Mote på budsjett

De beste tipsene for en slunken lommebok

Her er de beste tipsene for en slunken lommebok.

PROFITABELT PÅFYLL: Rapp tipsene til budsjettbloggeren Lena, vintage-jegeren Innka og sy det selv-jentene Kristin og Sara.
PROFITABELT PÅFYLL: Rapp tipsene til budsjettbloggeren Lena, vintage-jegeren Innka og sy det selv-jentene Kristin og Sara. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Hver eneste sesong, når butikkene atter en gang blir fylt opp med lekre godbiter du drømmer om at skal flytte inn i klesskapet ditt, så skulle du ønske at bankkontoen gjerne viste en ekstra null eller to (eller tre...).

For det finnes jo så mange fristelser! Det bugner over av klær og tilbehør du så gjerne skulle eie - hadde du bare hatt litt mer penger.

Men heldigvis trenger man ikke være millionær for å kjøpe seg nye ting! Det gjelder bare å tenke smart, og utnytte seg av så vel salg, bruktbutikker og loppemarkeder.

I tillegg er det faktisk lekende lett å lage klær selv!

Vi har snakket med fire kule jenter og fått deres beste tips til å holde seg moteriktig på budsjett - samt samlet ni bloggere du kan følge for billig moteinspirasjon.

Sjekk ut deres beste råd i artiklene under.

Les også:

De beste butikkene for billig mote

Her er sesongens trender på budsjett

Vi har testet 17 populære nettbutikkene

Budsjettbloggeren

Lena kommer langt med noen hundrelapper. Her er hennes fem beste budsjettips.

BUDSJETTBLOGGER: Lena Rustan Fidfjeld sverger til billige kjedebutikker, samt bruktbutikker og loppemarkeder.
BUDSJETTBLOGGER: Lena Rustan Fidfjeld sverger til billige kjedebutikker, samt bruktbutikker og loppemarkeder. Foto: FOTO: privat
RIMELIG ANTREKK: Alt Lena har på seg her har hun kjøpt på salg eller i bruktbutikker.
RIMELIG ANTREKK: Alt Lena har på seg her har hun kjøpt på salg eller i bruktbutikker. Foto: FOTO: privat

Når Lena shopper, sverger hun til kjedebutikker som Weekday, Monki, Zara, Mango, Bik Bok og H&M, i tillegg til at hun legger turen innom bruktbutikker og loppemarkeder i ny og ne. Sjekk ut bloggen hennes: Elenita.no.

Hun lar seg gjerne inspirere av andre budsjettbabes, som Angelica Blick eller @loveforsecondhand på Instagram.

Hvorfor shopper du som du gjør?

- Jeg handler egentlig kun på budsjett, hele tiden. Faktisk så handler jeg nesten bare på salg, selv i kjedebutikker.

- Med et stappfullt skap føler jeg det er få unnskyldninger gode nok til at jeg kan tillate meg selv å bruke mye penger på ett plagg. Siden jeg har studert i mange år, har jeg aldri opplevd å ha en fulltidsjobb med masse cash som jeg kan sløse bort. Når jeg vil fornye garderoben må jeg derfor tenke kreativt, og prøve å få mest mulig ut av det jeg har å rutte med.

Hva shopper og dropper du?

- Jeg ser etter plagg som er laget av gode materialer, som skinn, ull og bomull. Særlig nå som høsten nærmer seg, vil jeg anbefale alle å styre unna akryl - med mindre du vil ha en genser som blir formløs og nuppete etter første vask.

- I tillegg prøver jeg å se litt forbi de nåværende trendene. De kan jeg skaffe meg når salget starter, om jeg fortsatt liker dem like godt. Det er en fin metode å bruke, for å teste om man blir lei av tendensene i løpet av sesongen. Det er også en del plagg som kommer tilbake på moten med jevne mellomrom; alt som er inspirert av tidligere tiår får stadig en oppsving i trendbildet. Med baseplagg trår du heller aldri feil.

Hvordan unngå bomkjøp?

- Først av alt er det lureste trikset å ikke gå rundt å kikke, særlig når man skal spare penger. Når man har litt dødtid er det fort gjort å fordrive den i en butikk eller to. Lar du være, unngår du å se ting som du får lyst på. Med tiden har jeg blitt flinkere til å tenke nøye gjennom kjøpet før jeg går til kassa. Hvis jeg er i tvil, dropper jeg plagget.

- Jeg prøver å kjøpe plagg jeg er sikker på at jeg kommer til å like også neste sesong. Moten forandrer seg fort. Mange tipser om å kun holde seg til lister man har laget i forkant av sesongen. Det er ikke noe jeg gjør selv, men jeg tror at det er en god metode.

Går det an å få billige plagg til å se eksklusive ut?

- Ja, det er fullt mulig. Invester litt i noen pene sko i skinn og en klassisk kvalitetsveske, gjerne når det er salg. Tilbehør som det kan brukes til det aller meste, og er med på å løfte resten av antrekket. Gjør du deg ekstra flid med håret og sminken i tillegg, og tar på noen fine smykker, så kan selv kjedebutikk-kjolen du kjøpte for 50 kroner se eksklusiv ut.

Hva gjør du, hvis du har 300 kroner å shoppe for på en måned?

- Da vil jeg nok tenke litt ekstra nøye gjennom hva jeg ønsker å kjøpe. Jeg vil være bombesikker på at det er et plagg jeg får brukt mye fremover, og helst må det passe til det meste jeg har fra før. Hvis jeg har noe spesielt i tankene, vil jeg først sjekke eBay og nettbutikker, for å se om jeg finner det til en god pris der.

- Dersom jeg ikke har bestemt meg for hva jeg vil ha i forkant, vil jeg nok sjekke kjøp og salg-grupper, tråle loppemarkeder, billige bruktbutikker og kikke gjennom salgssidene til nettbutikker, eller stativene i kjedebutikker for å se om det er noe fint der. Da får jeg mye for pengene.

Vintage-jegeren

Innika Choo har ikke bare et trendy etternavn. Med sitt trente øye for mote gjør hun glitter av gråstein.

Innika Choo (31) er for tiden bosatt på Bali hvor hun sjonglerer småbarnsmorrollen og stylistkarrieren i ferieøyens veletablerte motemiljø.

VINTAGE-JEGEREN: Bli inspirert av budsjettstilen til Innka Choo på Instagram, @innka.
VINTAGE-JEGEREN: Bli inspirert av budsjettstilen til Innka Choo på Instagram, @innka. Foto: FOTO: Privat
SKATTEJEGER: Innika holder alltid øynene åpne for noen skikkelige kupp.
SKATTEJEGER: Innika holder alltid øynene åpne for noen skikkelige kupp. Foto: Foto: Privat

Tips fra Innka:

 • Jeg holder alltid et øye med eBay, både UK og US. Ikke på en bestemt selger, men så fort salgene på de billige vintagekuppene nærmer seg slutten går jeg inn for å se.
 • Hold alltid øynene åpne. Vær en skattejeger, og husk å gå for den haugen med klær som ingen andre vil ha.
 • Stol på instinktet ditt, og kjøp det som gir deg et lite, momentant kick. Kjøp plagget før du begynner å tenke på hva du kan bruke det til og så videre. Følelsen du fikk når du først så plagget kommer tilbake til deg når du tar det i bruk.
 • Om noe er for stort eller føles rart når du prøver det på, ta plagget til en skredder.
 • Se alltid etter elegante stoffer.

Innika er lidenskapelig opptatt av å gi ting det lille ekstra - enten det gjelder hennes egne antrekk, barnas klær eller hjemmet sitt.

Budsjettlivsstilen, som hører med når man velger å bo utenlands, gjør at lykkerusen blir ekstra stor når Innika kommer over budsjettvennlige kupp.

Vintage er mer personlig

- Min stil og valg av antrekk påvirkes av at jeg tenker budsjettvennlig. Og selv om det generelt ikke er så vanskelig å finne billige ting der ute, vil jeg ikke se ut som en i mengden. Derfor går jeg alltid etter de tingene ingen andre vil ha.

Ha saksen klar

- Mamma er en talentfull tekstildesigner og håndsyr klær på fritiden. Selv om jeg har lært mye av henne, arvet jeg dessverre ikke tålmodigheten hennes.

- Jeg klipper ofte i plagg rett før jeg skal ut døren. Noen ganger må jeg gå til en skredder ved en senere anledning for å få sømmene gjort skikkelig. Likevel har saksen reddet meg ut av mange kleskriser. Den er virkelig gull verdt å ha liggende klar.

Nøkkelplagg-favoritter

- Et par vintage denimshorts fra Levi's som jeg kjøpte på eBay er en skikkelig nøkkelplagg-favoritt. Gå gjerne etter en variant som er to eller tre størrelser for stor. Rull eller klipp dem opp etter opp ønske. Husk å ikke vaske plagget for ofte. Det sitter mye penere når du har gått deg litt inn i det.

- En annen favoritt er en helt enkel T-skjorte som jeg kjøpte på salg på Net-a-Porter.com. Merker som T By Wang og J.Crew gir deg nøkkelplagg av skikkelig kvalitet.

Stylingtips

- For meg handler det alltid om å balansere dagens antrekk riktig. Om jeg bruker en kort eller tettsittende underdel, kombinerer jeg den gjerne med en løstsittende topp.

- Jeg liker ikke å føle at uttrykket er for planlagt. Matcher antrekket mitt for mye, tar jeg heller bort et element. Har jeg på meg klær med et veldig maskulint eller enkelt snitt, passer jeg på å legge en superfeminin sminke.

Trendy og chic på budsjett

- Titt på sminkevideoer på YouTube for å lære deg å legge en fresh makeup med billige produkter.

- Stjel en T-skjorte fra broren, kjæresten eller mannen din, og invester i et par vintageplagg som for eksempel en jeansshorts. Bruk antrekket med hæler, eller gå for en mer nedtonet look med flats. Dette er den fineste looken jeg vet om. Med det rette håret og makeupen, passer det til enhver anledning.

- Kommer du over et salg på nettet, og siden fører flere eksklusive merker, bør du alltid sjekke ut de dyreste merkene først. Da er nemlig sannsynligheten for å finne et skikkelig kupp enda større.

Billig tilbehør

- Alt du trenger er et par statement-solbriller. Jeg prøver å ikke bruke veske eller lommebok for tiden. Synes man ser mye kulere ut med frie hender.

Inspirasjon

- Du vet det øyeblikket du tar deg selv i å stirre etter en jente - uten å helt vite hvorfor. Et sånt øyeblikk er ofte det som inspirerer meg - den jenta som fikk meg til å se to ganger. Når sånt skjer, blir jeg ofte stående igjen for å fundere over hvordan jeg kan bruke hennes uttrykk i min hverdagslook.

Sy det selv

Sara og Kristine bestemte seg for å sy drømmeplaggene selv.

Venninnene Kristin Tyvoll (25) og Sara Freagen (24) satt seg foran symaskinen i januar 2013 uten noen form for erfaring rundt det å sy.

Da de trålte nettet etter sybloggere og tips for nybegynnere, ble de skuffet over hvor lite det fantes for sy-spirer på nettet. De tok saken i egne hender, og startet sin egen syblogg i fjor høst.

SY DET SELV: Kristin og Sara har funnet løsningen som er både budsjettvennlig og genial. De syr sesongens fineste plagg selv.
SY DET SELV: Kristin og Sara har funnet løsningen som er både budsjettvennlig og genial. De syr sesongens fineste plagg selv. Foto: FOTO: Privat

Hva koster det å starte?

 • Symaskin. (På IKEA til kr 600, og Husqvarna til kr 1500)
 • Knappenåler (kr 23)
 • Sytråd (kr 15)
 • Stoff (meterprisen fra ca. 80-90 kr)
 • Saks (kr 70)
 • Mønsterpakke (kr 35)
LAG DET SELV: Kristin har på seg en lang, grå kardigan som hun har sydd selv.
LAG DET SELV: Kristin har på seg en lang, grå kardigan som hun har sydd selv. Foto: FOTO: Privat

Nå inspirer de leserne sine daglig med nysydde klær på bloggen sydetselv.no og på Instagram @sydetselv.

Det hele startet...

... da det var i vinden å sy om klær, men vi falt mer for det å sy klærne helt selv. På den måten kunne vi bestemme akkurat selv hvordan vi ville ha plaggene. Så da gikk turen til Stoff & Stil hvor de har mønsterpakker som inneholder ferdigutklipte mønsterdeler til diverse klær, samt fremgangsmåte. Det å benytte et mønster, gjorde det mye lettere for oss uten syerfaring, sier Sara.

Her henter vi inspirasjon

- Det dukker opp utrolig mye fint på Instagram, alt fra designere og nyheter i butikker. Ellers titter vi mye i moteblader og på nettsidene deres. Der får vi hele tiden oppdateringer på hva som er trendy. Da er det gøy å plukke ut favoritter, og gjøre det til sitt eget, sier Kristin.

Hvor kjøper dere stoff?

- Det finnes mange stoffbutikker på nettet som har billige stoffer og frakt slik som Fabric.com. Ellers er det mange tekstilbutikker som ofte har salg på stoffer. Vi har sydd både skjørt og topper til kun 50 kroner - uten at ting har vært på salg, sier jentene.

...og mønster?

- Du kan lage mønsteret selv, finne det på blogger eller kjøpe det, sier Kristin.

Hva sparer dere på å sy selv?

- Shoppingforbruket har helt klart gått ned. Ofte når vi er i klesbutikkene blir det fort til at vi tenker: «Det der kan jeg sy selv til under halve prisen!», sier Kristin.

- Vi handler stoff, men dette er mye billigere enn å kjøpe tilsvarende klær i butikk, tilføyer Sara.

TIPS TIL SYSPIRER:

 • Kjøp en mønsterpakke (kr 35) og billig stoff. Mønsterpakkene har ferdigutklipte deler etter din størrelse. Start med noe helt enkelt så du ikke mister motet!
 • Kjøp en enkel symaskin uten for mange funksjoner. Er du usikker på størrelsen? Velg heller en størrelse for stort enn for lite. Blir plagget i største laget, er det bare å sy det inn.

Billig blogginspirasjon

På disse bloggene finner du masse tips til billig mote.

Det finnes utallige bloggere, både her hjemme og i utlandet, som skriver om mote og viser frem dagens antrekk.

Men det er ikke alle som skriver om billige mote.

Her er ni bloggere du bør følge, for inspirasjon til budsjettshopping:

Whatihave.femelle.no :

Bloggen handler om to norske fashionistaer som er kreative med klær, på et lite budsjett. Her snakker vi til og med DIY - OMG!

BILLIG AV INSPIRASJON: Følg bloggerne som gir deg tipsene til den beste budsjettshoppingen.
BILLIG AV INSPIRASJON: Følg bloggerne som gir deg tipsene til den beste budsjettshoppingen. Foto: FOTO: Privat

Gigglesndimples.com :

Søstrene Tsutsumi og Alexandra fra Oslo, handler aller helst på Bik Bok og Zara. De kaller seg «double trouble», men bidrar nok heller til å hjelpe oss ut av trøbbelet - kleskrisa!

Kenzas.se :

Selv om Kenza Zouiten er Sveriges største blogger, har hun ikke mistet bakkekontakten av den grunn. Vel, kanskje bortsett fra når hun tar på seg de sykt høye hælene sine ...

Colorelle.se :

Det digge med å bli inspirert av svenske Ulrika, er at det vanligvis ikke koster deg mer enn et par hundrelapper. Hun shopper aller helst på H&M, Bik Bok, Nelly.com eller Gina Tricot!

Infashionwebelieve.com :

Danske Line Schjelde ser alltid ut som en million dollar, selv om hun kun shopper for 1000 kroner i måneden. Sjekk hvordan hun får det til, på bloggen.

Victoriatornegren.no :

Svenske Victoria Nordgren ligner litt på Elin Kling, men har helt andre shoppingvaner enn den andre svenske fashionistaen. Her er det nemlig ikke Hermès som gjelder, men H&M!

Ditteblog.dk :

Danske Ditte har en stil som er kriminelt kul. Og best av alt, så kan du stjele stilen hennes - uten å robbe en bank først! Alt hun har på seg på dette bildet for eksempel, er fra H&M, Søstrene Grene og Nike.

Mariarogersdotter.com :

Svenske Maria er Bik Bok-stylist og har i tillegg mye å gjøre med merket på fritiden. Garderoben hennes består nemlig mest av vintage og kupp fra kjedebutikkene.

Kristinabe.blogg.no :

Kristina fra Kristiansand sine største interesser er mote og mat, og jammen ser det ut som hun kombinerer de to på bloggen. Den budsjettvennlige stilen hennes er jo til å spise opp!

BUDSJETTBLOGGERNE: Billig inspirasjon? Her er ni bloggere du bør følge, for inspirasjon til budsjettshoppingen. Øvers fra venstre: Whatihave.femelle.no, Gigglesndimples.com, Kenzas.se, Colorelle.se, Infashionwebelieve.com, Victoriatornegren.no, Ditteblog.dk, Mariarogersdotter.com og Kristinabe.blogg.no.
BUDSJETTBLOGGERNE: Billig inspirasjon? Her er ni bloggere du bør følge, for inspirasjon til budsjettshoppingen. Øvers fra venstre: Whatihave.femelle.no, Gigglesndimples.com, Kenzas.se, Colorelle.se, Infashionwebelieve.com, Victoriatornegren.no, Ditteblog.dk, Mariarogersdotter.com og Kristinabe.blogg.no. Foto: FOTO: Private

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning