Menn foretrekker kvinner i rødt

Derfor er menn mer tiltrukket av kvinner i rødt

Sexy, sterk, selvsikker, det er ikke måte på alt menn tenker om deg når du kler deg i rødt.

LADY IN RED: Menn oppfatter kvinner kledt i rødt som mer seksuelle og mer tilnærmelige.
LADY IN RED: Menn oppfatter kvinner kledt i rødt som mer seksuelle og mer tilnærmelige. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Endevender du klesskapet på jakt etter det perfekte antrekket når du skal på date eller ut på byen? Eller satser du på at den lille sorte skal gjøre jobben?

Det er kanskje ikke det smarteste du gjør - ikke om det er oppmerksomhet og interesse fra det motsatte kjønn du er på jakt etter.

Nyere forskning viser nemlig at den aller mest effektive måten å tiltrekke seg menns oppmerksomhet på, er å kle seg i rødt.

Rødt gir deg sex appeal

I en studie, som nylig ble publisert i Evolutionary Psychology, fant psykologene ut at menn synes kvinner som kler seg i rødt fremstår som mer tilnærmelig for menn, i tillegg til at det øker en kvinners sex appeal.

- Fargen rødt viste seg å øke den seksuelle tiltrekningskraften hos kvinner med feminine ansiktstrekk, skriver hovedforfatteren i studien, Dr. Fangfang Wen.

- I tillegg vurderte de mannlige deltagerne kvinner som var kledd i rødt som varmere og mer kompetente.

Hun antyder også at ved å velge å kle seg i rødt, så reflekterer kvinnen sine seksuelle intensjoner «fra begynnelsen».

RØD LØPER: Det var ikke bare løperen som var rød på Emmy utdeligen i Los Angeles nylig. Både Minnie Driver, Guiliana Ransic og Heidi Klum valgte alle røde kjoler til den berømte prisutdelingen.
RØD LØPER: Det var ikke bare løperen som var rød på Emmy utdeligen i Los Angeles nylig. Både Minnie Driver, Guiliana Ransic og Heidi Klum valgte alle røde kjoler til den berømte prisutdelingen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Rødt er mer tilnærmelig

Det er ikke rart at menn føler seg trukket av kvinner i rødt, mener sosialpsykolog Adam Pazda ved University of Rochester i delstaten New York i USA.

- Dette har nok en klar sammenheng med menneskets evolusjonære fortid, forklarer Pazda til den engelske avisen Telegraph.

- Se bare på enkelte hunn-bavianer, som viser frem områder med rød hud for å signalisere at de er klare til å pare seg.

Pazda, som ledet en internasjonal studie på fenomenet sammen med kolleger ved Universitetet i Innsbruck, mener menn muligens er mer tiltrukket av kvinner i rødt fordi de tror sjansen for å bli avvist om de gjør et fremstøt er mindre om kvinnen har røde klær enn om hun er kledd i en annen farge.

- Rødt sender et kraftig signal om hvor mottagelig en kvinne er for flørt og romantiske fremstøt, noe menn finner tiltrekkende.

Studien, som ble publisert i Journal of Experimental Social Psychology, viste også at i de aller fleste tilfeller ble kvinnene i rødt sett på som de mest attraktive.

Rødt er knytte til seksualitet og fruktbarhet

At rødt sees på som sexy, synes ikke psykolog Lars Dehli i Oslo er noe rart.

- Kvinner blir ofte litt rødere i kinnene rundt den tiden i måneden de har eggløsning, forklarer Dehli til Det Nye.

- Dette har jo evolusjonære årsaker, det var slik menn skulle vite når en kvinne var moden for å produsere barn.

På samme måte blir leppene ofte større og rødere når man er opphisset, og mange vil også oppleve at huden får røde flekker og merker.

- Svært mange ting som er knyttet opp mot seksualitet er kjennetegnet av en rød farge, så er det kanskje ikke så rart at også røde plagg får blodet til å bruse, sier psykologen.

Rødt vekker følelser

En av Norges fremste fargeeksperter og konsulent med firmaet Daily Dagny, Dagny Thurmann Hoelseth, er heller ikke overrasket over resultatet av studien.

Fargenes påvirkningskraft

Fargekonsulent Dagny Thurmann Hoelseth forklarer at det har blitt forsket på farger og fargenes påvirkningskraft så lenge mennesket har eksistert.

- Det finnes fasitsvar på hvordan forskjellige farger påvirker oss i forskjellige situasjoner, både når det gjelder hvordan vi kler oss, hvilke farger vi innreder med, hvilke farger det er på bygningene i nærmiljøet ditt og byen din, hvilken farge det er på bilen din og hvilken farge maten er pakket inn i i matbutikken.

Forskning har vist at opp til 80% av en kjøpebeslutning er basert på fargene produktet har eller er pakket inn i.

- Vårt forhold til farger er rent biologisk, og kommer fra naturen. At blått og grønt for eksempel oppfattes som avslappende og beroligende er ikke overraskende, se bare hvor vi kommer fra - det er de to hovedfargene ute i naturen. De fleste av oss har et ubevisst forhold til farger, mens barn i økende grad er bevisste, forklarer eksperten.

Rødt har nemlig helt fra tidligere sivilisasjoner vært knyttet til romantikk, lidenskap og lyst.

- Mange studier har påvist hvordan rødt sees på som sexy, sterkt og svært kvinnelig.

Hun forklarer videre at rødt er den sterkeste og mest energiske fargen i fargesirkelen, noe som gjør at vi alle lar oss påvirke av nettopp denne fargen i omgivelsene våre.

- Fargen blir beskrevet som fysisk, og gjør oss energiske og glade. Den er varm og positiv, men kan også føles sterk og aggressiv i store doser, forteller hun.

For ikke bare blir dyr - og mennesker - rødere når de blir sinte, blod er også rødt og kan signalisere fare.

- Fargen stimulerer kroppen, og kan heve følsomheten i nervesystemet, blodtrykket og hjerterytmen. Rødt kan også i stor grad påvirke oss sensuelt og seksuelt, noe som absolutt forklarer fenomenet med at menn foretrekker kvinner kledt i rødt over andre farger.

Fargeeksperten forklarer videre at en teori på dette går ut på at rødt motiverer konkurranseinstinktet, som gjør at menn føler på at de er i konkurranse om å kunne få tak i kvinnen i rødt.

- Dette er noe som kan ligge dypt og biologisk i oss. Forskning har nemlig også vist at «ikke-menneskelige» mannlige primater er spesielt tiltrukket av hunndyr som viser fargen rødt, forteller Thurmann Hoelseth.

- Forskeren beskriver menns tiltrekning på rødt som primitiv og iboende, og interessant nok gjelder ikke dette bare kvinner kledd i rødt, men også kvinner i røde omgivelser, som for eksempel mot en rød vegg, legger hun til.

Alle kan bruke rødt

Stylist og moteblogger Jon Lundemoen er enig i at rødt er en farge som oser både styrke og femininitet, men tror mange er litt redde for å bruke den når det kommet til å kle seg.

- Det har jo sikkert noe å gjøre med at man vet at man kommer til å tiltrekke seg oppmerksomhet når man går i rødt, forklarer Lundemoen til Det Nye.

RED HOT: Christina Henricks stilte også i en rød kjole på Emmy utdelingen - og så såklart supersexy ut.
RED HOT: Christina Henricks stilte også i en rød kjole på Emmy utdelingen - og så såklart supersexy ut. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Og det er jo ikke alle situasjoner hvor rødt kan virke riktig, som i et jobbintervju, hvor man kanskje kan virke for selvsikker og litt overveldende om man stiller i knallrødt.

Men når det kommer til fest, ja da er rødt en vinner, tror moteeksperten.

- Alle kan se fantastisk ut i en rød kjole, uansett om man er blondine eller brunette. Og rødhårede kan virkelig stråle i rødt, noe som mange kanskje ikke helt ser for seg, men her er det bare å kjøre på.

Velger man en festkjole i rødt bør man la kjolen få lov til å nyte oppmerksomheten mener Lundemoen.

- Det kan da i mange tilfeller lønne seg å tone ned andre ting, som smykker og sminke, og la kjolen få være oppmerksomhetens sentrum. Det kan fort bli litt too much om man i tillegg til denne sterke fargen kjører på med store og «bråkete» smykker, eller veldig mye sminke.

Dette mener gutta i gata:

Det Nye ville sjekke hva gutta i gata mener om kvinner i rødt, og om menn i det hele tatt bryr seg om hvilken farge det du har på deg er.

Vi tok saken ut til Oslos gater og her er guttas dom.

- Jeg tror kanskje ikke en jente ville gått med knallrød kjole om hun var litt sjenert, eller av den typen som ikke liker å bli lagt merke til. Det er jo en farge man legger merke til, sier Jon Vegard Olsen (26).

Olsen tror dog at jenter fint kan være sexy i andre farger også.

- Sort er jo sexy, men kanskje mer elegant? Jeg vet ikke, altså, men jeg tror jeg legger merke til jenta før jeg ser på fargen på klærne.

Kim Rune Haugan (33), tror rødt er en farge som vekker lidenskap.

- Ja, tenk bare på når man vifter med sånn klut foran en sint okse, ler Haugan.

- Det er jo tydelig at fargen rød gjør noe med oss. Den får liksom blodet til å koke, legger han til.

Det er enighet blant gutta om at rødt er en farge som utstråler selvsikkerhet.

- Ja, en jente som går med rød kjole på fest, vet at alles øyne kommer til å være vendt mot henne, tror Magnus Hansen (19).

- Det er en jente som er sexy - og som vet hun er sexy.

Les også:

Her er klærne gutta hater

Guttepanelet: - Jenter med selvtillit er sexy

Disse 13 geniale stylingtriksene bør du kunne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning