Bh uten spiler

Bruker du denne type bh?

Da kan det hende du må bytte den ut av helsemessige årsaker.

SPILELØS: Fin og behagelig, men passer egentlig denne type bh for alle slags bryster?
SPILELØS: Fin og behagelig, men passer egentlig denne type bh for alle slags bryster? Foto: FOTO: Stella Pictures og produsenten
Publisert Oppdatert

Den fine og delikate blondebh-en uten spiler har for lengst blitt en favoritt hos mange jenter.

Men uansett hvor lekker og behagelig den er, er den ikke nødvendigvis den beste bh-en for deg.

- En slik blonde-bh uten spiler vil ikke støtte, forme eller bære bysten på samme måte som en med spiler, sier daglig leder Maria Flem i undertøysbutikken Lingerie Lounge på Steen & Strøm.

På grunn av dette, fungerer derfor en slik bh best når bysten er relativt liten og/eller fast.

Ikke for de med stor byste

Har man en tung byste, som da naturligvis veier mer enn en liten, kommer vekten frem og ned. Dette kan føre til skader om man ikke støtter dem.

- Mange får rygg- og nakkeplager, spesielt i øvre del av ryggen. Med tilpasset bh og et forebyggende treningsprogram hvor man trener hele kroppen og spesielt støttemuskulaturen ved bryst og rygg, vil man minske risikoen for skader, sier fysioterapeut og spesialt i idrettsmedisin Tor Østhagen ved Stabækklinikken.

Det viktige her igjen er at man velger en bh med riktig cup-størrelse og med en brei stropp rundt brystryggen, siden omkrets rundt midjen er den viktigste støtten.

- Dette vil minske stresset på nakken og midtryggen, hvor bher med lite støtte vil øke presset, sier kiropraktor Håvard Tønnessen ved Atlasklinikken i Oslo.

De med store bryster, fra C-cup og oppover vil få en mye bedre støtte med en bh med spiler.

- Brystene detter raskere ned og blir slappe når man ikke bruker bh med spiler. Støtter man dem bedre, vil de bevare en god fasong lenger, sier Østhagen.

Videre er argumentene for å heller gå for en bh med spiler at man oppnår en penere og slankere silhuett når bh-en bærer, støtter og plasserer bysten slik at midjen og bysten tydelig blir definert hver for seg.

- Ønsker man å fremstå som den slankeste utgaven av seg selv, bør man være obs på hvor stor effekt det har å ikke la bysten gå i ett med midjen, sier Flem.

En bh med spiler bærer, støtter og plasserer bysten på riktig sted, om den er i riktig størrelse, i motsetning til en uten spiler.

- En bh som for eksempel er for stor rundt ryggen vil ikke kunne bære eller løfte, og dermed ikke gi optimal effekt, sier Flem og legger til:

- Spilen former også bysten slik at den ikke "flyter ut" på sidene og under armene. Dette har også stor visuell effekt på silhuetten, spesielt om man har litt former.

SKAL VÆRE BEHAGELIG: Synes du det er komfortabelt med bh uten spiler, er det ingenting i veien for å bruke det. Om du derimot trenger den ekstra støtten en vanlig bh gir, bør du holde deg til de som har spiler.
SKAL VÆRE BEHAGELIG: Synes du det er komfortabelt med bh uten spiler, er det ingenting i veien for å bruke det. Om du derimot trenger den ekstra støtten en vanlig bh gir, bør du holde deg til de som har spiler. Foto: FOTO: Stella Pictures

Du skal være komfortabel

Det viktigste er uansett at man bruker en bh man er komfortabelt med, siden vi kvinner bruker bh 12-18 timer om dagen. Plager spiler deg, er det bare å kjøre på med delikate blondebh-er og andre behagelige spileløse bh-er.

- Det er en del kvinner som kjenner at spilene gnager og skaper ubehag, og derfor kan det være viktig å prøve en spileløs bh for å se om det minsker ubehaget, sier Tønnessen.

For de med enkelte hudsykdommer kan en spileløs bh være et bra alternativ.

- Personer med for eksempel psoriasis eller allergiske reaksjoner mot metall eller som føler ubehag ved bruk av spiler, bør prøve det, sier Tønnessen.

En bh uten spiler er også utrolig komfortabel, om ikke bysten da trenger den ekstra støtten. De er også populære hos de store motehusene.

- En blonde-bh er jo fantastisk delikat og lekker, og designermerkene, som ikke er så opptatt av funksjon, elsker jo disse uten spiler. Vi ser dem jo også ofte brukt av stylister i moteserier, og de er moteriktige og trendy, sier Flem.

Hennes beste tips i valg av bh er å lytte til kroppen.

-Hvis bh-en du bruker gir ubehag, bør man uansett grunn bytte den ut med en som er god og komfortabel å ha på, sier hun.

Er du en av de som har trykket spileløse blondebh-er til ditt hjerte, trenger du ikke å variere så mye med spilebh-er, det eneste du bør huske på at du bruker en med skikkelig støtte under for eksempel trening.

- Hvis man liker å bruke bh uten spiler har man sannsynligvis også en byste som passer til det. Siden en slik blonde-bh ikke gir noe særlig støtte, må man passe på at man bruker en med god støtte når man er i aktivitet, sier Flem og legger til:

- Brystvevet blir belastet ved aktivitet med mye "hopp og sprett", og vil beholde elastisiteten sin bedre med hjelp av en bh med god støtte. Dette gjelder også ved graviditet og amming.

Trenger man egentlig bh?

SHOPPINGTIPS: Øverst fra venstre: Yasmine Eslami, kr 620. Kiki de Montparnasse, kr 1828. Elle Macpherson Intimates, kr 699. H&M, kr 149.
SHOPPINGTIPS: Øverst fra venstre: Yasmine Eslami, kr 620. Kiki de Montparnasse, kr 1828. Elle Macpherson Intimates, kr 699. H&M, kr 149. Foto: FOTO: Produsenten

Uansett om man går for en bh med eller uten spiler, kan man også stille seg spørsmål om kvinner i det hele tatt trenger bh.

- Her må selvfølgelig kvinnen velge selv. Kvinner med små bryster har ikke det samme behovet før støtte som de med store bryster, sier Østhagen og legger til:

- De holder formen på brystet lenger, på grunn av tyngdekraften som ikke vil virke like godt på små bryst, de detter ikke like raskt nedover. Det kan også være befriende og godt for kvinnen å gå litt uten bh, spesielt i varmen.

Tønnessen er enig.

- Forskning viser ingen sammenheng mellom pasienter med små bryster og plager i nakke og midtrygg, sier han.

Derimot har forskning vist at det er en sammenheng mellom størrelse på bryster og bh-støtte på nakke og midtrygg. Men om det er en sammenheng mellom spiler eller ikke er vanskelig å si.

- Minsket støtte av brystene vil føre til økt biomekanisk stress på midtrygg, som igjen kan føre til smerter i midtrygg. Biomekanisk sett kan dette også føre til nakkesmerter og hodepine, sier Tønnessen.

Oppsummert foreligger det lite forskning på bh uten spiler versus bh med spiler, og Tønnessen anbefaler at kvinner bruker en bh som de føler seg komfortabel med. Ta også alltid imot hjelp når du kjøper bh, så du vet du får en som er riktig akkurat for deg.

- Riktig størrelse er noe som kvinner ofte slurver med, så sjekk størrelsen din regelmessig hos profesjonelle, siden kvinner ofte går gjennom vektendringer, sier han.

Les også:

Stiltipsene for å bli en ekte parisienne

Slik blir du komfortabel naken

Disse moteordene bør du vite hva betyr

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning