Kopierer dyr design for en billig penge

Den ene koster 11.000 - den andre 200 kroner

Er disse to veskene for like? Ja, mener designerne i Proenza Schouler.

ORIGINALEN OG KOPIEN: Til venstre er PS1 fra Proenza Schouler (kr 11,000)  og til høyre er kopien fra Target (kr 200).
ORIGINALEN OG KOPIEN: Til venstre er PS1 fra Proenza Schouler (kr 11,000) og til høyre er kopien fra Target (kr 200). Foto: Foto: produsenten
Publisert Oppdatert

Designervesker er en luksusvare mange moteinteresserte har lyst på, men de færreste tar seg råd til.

Derfor har etterligninger av de hotteste plaggene og tilbehøret blitt en viktig årsak til at kjedebutikkene selger så det suser.

De selger rimelige og supertrendy plagg, som ser ut som de kommer rett fra catwalken. Ofte kommer etterligningene i butikk lenge før orginalen har rukket å komme for salg.

Del

Direkte kopi

Som regel lar kleskjedene seg «inspirere» av designerne, og holder seg unna direkte kopiering. Men noen ganger tar de dette litt for langt.

Denne uken gikk designerne bak Proenza Schouler ut i media, og anklaget billigkjeden Target for å ha direkte kopiert merkets bestselgende veske, kalt PS1.

Denne vesken blir sett på kjendiser som Olsen-tvillingene, Leighton Meester og Kirsten Dunst, og er på toppen av ønskelisten til mang en jente med veskedilla.

Med en prislapp på over 11,000 norske kroner, er det ikke så rart at kjedene ser muligheten til å tjene gode penger på etterligninger. Targets versjon av vesken koster under 200 kroner.

- Raner designerne for inntekter

Motejournalist Cathy Horyn i New York Times lot designerne i Proenza Schouler komme til orde i bloggen sin på New York Times denne uken.

- Hvorfor spare lenge for å kunne kjøpe vår veske når du kan kjøpe deres med én gang? spør designer Jack McCollough, ifølge New York Times.

Designerne har forståelse for at folk elsker å gjøre et kupp, men forteller at kopier som dette raner små selskaper som Proenza Schouler for viktige inntekter.

Selskapets konsernsjef, Shirley Cook, sier til New York Times at denne veskemodellen har vært av enorm betydning for merkets vekst, i tillegg til å være en vesentlig merkevarebygger.

Ifølge Targets nettsider er Proenza Schouler-kopien nå utsolgt i alle fargene av vesken.

Designerne sier Horyn at de er skuffet over Target, spesielt siden Proenza Schouler tidligere har designet en kolleksjon i samarbeid med kjeden og enkelte av produktene fra Proenza Scholuer fortsatt er i salg i kjedens butikker.

- Respekterer deres eiendom

POPULÆRE: 2.55 fra Chanel , Birkin fra Hermés og Rocco fra Alexander Wang.
POPULÆRE: 2.55 fra Chanel , Birkin fra Hermés og Rocco fra Alexander Wang. Foto: Foto: produsentene

Det er ikke bare Proenza Schouler som er ofre for kopier. Så snart en ny «it-veske» blir sett på catwalken eller hengende over skulderen på en kjendis, tar det ikke lang tid før man kan finne noe lignende i kjedebutikkene.

Det finnes også egne nettbutikker som spesialiserer seg på å selge nøyaktige kopier av populære vesker.

Vesken som har blitt aller hyppigst kopiert, er uten tvil den klassiske 2.55 fra Chanel. Den lille sorte vesken i quiltet skinn og gullenke er det laget uendelige etterligninger av.

Det siste året har det blitt laget mange forskjellige etterligninger av Mulberrys populære Alexa-veske, som i hovedtrekk er helt lik orginalen. Andre vesker som ofte kopieres er Hermés Birkin Bag, Mulberrys Bayswater og den populære Rocco fra Alexander Wang.

Target har blitt konfrontert med uttalelsene fra Proenza Schouler. Target talsmann, Joshua Thomas, hadde følgende å si om saken:

- Targets mål er å tilby gjestene våre dagligvarer i tillegg til andre varierte varer, og det til en rimelig pris. Det har alltid og kommer til å fortsette å være Targets politikk å respektere andres eiendomsrett, sier talsmannen ifølge New York Times.

Les også:

10 vårvesker du vil elske

ORIGINALEN OG KOPIEN: Den øverste skoen er Tribute pumps fra YSL (ca kr 4500), mens den nederste er kopi fra Asos.com (kr 571). Vesken til høyre er Mulberry Bayswater (ca kr 6500) og under er kopi fra NYPD (kr 1295).
ORIGINALEN OG KOPIEN: Den øverste skoen er Tribute pumps fra YSL (ca kr 4500), mens den nederste er kopi fra Asos.com (kr 571). Vesken til høyre er Mulberry Bayswater (ca kr 6500) og under er kopi fra NYPD (kr 1295). Foto: Foto: produsenten
ORIGINALEN OG KOPIEN: Vesken under er en Mulberry Alexa (ca kr 8700) og til vesntre er er kopi fra Lily of Sweden (kr 549). Skoene til høyre er fra Finsk (kr 4625), mens den øverste skoen er en kopi fra JEffrey Campbell (kr 1549).
ORIGINALEN OG KOPIEN: Vesken under er en Mulberry Alexa (ca kr 8700) og til vesntre er er kopi fra Lily of Sweden (kr 549). Skoene til høyre er fra Finsk (kr 4625), mens den øverste skoen er en kopi fra JEffrey Campbell (kr 1549). Foto: Foto: produsenten
ORIGINALEN OG KOPIEN: De øverste skoene er Acne Pistol Boots fra Acne (kr 2995), mens Nilson er en av mange som har kopiert den (kr 1299). Den orange vesken kommer fra Jil Sander (ca kr 800) og den gule kopien er fra HM (kr 99).
ORIGINALEN OG KOPIEN: De øverste skoene er Acne Pistol Boots fra Acne (kr 2995), mens Nilson er en av mange som har kopiert den (kr 1299). Den orange vesken kommer fra Jil Sander (ca kr 800) og den gule kopien er fra HM (kr 99). Foto: Foto: produsenten

Nå er dette harry

Halvparten kjøper fake

Ikke straffbart i Norge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning