. Men hvorfor har akkurat dette skotøyet blitt så populært? Og hvordan skal de egentlig styles?

HOT, HOT, HOT: Skal du virkelig vise at du følger med på motene i sommer, tar du på deg et par av disse.
HOT, HOT, HOT: Skal du virkelig vise at du følger med på motene i sommer, tar du på deg et par av disse. Foto: FOTO: Nelly.com
Publisert Oppdatert
POPULÆRE: Sandalene fra Birkenstock er plutselig blitt velidg trendy, og spesielt modellen Arizona er populære. Den svarte er vanskelig å oppdrive, mens den oransje er en av årets trendfarger. Prisen ligger på 898 kroner.
POPULÆRE: Sandalene fra Birkenstock er plutselig blitt velidg trendy, og spesielt modellen Arizona er populære. Den svarte er vanskelig å oppdrive, mens den oransje er en av årets trendfarger. Prisen ligger på 898 kroner. Foto: FOTO: Lille Vinkel Sko

Er det ett skotøy du skal ha på bena i sommer, ja, så er det den såkalte husmorsandalen, eller helsesandalen om du vil - kjært barn har mange navn.

Vi snakker selvfølgelig om Birkenstock-sandalene.

Både supermodeller, kjendiser, motebloggere og den vanlige jenta i gata har lagt sin elsk på sandalene, i tillegg til at alle de store motebladene har hatt skoene på trykk. Tar du et kjapt søk på Instagram, ser du også at det florerer av bilder med Birkenstock-hashtag.

Men hvorfor har disse variantene blitt så populære? Og hvorfor er de en så stor hit akkurat nå?

Begynte i fjor - eksploderte i år

- Blant økologister og yoga-hipstere har Birkenstock vært populært lenge, men trenden ble mainstream da Vogue brukte hele ni sider med Miranda Kerr iført Birkenstock-sandaler i sin septemberutgave i fjor. En Birkenstock-eksplosjon var dermed ventet, sier Elisa Røtterud, tidligere moteredaktør i Cosmopolitan og nå PR-ansvarlig hos Høyer.

Etterspørselen i år har vært så stor at flere butikker er utsolgte, og det er nå, utallige steder, ventelister på den klassiske Arizona-modellen.

- Sist gang det skjedde var da Hunter-støvelen kom til Norge, forteller Røtterud.

Stylist Cecilie Mevatne forteller at trenden begynte sakte, men sikkert forrige sommer da aller hipsterne og de überkule it-jentene begynte å gå med sandalene, men at i år har trenden eksplodert og nådd massene.

- Så nå må de supertrendy finne på noe nytt, kommenterer hun.

Vanskelig å få tak i

Tar du et søk på de store nettbutikkene, ser du at de er utsolgt for Arizona-modellen i svart - eller kun har få størrelser igjen. Utvalget generelt er magert, og det er få størrelser igjen i de andre fargene og modellene.

Det samme gjelder i de norske skobutikkene.

- De blir fort utsolgt når vi får inn nytt. Vi har definitivt merket stor pågang og solgt veldig mye Birkenstock i år, forteller Veronica Olsen hos Grændsen Skotøimagazin.

I det vi snakker med henne, ringer telefonen. Det er en ung jente som lurer på om de har flere Birkenstock-sandaler igjen i hennes størrelse.

- Det er veldig i vinden, og utrolig mange unge som kjøper dem. Birkenstock har blitt veldig populært blant unge jenter, sier Olsen.

Det florerer til og med et rykte om at Birkenstock med vilje holder igjen sko for å opprettholde etterspørselen, men det er nok bare et rykte. Olsen forteller nemlig at de flere ganger har supplert utvalget deres.

MOTEBIBELEN: I septemberutgaven i fjor brukte Vogue ni sider på å vise supermodellen Miranda Kerr iført Birkenstock-sandaler.
MOTEBIBELEN: I septemberutgaven i fjor brukte Vogue ni sider på å vise supermodellen Miranda Kerr iført Birkenstock-sandaler. Foto: FOTO: Faksimile fra Studded-Hearts.com

Hot å kle seg komfortabelt

- Komfort er nøkkelordet. Glem ugly – det er fugly

I motebildet generelt ser vi nå at det er lov å kle seg mer komfortabelt. Et godt eksempel på det er Chanel som viste joggesko kombinert med kjoler på catwalken, samtidig som den sporty trenden fremdeles er hot. Og Birkenstock faller definitivt inn under kategorien «komfortabel».

- I tillegg har du personer som bloggeren Man Repeller som har fått litt makt og gjerne dikterer trendbildet. Hun gir litt faen, har attitude og kler seg i klær som nødvendigvis ikke er spesielt sexy, sier stylisten.

Navnet på bloggen er forklaring nok i seg selv. En «man repeller» er en som kler seg i klær som avstøter menn, og Birkenstock-sandaler er vel ikke akkurat noe man tar på seg for å sjekke opp det motsatte kjønn - da funker nok høye hæler mye bedre.

- Fugly-trenden har vært i motebildet en stund. Til tross for at Birkenstock er et tysk merke, er det likevel veldig LA-basert. Med det mener jeg fokuset på helseestetikken, juicing, Kundalini-yoga og Cross Fit. Det er hot å være sunn! It-veska er byttet ut med juicen din, og det synes nå også på bena, sier Røtterud.

- Komfort er nøkkelordet. Glem ugly - det er fugly, legger hun til.

Florerer av kopier

Et godt bevis på at noe er trendy, er at alle andre lager kopier. Skal man bruke dette som en målbar skala, kan man si at Birkenstock er ekstremt trendy. «Alle» har nemlig kopiert sandalene - til og med de store motehusene.

- En rekke motehus har laget Birkenstock-varianter for sommeren. Givenchy er et eksempel. Birkenstock har også en rekke designersamarbeid, med Céline som førsteklasses eksempel, sier Røtterud.

Hun mener at hypen mest sannsynlig vil fortsette utover høsten, men fordi sandalene er såpass komfortable og kvalitetsbevisste, kommer det ikke til å bli ut å ha på seg Birkenstock neste sommer heller.

- De har blitt en del av skogarderoben vår nå, sier hun.

- Ikke for alle

SANDALER: <b>1.</b> Nilson Shoes, kr 699. <b>2.</b> Sixtyseven/Nelly.com, kr 499. <b>3.</b> Vagabond, kr 599. <b>4.</b> DNA, kr 599. <b>5.</b> Aldo, kr 599 <b>6.</b> Michael Michael Kors/Nelly.com, kr 1149. <b>7.</b> Gucci/Net-a-porter.com, kr 6285 <b>8.</b> Birkenstock/Nelly.com, kr 749.
SANDALER: 1. Nilson Shoes, kr 699. 2. Sixtyseven/Nelly.com, kr 499. 3. Vagabond, kr 599. 4. DNA, kr 599. 5. Aldo, kr 599 6. Michael Michael Kors/Nelly.com, kr 1149. 7. Gucci/Net-a-porter.com, kr 6285 8. Birkenstock/Nelly.com, kr 749. Foto: FOTO: produsenten

Mevatne er derimot litt skeptisk til at Birkenstock-sandalene nå har blitt allemannseie. Hun mener nemlig at ikke alle klarer å komme unna å gå med et par på beina.

- Har du på deg Birkenstock-sandaler, bør du kombinere dem med klær som har litt sex appeal

- Det har mye med personlighet og personlig stil å gjøre, man må ha litt edge for å bruke dem, sier stylisten.

- Man må skjønne trenden, og man må klare å balansere antrekket for at det skal funke, legger hun til.

Hun mener det er veldig viktig at man har tenkt gjennom antrekket man har på seg til sandalene - husk elementer som gjør skoene kule. Man må også huske at sandalene skal være en del av antrekket, men at samtidig er noe man kan bryte opp looken med.

- Har du på deg Birkenstock-sandaler, bør du kombinere dem med klær som har litt sex appeal eller som er feminine slik at du skaper kontraster i antrekket, sier Mevatne, og understreker igjen hvor viktig det er å skape en balanse i det du har på deg.

Må vise litt legger

Stylisten mener at man bør unngå å gå med denimbukser til sandalene, fordi det gir ingenting. I tillegg bør du heller ikke ta på deg joggebukse eller treningstights til sandalene.

- Da har man tatt den komfortable stilen for langt, kommentere hun.

- Ta heller på deg en kort shorts, eller kortere skjørt og kjoler. Man må vise litt legger når man går med sandalene, mener Mevatne.

Røtterud er hel enig:

- Styr unna å kombinere Birkenstock men lange kjoler og skjørt, det blir for husmoraktig og pietistisk. Kjoler og skjørt må være korte i lengden, og de funker også bra til denimshorts.

Er du litt mer avantgarde av deg, mener Røtterud at det kan være kult å style sandalene til raggsokker eller søte strømper.

- Velger du hvite eller svarte Arizona-modeller, passer de til nesten alt denne sesongen. Birkenstock er den nye ballerinaen, konstaterer hun.

Til slutt har hun en liten bønn til alle jenter der ute:

- Husk å alltid lakkere neglene når du går med sandaler! Den norske kvinnen er ikke like flink som våre europeiske søstre på pedikyr!

Les også:

Så kort har shortsen «lov» til å være

FINE SOMMERSKO: <b>1.</b> Bianco, kr 499. <b>2.</b> Duffy/Nelly.com, kr 269. <b>3.</b> Eurosko, kr 399. <b>4.</b> Zara, kr 699. <b>5.</b> Nelly Shoes, kr 249. <b>6.</b> Aldo, kr 699. <b>7.</b> Marni/Net-a-porter.com, kr 4073. <b>8.</b> Din Sko, kr 349.
FINE SOMMERSKO: 1. Bianco, kr 499. 2. Duffy/Nelly.com, kr 269. 3. Eurosko, kr 399. 4. Zara, kr 699. 5. Nelly Shoes, kr 249. 6. Aldo, kr 699. 7. Marni/Net-a-porter.com, kr 4073. 8. Din Sko, kr 349. Foto: FOTO: produsenten

34 av de fineste kjolene akkurat nå

Her er sesongens catwalktrende til minipris

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning