Gatemote: Joggeskoen

- Alle vil ha joggesko

Glem hælene. Nå er det joggesko som gjelder.

HEKTA PÅ JOGGESKO: Joggesko er dette årets desidert største trend, både blant supermodeller, finansmenn og studenter. - Alle vil ha joggesko, sier Ami McCarthy, daglig leder ved en av Londons mest populære skobutikker.
HEKTA PÅ JOGGESKO: Joggesko er dette årets desidert største trend, både blant supermodeller, finansmenn og studenter. - Alle vil ha joggesko, sier Ami McCarthy, daglig leder ved en av Londons mest populære skobutikker. Foto: FOTO:
Publisert Oppdatert
Før var det gjerne yngre og idrettsaktive folk som var våre hovedkunder. Nå kommer alt fra finansmenn til fashionistas.

Hvis du enda ikke har fått bruk for de freshe joggeskoene du kjøpte på salg i fjor, så er det på tide å grave dem frem. Denne vinteren kan du nemlig sprade rundt i komfortable sneakers, både til hverdags og til fest.

- Dét kan vi takke Céline-designeren Phoebe Philo for, sier Hannah Rochell.

Rochell er featureredaktør i det britiske motemagasinet InStyle, og driver anti-hæl-bloggen EnBrogue.com. Ifølge Rochell er det Philos forkjærlighet for flate sneakers, og hennes kontroversielle flate skovalg på motevisninger verden over, som har satt joggesko på motekartet.

- Philo gjorde det mer stuerent å gå med flate sko, sier Rochell, men forteller at trenden har utviklet seg mye det siste året.

- Nå har joggeskoene virkelig kommet på banen, sier hun.

Skriker joggesko

Ami McCarthy, daglig leder på skobutikken Offspring i London, bekrefter at de har opplevd en enorm etterspørsel det siste året.

- Alle vil ha joggesko. Det har tatt helt av, forteller hun.

- Før var det gjerne yngre og idrettsaktive folk som var våre hovedkunder. Nå kommer alt fra finansmenn til fashionistas, sier McCarthy og peker spesielt ut New Balance og Nike som de mest ettertraktede merkene så langt i år.

- I fjor var det Vans som toppet salgslistene. Skatestilen var rett og slett mer fremtredende, mener McCarthy, og ser en klar overgang til mer tradisjonelle joggesko.

- Det er de litt mer klumpete, støtdempende skoene som er mest populære i år, gjerne med sterke signalfarger, forklarer hun.

- Det hotteste nå er sko som virkelig skriker joggesko.

MYE Å VELGE MELLOM: Det finnes utallige joggeskomodeller, og du finner garantert den riktige for deg. Øverst fra venstre: Adidas Stan Smith, kr 899. Nike Free, kr 1200. New Balance, kr 899. Burgunder fra Selected Femme, Rihanna Sneaker Fj, kr 899. Med leopardprint Theo Leopard Girl Shoes fra Oill, kr 719. Puma, kr 850.
MYE Å VELGE MELLOM: Det finnes utallige joggeskomodeller, og du finner garantert den riktige for deg. Øverst fra venstre: Adidas Stan Smith, kr 899. Nike Free, kr 1200. New Balance, kr 899. Burgunder fra Selected Femme, Rihanna Sneaker Fj, kr 899. Med leopardprint Theo Leopard Girl Shoes fra Oill, kr 719. Puma, kr 850. Foto: FOTO: Produsentene

Komfort og superteknologi

Slik styler du joggeskoene dine:

  • Kombiner joggeskoene med luksuriøse materialer, for å unngå å se ut som om du er på vei til trening. Kontraster gjør alltid et antrekk mer spennende.
  • Hvis du har fargerike joggesko, kan du med fordel tone ned resten av antrekket. Svart, grått eller hvitt fungerer bra. Det gir en avslappet og kul stil.
  • Ønsker du et mer vågalt uttrykk, kan du kombinere fargerike joggesko med fargerike klær, men det kan være lurt å holde antrekket ensfarget. Eventuelt pass på at skofargene går igjen i resten av antrekket.
  • Du kan fint bruke joggesko til dress og kjole, men husk at du må arbeide litt ekstra for å få stilen til å se gjennomført ut. Unngå sokker over skokanten og sørg for at resten av antrekket er nystrøket.
  • Hvis du ikke ønsker å gå med klumpete joggesko, kan du velge flate sneakers i stedet, som for eksempel Vans eller Essentiel Antwerp. Du kan også få tak i billigere varianter på nettbutikken ASOS eller større butikkjeder.

Også her i Norge har joggeskotrenden fått fotfeste. Daglig leder ved Stress i Karl Johan, Emma Melendrez, foreller at de har fått en bredere kundegruppe det siste året, både med tanke på stil og alder.

- Det er ikke lenger bare hip-hop og skatefolka som kommer hit, forteller hun.

De har også lagt merke til at kundene er opptatt av demping og komfort, selv om mange aldri bruker joggeskoene til å løpe med.

- Nike Free eller Nike Lunar er opprinnelig løpesko, men har blitt veldig populære brukssko. Vi selger mye av dem, sier Melendrez.

- Det er vel en kombinasjon av at joggeskoene er blitt kule igjen, og at folk generelt er blitt mer opptatt av kvalitet. Mange har skjønt at flate conversesko ikke er det beste for føttene, tror Melendrez.

McCarthy mener dette også gjelder i London.

- Sko-teknologien har utviklet seg kraftig de siste årene, og kundene våre vil gjerne ha det beste av det beste uansett hva de skal bruke dem til, forteller McCarthy.

Hun synes det er morsomt å se alle pendlerne på t-banen med joggesko av topp kvalitet.

- Det er mange supersko rundt omkring i London som ikke kommer helt til sin rett, ler hun.

Varemerke for moteverdenen

POPULÆRE: New Balance-skoene har blitt selve symbolet på smart gatemote det siste året.
POPULÆRE: New Balance-skoene har blitt selve symbolet på smart gatemote det siste året. Foto: FOTO: www.fashioncaramel.com

Redaktør og moteblogger Rochell har aldri likt høye hæler, og ser ikke vitsen med sko som ikke kan ta deg fra A til B uten at du trenger støtte.

- Det er mye mer komfortabelt å å gå med sko uten hæler, og dessuten foretrekker jeg den flate estetikken, forklarer hun.

Joggeskotrenden passer dermed utmerket inn i Rochells skounivers.

- Mine favorittjoggesko er definitivt New Balance, og desuten liker jeg godt skatesko, som for eksempel YMC eller Essentiel Antwerp.

Rochell forteller at New Balance-skoene nærmest har blitt et varemerke for moteredaktører og motebloggere på verdensbasis, og synes det er interessant at en såpass billig sko er det hotteste man kan kle seg i for tiden.

- Ikke bare er de billige, de er også superkomfortable, sier hun.

Unngå sporty klær

Mange velger fargerike New Balance, men Rochell har selv valgt en litt mer nedtonet burgunderrød variant.

OVERALT: Joggeskoene er fremtredende i bybildet, og skal vi tro moteguruene kommer vi bare til å se mer av den sporty trenden fremover.
OVERALT: Joggeskoene er fremtredende i bybildet, og skal vi tro moteguruene kommer vi bare til å se mer av den sporty trenden fremover. Foto: FOTO: www.sunrainey.com

- Jeg liker at denne fargen passer til så mye forskjellig, sier Rochell.

Hun synes joggeskotrenden gir et kult uttrykk, men understreker at det ikke bare er å ta på seg et par uten å planlegge resten av antrekket.

- Nøkkelen til denne sporty stilen, er å ikke kle seg sporty, forteller hun.

- Hvis det blir for åpenbart, mister du motepreget.

Melendrez synes også det er viktig å tenke to ganger på hva man har på seg, hvis man ønsker å få til en vellykket joggesko-stil.

- Hvis du har signalfargede joggesko, så kan det være lurt å tone ned uttrykket i resten av antrekket, sier hun.

- Det er kult når joggeskoene blir blikkfanget.

FARGERIKT: I år skal joggeskoene være fargerike. Kombiner gjerne skoene med et mer nøytralt antrekk for å gi et helhetlig inntrykk.
FARGERIKT: I år skal joggeskoene være fargerike. Kombiner gjerne skoene med et mer nøytralt antrekk for å gi et helhetlig inntrykk. Foto: FOTO: fashioncaramel.com

Rochell oppfordrer til å bruke litt luksuriøse materialer til joggeskoene, som for eksempel skinn og silke, for å få frem kontrastene. Selv styler hun gjerne joggeskoene sine med skinnskjørt og kasjmirgenser.

Skateskoene synes hun passer godt til dress eller jeans med en lang, maskulin dressjakke til.

- Det siste du vil er å se ut som om du faktisk er på vei til trening, avslutter hun.

Les også:

Nå er «de-aging» den nye snakkisen

Trenden som tar ett år å fullføre

Unngå denne hårtabben

PÅ JOBB: Nå er det blitt stuerent med dress og joggesko. Til høyre: Skuespilleren Dan Mazur er en av mange menn som har kastet seg over joggeskotrenden, og velger gjerne leopardprintede joggesko til den rød løperen.
PÅ JOBB: Nå er det blitt stuerent med dress og joggesko. Til høyre: Skuespilleren Dan Mazur er en av mange menn som har kastet seg over joggeskotrenden, og velger gjerne leopardprintede joggesko til den rød løperen. Foto: FOTO: Stella Pictures og dmarge.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning