Hvordan bruke hatt

Bruker du hatt riktig?

En hatt er alt som skal til for å heve ethvert antrekk. Få de beste stylingtipsene til hvordan du bruker tilbehøret her.

TRENDSETTER: Jessica Alba bruker hatt i mange settinger, naturlig nok også på stranden.
TRENDSETTER: Jessica Alba bruker hatt i mange settinger, naturlig nok også på stranden. Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Hatt er aldri ut, men som med så mange andre plagg er det perioder der hatten er mer i motebildet og på catwalken enn ellers. I år kan du gå med akkurat den type hatt du vil.

- Akkurat nå er alt lov når det gjelder hatter - alt fra store bremmer til militærinspirerte hatter og capser, sier livsstilsblogger Janka Polliani.

- Hatt kan brukes til alt

Selv om alt er lov i år, er det likevel viktig å planlegge antrekket du skal style hatten med. En hatt kan være mye i seg selv.

- Ikke overstyle resten av antrekket, men vær enkel i plaggene. Du trenger ikke mye annet ekstra når du har hatt på hodet. Prøv deg frem med basisgarderoben din, sier Polliani og legger til:

- Jeg er en sånn som kan bruke hatt til ALT. Kjole, en slitt denimshorts og t-skjorte til festival, og til høye hæler, en blazer og skinnbukse om jeg skal noe spesielt. Mitt beste stylingtips må være at du må tørre å bruke hatt.

Også fashionista og moteblogger Ulrikke Lund, som tidligere denne våren la ut et blogginnlegg med hele 72 antrekk ikledd hatt, mener det beste stylingstips er å holde det enkelt.

- Tenk gjerne svart og hvitt, litt gentleman-inspirert. Når det er sagt, går hatt til stort sett alt, og løfter de fleste antrekk til nye høyder, sier Lund.

HEVER ANTREKKET: Fra venstre: Livsstilsblogger Janka Polliani mener du bør passe på så du ikke overstyler resten av looken når du går for en hatt. Her er hun iført en sporty skinncaps. I midten: Moteblogger Ulrikke Lund er kjent for å være en ekte hatteelsker. - Klassiske plagg som jeans og t-skjorte er supre for en nybegynner som gjerne vil bruke mer hatt, sier Lund. Til høyre: Polliani kombinerer hatten med et enkelt antrekk i svart og hvitt.
HEVER ANTREKKET: Fra venstre: Livsstilsblogger Janka Polliani mener du bør passe på så du ikke overstyler resten av looken når du går for en hatt. Her er hun iført en sporty skinncaps. I midten: Moteblogger Ulrikke Lund er kjent for å være en ekte hatteelsker. - Klassiske plagg som jeans og t-skjorte er supre for en nybegynner som gjerne vil bruke mer hatt, sier Lund. Til høyre: Polliani kombinerer hatten med et enkelt antrekk i svart og hvitt. Foto: FOTO: Privat

Nybegynnertips

Hattereglene i dag

- Det er vanlig å ta av seg hatten når man er på besøk hos noen. Det sentrale er at ingen skal føle seg støtt, og at man viser respekt for dem man besøker.

- I kirken, uansett setting, får kvinner beholde hattene sine på, mens menn alltid skal ta dem av.

- For eksempel er puber og utendørs kafeer med folkelig karakter steder man anser det som akseptert å ha hodeplagg.

- Man skal alltid ta av seg hatten når fedrelandssangen spilles. Dette ser vi i OL og andre store mesterskap på TV.

Kilde: skikk- og bruk-ekspert Reidar Helliesen

Mange norske jenter tør ikke å bruke hatt, selv om de synes det ser kjempekult ut på andre. Det beste tipset for en nybegynner er å ikke overdrive.

- Start med en litt mindre hatt. Du trenger ikke å gå for den største bremmen de første gangene. Gjør du det, blir overgangen fra å ikke være hattedame til å bli det veldig stor, sier Polliani.

Klassiske plagg som jeans og t-skjorte er supre for en nybegynner, mener Lund.

- Kjøp deg en liten hatt og bruk den til t-skjorte og jeans i sommer, det er en fin start. Hold det casual og step it up litt sånn gradvis, sier hun.

Hakket mer digg enn paraply

Lund har vært en hattedame helt siden hun lånte eksen sin Saint Laurent fedorahatt for et par år siden, og hun ble fort hektet.

- Når jeg finner "min greie", blir jeg fort litt slavisk tilhenger, sier hun og fortsetter:

- Det føles helt naturlig å bruke hatt, og det er mitt absolutt favorittilbehør. Kanskje fordi jeg er bergenser og hatt er hakket diggere enn paraply?

Lund bruker hatt i alle fall annenhver dag, og spesielt når det er mye sol eller regn. Hun eier rundt 12 hatter, for det meste svarte fedoraer. Likevel er det en klassisk variant som troner øverst på ønskelisten.

- Jeg ønsker meg en stor klassisk Saint Laurent-hatt, kvaliteten og formen er noe av det beste man kan få tak i. De holder en livsstid, og ville vært en investering, sier hun.

Hva med hattereglene?

FLERE VALGMULIGHETER: Øverst fra venstre: Helgrå fra Asos, kr 409. Svart med hvitt bånd fra French Connection, kr 410. Hvit med svart bånd fra By Malene Birger, kr 799. Grå med svart bånd, kr H&M, kr 179. Rosa med svart bånd fra Karl Lagerfeld/Net-a-porter.com, kr 1535.
FLERE VALGMULIGHETER: Øverst fra venstre: Helgrå fra Asos, kr 409. Svart med hvitt bånd fra French Connection, kr 410. Hvit med svart bånd fra By Malene Birger, kr 799. Grå med svart bånd, kr H&M, kr 179. Rosa med svart bånd fra Karl Lagerfeld/Net-a-porter.com, kr 1535. Foto: FOTO: Produsentene

Hatt blir brukt annerledes i dag enn for noen hundreår siden, og blir i alle fall i den vestlige delen av verden sett på mer som et moteplagg. Hattereglene har også endret seg en del.

- Fra gammelt av var det slik at mannen alltid tok av seg hatten når han gikk på besøk til folk, gikk i teater, på konserter og på kino. Damene fikk beholde sine hodeplagg på, sier skikk- og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Det viste seg etter hvert at denne regelen ikke samsvarte så godt med det moderne samfunn, og vakre store hatter ble gjerne til sjenanse for andre.

- I dag er det god takt og tone at både dame og mann tar av seg hodeplagget i de fleste innendørs arrangement, sier han.

Polliani følger mer de gamle reglene for kvinner, og tar av seg hatter der det føles naturlig å ta den av. Hun mener at nå er det mer lov å gå med hatt der man vil.

- I motsetning til gamle dager, er det ikke sånn at man må ta av seg hatten når man for eksempel kommer inn på en restaurant. Det er litt som med jeans, den kunne man aldri ha på seg når man skulle ut og spise på finere steder, sier hun.

Les også:

Skotabbene du virkelig bør unngå

HATTEFIN: Hatten var et populært tilbehør å se under årets Coachella-festival. Det er imidlertid langt fra det eneste stedet det passer seg å være hattefin. Her får du de beste stylingtipsene til tilbehøret som hever ethvert antrekk. Over i midten: Modell og it-jente Alessandra Ambrosio.
HATTEFIN: Hatten var et populært tilbehør å se under årets Coachella-festival. Det er imidlertid langt fra det eneste stedet det passer seg å være hattefin. Her får du de beste stylingtipsene til tilbehøret som hever ethvert antrekk. Over i midten: Modell og it-jente Alessandra Ambrosio. Foto: FOTO: Stella Pictures
INSPO: Fra venstre: Jessica Alba styler hatten med et casual antrekk; en hvit t-skjorte, jeans og sneakers. I midten: Rita Ora går for en større hatt kombinert med et helhvitt atntrekk og en knallfarget jakke. Til høyre: Karolina Kurkova går for en sporty variant, og styler en enkel caps med hvite jeans, joggesko, skjorte og en hvit overdel.
INSPO: Fra venstre: Jessica Alba styler hatten med et casual antrekk; en hvit t-skjorte, jeans og sneakers. I midten: Rita Ora går for en større hatt kombinert med et helhvitt atntrekk og en knallfarget jakke. Til høyre: Karolina Kurkova går for en sporty variant, og styler en enkel caps med hvite jeans, joggesko, skjorte og en hvit overdel. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette er vårens it-jakke

Nøkkelen til et vellykket antrekk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning