Kleskoden på jobbintervju

Antrekket som kan sikre deg jobben

- Tyggegummi og snus er absolutt nei, advarer ekspertene. Her er deres beste tips til antrekket som kan sikre deg jobben. Og tabbene som faktisk kan koste deg den.

JOBBINTERVJU-KLESKODEN: Har du knekt jobbintervju-kleskoden? Vi gir deg de beste tipsene - og tabbene som faktisk kan koste deg jobben.
JOBBINTERVJU-KLESKODEN: Har du knekt jobbintervju-kleskoden? Vi gir deg de beste tipsene - og tabbene som faktisk kan koste deg jobben. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Vi har vel alle stått fremfor klesskapet og brukt evigheter på å finne det perfekte antrekket som kan være med på å gi deg drømmejobben?

Vel, nå trenger du ikke bruke mer tid på det.

Vi har snakket med ekspertene om hva du bør kle deg i til intervjuer for ulike bransjer, og hva du absolutt bør unngå.

Tommelfingerreglene

Torunn Riiser, leder for kvalitet og kompetanseutvikling i Adecco Search & Select, mener det er to ting som er viktig å huske på når du skal kle deg for et jobbintervju.

- Du skal føle deg vel i klærne du har på deg, og du bør virkelig anstrenge deg litt, og kle deg slik at intervjueren forstår at du har lyst på jobben, sier hun.

Det avhenger selvfølgelig av hva slags jobb du søker på, men noen generelle tommelfingerregler er greit å ta med seg.

- Den første regelen er - uansett hva slags jobb du intervjues for - klærne dine må være rene, luktfrie og ikke være fillete eller utslitt, sier hun og legger til:

- Du trenger ikke kjøpe dyre, nye klær, men sørg for at det du har på deg ikke setter deg i et negativt lys med en gang du kommer inn døren, sier Riiser og fortsetter:

- Så langt dette er på plass har du kommet et godt stykke på vei. Jeg vil anbefale at du tar på deg noe som du trives i, med farger du vet du kler, som sitter passe, men som samtidig er litt penere enn du tror du ville gått med på jobb til vanlig. Du skal jo i et avgjørende møte hvor hele deg blir vurdert, det er ikke en «helt vanlig dag på jobben», sier hun.

Stylist Anette von Osten sier seg enig:

- Velg noe som kjennes riktig ut. Er du i tvil, vil jeg råde deg til å droppe det. Antrekket bør gi deg selvsikkerhet, og ikke være en belastning under intervjuet, sier von Osten.

BUSINESS CASUAL:  Dette er det nærmeste man kommer universalantrekk til et jobbintervju. En fin bukse med en pen topp og en blazer over, og du er good to go!
BUSINESS CASUAL: Dette er det nærmeste man kommer universalantrekk til et jobbintervju. En fin bukse med en pen topp og en blazer over, og du er good to go! Foto: FOTO: Stella Pictures

Unngå forstyrrende elementer

Kommer du på jobbintervju med klær som «ikke er deg», som er ubehagelig å ha på seg og som gjør at du ikke føler deg naturlig, vil både du og de som intervjuer deg merke det.

- Du vil kanskje ikke føle deg komfortabel, du sitter «feil», eller står «feil» eller går «feil», og vi vil merke at du ikke er helt i ditt rette element uten at vi vet helt sikkert hvorfor, sier Riiser og legger til:

- Må du til stadig dra i strømpebuksene, vri på skjørtet eller heise opp skulderen på blusen eller genseren for å skjule bh-stoppen, vil dette bli et forstyrrende element i en samtale som egentlig skal handle om deg og dine kompetanser, sier hun.

- Dropp joggesko og regnjakke

Jon Paulsen, rekrutteringssjef for bemanningsselskapet Manpower, har lang erfaring innen hva som er riktig og galt på et jobbintervju, også når det gjelder valg av antrekk.

- Du skal vise at dette er viktig for deg og samtidig vise respekt for den du går til intervju hos. Det blir som å gå i selskap hvor du som gjest skal bidra til at vertskapet får en best mulig opplevelse. Prøv å være den beste versjonen av deg selv, sier han.

Innen typiske kontorjobber fungerer såkalt «business casual» som regel bra. Det kan beskrives som avslappet pent.

- Her vil et skjørt eller en bukse med en pen topp og eventuelt en jakke over i mange tilfeller fungere utmerket, sier Paulsen og fortsetter:

- Jo mer kontakt mot kunder og salgsrettet en stilling er, jo høyere vil kravene til kleskode være sannsynligvis være.

Von Osten sier seg enig. Her er det ofte et litt mer formelt uttrykk som gjelder.

- Klassisk og velkledd er sterke stikkord. Hold farger, snitt og tilbehør enkelt, rent og pent, og dropp altfor hverdagslige plagg som collegegenser, joggesko og regnjakke. Her er det bluser, smale bukser og blazere som gjelder. Mørke sko med litt hæler er også å foretrekke.

- Du skal ikke på et releaseparty

HVERDAGSLIG, MEN PENT: Dette er antrekket å gå for om du skal på intervju et sted hvor det er litt mindre business-preg. Jeans, en skjorte eller topp og en enkel jakke til fungerer utmerket.
HVERDAGSLIG, MEN PENT: Dette er antrekket å gå for om du skal på intervju et sted hvor det er litt mindre business-preg. Jeans, en skjorte eller topp og en enkel jakke til fungerer utmerket. Foto: FOTO: Stella pictures

Skal du på intervju til et selskap som i utgangspunktet er mer formelle og business-orienterte, er kleskoden nokså lik business casual. Kle deg pent, glem jeansen og gå for en pen bukse eller skjørt, blazer eller genser, og gjerne i nøytrale farger uten for mye mønster.

- Vil du fiffe opp det svarte, grå eller mørkeblå og safe antrekket, så ta et skjerf i for eksempel rødt eller en annen sterk klar farge, sier Riiser og fortsetter:

- Tenk på hvorfor så mange menn velger rødt slips til et ellers formelt antrekk. Går du i joggesko på vei til intervjuet, så husk å skifte sko før du går inn, råder Riiser.

Innen kreative jobber står du litt mer fritt.

- Her er nok kleskoden litt videre, og her er det absolutt mulig å uttrykke en «kreativ stil». Det kan være med litt kult tilbehør, fargekombinasjoner, detaljer og type klær, sier Paulsen.

- Her er det ingen klare rammer for hva man kan gå med eller ikke, og personlig stil og eget uttrykk blir ofte verdsatt her. Jeg ville prøvd å kle meg i det antrekket jeg følte meg mest vel i, og som viste hvem jeg var.

Selv om du har litt større frihet innen kreative jobber, er det én viktig ting du må huske.

- I reklame-, PR- og mediebransjen er det kanskje lov til å bruke litt mer «kunstnerisk frihet», men igjen, husk at du skal på et jobbintervju, ikke et releaseparty, sier Riiser.

Skal du til et mindre formelt arbeidssted, kan du gjerne pynte deg litt, men også jeans og joggesko kan fungere.

- Her ville jeg kledd meg pent, men likevel avslappet og hverdagslig. Jeg ville også tonet antrekket litt ned dersom jeg hadde en veldig utagerende stil, og heller brukt en fin jeansbukse framfor et lårkort miniskjørt.

Lev ut spionen i deg

Vil du være på den helt sikre siden når det gjelder antrekk, er det ingenting i veien for å kontakte arbeidsplassen.

SHOPPINGTIPS: Med disse plaggene kan ikke et jobbantrekk gå galt. Fra venstre: Hvit skjorte fra BLM DNM, kr 1587. Blå bluse fra H&M, kr 199. Grå blazer fra H&M, kr 599. Sort bukse fra Zara, kr 399. Sort blazer fra Zara, kr 699. Sorte pumps fra Gianvito Rossi/Net-a-porter.com, kr 4300.
SHOPPINGTIPS: Med disse plaggene kan ikke et jobbantrekk gå galt. Fra venstre: Hvit skjorte fra BLM DNM, kr 1587. Blå bluse fra H&M, kr 199. Grå blazer fra H&M, kr 599. Sort bukse fra Zara, kr 399. Sort blazer fra Zara, kr 699. Sorte pumps fra Gianvito Rossi/Net-a-porter.com, kr 4300. Foto: FOTO: Produsentene

- De fleste bedrifter har forståelse for at en jobbsøker vil ha informasjon om hva slags kleskode som gjelder. Du kan enten oppsøke arbeidsplassen og sjekke, eller ringe sentralbordet, sier Paulsen.

Du kan også forhøre deg i resepsjonen.

- Vær ærlig, si at du skal på jobbintervju og om de kan gi deg noen gode tips til hvordan du bør kle deg. Er du hyggelig og høflig, så kanskje de også vil huske deg og fortelle hvor hyggelig du var til den som skal intervjue deg, sier Riiser.

Du kan også være litt «spion» og dra til stedet du skal dagen før, og se på de som kommer og går. Hvordan de er kledd kan si deg noe om hvordan du bør kle deg.

Ett antrekk for alt

Er du fortsatt i tvil på hvilket antrekk du burde gå for, finnes det ett antrekk som mest sannsynlig vil fungere - uavhengig av hvilken type jobb du søker, mener Paulsen.

- Jeg er litt usikker på one size fits all, men business casual er vel nære å være universalantrekket som nesten fungerer i enhver sammenheng, sier han.

DROPP DETTE: Korte skjørt og kjoler og utringning hører ikke hjemme på et jobbintervju.
DROPP DETTE: Korte skjørt og kjoler og utringning hører ikke hjemme på et jobbintervju. Foto: FOTO: Stella pictures

Likevel bør du alltid ta jobben i betraktning før du bestemmer deg for antrekk.

Tilbehør og sminke

- Hold deg til naturlig sminke, og prøv å tone det litt ned. Foundation hvor kanten slutter ved haken er ikke fint, og unngå festmaskara.

- Less is more. Blir det for mye smykker og bling, vil du klirre, glitre og lage lyd. Ta på deg det du har lyst til å ha på, og ta av igjen halvparten.

- Bruk gjerne et smykke med personlighet, eller en iøynefallende ring. Det er viktig å gi inntrykk, men hold det enkelt.

- Bruk parfyme med måte, så lukten ikke overvelder den som skal intervjue deg. Kom også nydusjet.

- Lukt kan ha en negativ effekt, så dropp å ta en røyk rett før intervjuet. Tyggegummi og snus er også klart NEI.

- Alle arbeidsgivere leter etter en person som de tror kan passe inn i miljøet på arbeidsplassen.

Kilde: Anette von Osten, Jon Paulsen og Torunn Riiser

- Det er stor forskjell på å skulle intervjues for en trendy frisørsalong enn om du har søkt en jobb som advokat, sier von Osten og legger til:

- En klassisk smal bukse og en enkel genser med rund hals er jo plagget som kan dresses opp og ned og forandre uttrykk etter hvilke sko, ytterjakke og tilbehør man kombinerer det til.

Unngå superfeilene

Møter du opp på intervjudagen og innser at du har bommet fullstendig, bør du være åpen om det på intervjuet.

- Du kan score gode poeng ved å si: «Oi, nå ser jeg at jeg har bommet fullstendig på dresskoden. Dette er litt pinlig..» sier Paulsen og fortsetter:

- Med et slikt utsagn formidler du at du har oppfattet situasjonen, ønsker å rette opp misforståelsen og at du ved neste anledning vil ta en bedre beslutning. Du kan også få litt sympati fra intervjuer - noe som aldri er å forakte på et intervju.

Og for sikkerhets skyld, her er de største feilene du kan gjøre.

- Hullete, skitne, krøllete eller utslitte klær og utvaskede joggebukser bør også unngås. Avslørende klær som superkorte miniskjørt, gjennomsiktige topper og overdeler med dyp utringning kan også gjerne bli liggende i garderobeskapet, sier von Osten og legger til:

- Jeg vil også anbefale å droppe enhver bruk av ekte pels. Selv om du selv ikke er motstander av pelsindustrien, kan plutselig arbeidsgiver være et aktivt medlem av dyrevernet, og da gir du ikke verdens beste inntrykk hvis du ankommer i din splitter nye pelsjakke, sier hun.

En raknet strømpebukse er heller ikke veldig heldig på et jobbintervju.

- Ta for sikkerhets skyld med en ekstra i vesken hvis du skal på et formelt intervju, avslutter Riiser.

SIKRE VINNERE: Her er plaggene (og kleskoden) du bør gå for på et jobbintervju. Fra venstre: Blå topp fra MQ, kr 399. Hvit skjorte fra T by Wang, kr 2600. Svart blazer med et klassisk snitt fra Helmut Lang, kr 4360.
SIKRE VINNERE: Her er plaggene (og kleskoden) du bør gå for på et jobbintervju. Fra venstre: Blå topp fra MQ, kr 399. Hvit skjorte fra T by Wang, kr 2600. Svart blazer med et klassisk snitt fra Helmut Lang, kr 4360. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning