FLATE TØYSKO:

Derfor er ekspertene uenige om Converse!

Slett ikke alle som mener at klassikeren er skadelig for foten. Men én ting er det viktig å huske på!

Sist oppdatert

De fleste av oss har dem liggende på skohylla. De gir ethvert antrekk en sporty tvist, og er perfekt å bruke til jeans.

Og nå som det er vår, kan det være fristende å unne seg et flunkende nytt par.

Likevel - skoene har jo en flat såle, og ofte hører vi at vi ikke bør bruke dem for mye.

- Bygget opp riktig!

En som derimot er ganske begeistret for de klassiske tøyskoene, er fotterapeut og daglig leder i Aktiv Fot AS, Henriette Aanesen.

– Converse er en god sko fordi den er bygget opp riktig. Den feilstiller ikke knoklene eller reduserer bevegelsen. Den sørger for at du får brukt muskler og ledd optimalt, sier hun til Det Nye.

Hun mener det er helt andre grunner til at man opplever skader som følge av bruk av skoen. Hun viser til en forskningsrapport som tar for seg bruk av innleggsåler for å forebygge og behandle ryggsmerter.

– Vi finner ikke forskning som viser at Converse kan være opphavet til svakheter. Hvis du får vondt kan det være at du har en biomekanisk svakhet. Blant unge mellom 15-16 år har 70 prosent et fotproblem, sier hun.

Med biomekanisk svakhet mener hun at mange ofte har lagt seg til et feil bevegelsesmønster, og derfor feilbruker muskler og ledd. Det kan komme av både inaktivitet og idrettsskader, fortsetter hun. 

På grunn av det mener hun at det kan være skadelig å bruke sko som har mye demping og tilpassede såler.

– Det hjelper ikke å støtte foten når det allerede er feilstilling i føttene. Det blir mye verre når man tvinger foten i en annen retning, sier hun.

Selv råder hun kundene sine til å bruke Converse som opptreningssko fordi hun mener den er fin til å optimalisere gangefunksjonen.

– Å gå som du ønsker gjennom hele livet er viktig. Når du bruker kroppen riktig vil du ikke få plager.

Kan føre til kjedereaksjon av skader

Ifølge kiropraktor Øistein Holm Haagensen ved Bjølsen Kiropraktorklinikk, kan man derimot få plager av å bruke flate tøysko, siden føttene ikke får den støtten de trenger.

– De har som regel ikke noe støtte for buen under foten, de er løse i hælen og gir derfor ikke støtte for foten. De kan vris som en klut, og har derfor ingen lengdestabilitet i sålen.

- Sist, men ikke minst, er de fleste konstruert slik at de bøyer seg på midten i stedet for under forfoten. De fleste har heller ingen støtdemping, forklarer han.

Risikoen for skader er størst dersom du har en tendens til å pronere, altså at du velter inn med foten når du går og står, fortsetter Haagensen.

I tillegg til potensielle skader som at stortåen vinkles utover, betennelse i bindevevshinnen under foten og hælspore, kan bruken av denne type sko føre til en kjedereaksjon i kroppen.

– Hvis du pronerer roteres leggbeinet innover og det gir økt belastning på knær og strekk på båndet på utsiden av låret. Dette blir stramt og vondt og kan gi såkalt løperkne.

-  Hoften roteres inn og bekkenet kan påvirkes av dette ved at det vippes fremover. Pronerer du mer på ett ben gir dette skeiv belastning på bekken og rygg slik at du over tid kan få plager der også, advarer han.

Og selv om du har gått rundt på tøysko i årevis uten å få store smerter, betyr det ikke at skaden ikke allerede har skjedd i følge kiropraktor og klinikkmedeier på NEMUS Bryn, Morten Johannessen.

Det har seg nemlig slik at belastningen bygger seg opp over tid.

– Går man med dårlig fottøy når man er ung, kan det ofte oppstå problemer når man bli eldre, forteller han, og legger til at de fleste kundene hans er mellom 50-80 år.

En såle redder deg

Å legge inn en god innleggssåle i flate tøysko vil derimot kunne gi litt av støtten fotbuen trenger, ifølge både Haagensen og Johannessen.

– Får man støttet buen vil det hjelpe med en gang. Årsaken til de fleste skader er at buen flater ut, og at man overpronerer, sier Johannessen.

Man får kjøpt innleggssåler i de fleste skobutikker, men man kan også dra til en spesialist å få tilpasset en såle til foten.

Selv om du må punge ut med noen hundrelapper ekstra kan sistnevnte være en fordel dersom du enten har veldig lav eller veldig høy fotbue, ifølge Johannessen.  

Haagensen er enig i at en god såle begrenser problemene, men er enda ikke helt overbevist.

– Man får ikke gjort noe med hvor de bøyer seg, mangel på vridningsstabilitet eller løs hælkappe. Pass på at du har nok plass til tærne. Litt støtdemping begrenser også belastning på føtter, ankler, knær, hofter og rygg, sier han.

Begge kiropraktorene råder allikevel til å begrense bruken av skoene.

– Det går fint å bruke av og til, men det bør ikke være den skoen man bruker hele dagen, sier Johannessen, som heller applauderer joggeskotrenden de siste to årene.

Også Henriette Aanesen mener det er lurt å variere bruken, og at skoen ikke egner seg som arbeidssko.

Slik sjekker du om skoen støtter

Skal du gå til innkjøp av flate sko, enten det er Converse, ballerinasko eller flip flop-sandaler, er det ifølge Haagensen noen forhåndsregler du kan følge.

– Hvis du kan lett vri skoen, hvis hælkappen er bløt og hvis skoen knekker på midten når du trykker den sammen, er det ikke en sko for deg som har tendens til pronasjon eller andre ikke-nøytrale fotstillinger, råder han.

Han legger til at en god sko skal bøye seg under forfoten når du trykker den sammen.

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også