OSLO FASHION WEEK

Slik blir moteuka

Lady GaGa og Top Shop har allerede fått øynene opp for norsk design. Følg med du også.

NORSK DESIGN: Lady GaGa digger de lekne klærne til Fam Irvoll. Vi gleder oss også til visningen på onsdag!
NORSK DESIGN: Lady GaGa digger de lekne klærne til Fam Irvoll. Vi gleder oss også til visningen på onsdag! Foto: Foto: Espen Zappa/Stella
Publisert Oppdatert

19 norske designere skal denne uken demonstrere hvordan de ønsker at vi skal gå kledd høsten og vinteren 2009.

Mandag 9. februar braker det løs. Oslo Fashion Week kickstartes med en storslått åpning på Den norske opera og ballett i Bjørvika.

Iselin Engan

TØFF ENGAN: For våren 2009 viste Iselin Engan en tøffere kolleksjon enn tidligere.
TØFF ENGAN: For våren 2009 viste Iselin Engan en tøffere kolleksjon enn tidligere. Foto: Foto: Stella Pictures

Iselin Engan (30) er allerede en kjendisfavoritt og har tidligere gjort suksess med sine lekre, feminine kreasjoner.

Typisk for Engan er silke og chiffon, og pasteller som fersken, pudderosa og hvitt.

Designeren var tilbakeholden da Klikk Mote kontaktet henne for en kommentar om den nye kolleksjonen.

- Denne gangen har jeg valgt å ikke gi noen kommentarer, sa Iselin Engan hemmelighetsfullt.

Vi venter i spenning på Engans høst/vinterkolleksjon som vises på fredag kl. 21.

Se video: Se Iselins rocka kolleksjon

Moods of Norway

Moods of Norway, med Simen Staalnacke og Peder Børresen i spissen, kjørte en ung og rocka stil ved forrige Fashion Week -visning.

Inspirasjonen til høstens kolleksjon har de hentet fra Nansen, Amundsen og Heyerdahl som reiste rundt i verden og satte Norge på verdenskartet.

Se video: Moods of Norway: Norges dyreste visning

Fam Irvoll

Fam Irvoll (28) fikk en utenlandsk kjendis på bestillingslisten når Lady Gaga spilte på sentrum scene i desember i fjor. Lady Gaga skal ha bestilt flere plagg fra den norske designeren.

Ryktene sier også at Fam Irvoll skal samarbeide med Top Shop slik det norske designerparet Elton & Jacobsen gjør i dag, men vi har ikke vært i stand til å få tak i Irvoll for en kommentar til dette.

Irvoll fascineres av tegnefilmer, eventyr og leker, noe som gjenspeiles i hennes lekne og fargerike kolleksjoner. Årets kolleksjon er inspirert av eventyret om Petter og Ulven, og Rødhette og Ulven.

Irvolls presseagent Star PR avslører at Fam Irvoll har inngått et samarbeid med sjokoladeprodusenten Anton Berg, og har designet et kjole bestående av sjokoladepapir spesielt til visningen sin på Oslo Fashion Week.

Les også: Her er vårmotene

Johnny Love

John Erling Vinnem (33) under merket "Johnny Love", har denne gangen hentet sin inspirasjon fra filmen Mad Max. Vinnem designer kun herreklær.

- Kolleksjonen baserer seg på klassisk streetwear, men den er mer rocka og fargerik enn tidligere. Chinos, jeans, rutete plagg og mye farger. Noen av ytterplaggene er også vanntette, ellers er det brukt mye bomull, ull og noe cashmir i plaggene. Grønt, brunt, blått, og selvfølgelig sort er blant fargene jeg har brukt i denne kolleksjonen, sier Vinnem til Klikk.no.

Les også: Slik kler du deg tynn

Morami

Siri Baumann Semb (35) står bak merket Morami. Denne gangen har hun fått ideer fra filmen Bonnie and Clyde.

- Denne kolleksjonen er mer maskulin enn tidligere, men samtidig elegant og feminin. Det gjenspeiles i volumet i plaggene, og materialvalget. Du kan si jeg har laget klær til Bonnie. Farger som krem, mørk grå, gull, rødt og grønt er farger jeg har brukt i kolleksjonen. Håndstrikk, tweed, ull og silke er også med i samlingen. Nøkkelplaggene er strikkekjolene og dressjakkene, sier Semb til Klikk Mote.

Tina H.

VÅR 2009: Fra kolleksjonen vår 2009, fra Moods Of Norway, Fam Irvoll og Iselin Engan.
VÅR 2009: Fra kolleksjonen vår 2009, fra Moods Of Norway, Fam Irvoll og Iselin Engan. Foto: Foto: Stella Pictures

Christina Haagensen ( 41), under merket "Tina H", lar seg inspirere av historier. Kolleksjonen for vinteren 2009 heter "All those memories".

ÅSE STRAND: Kolleksjonen til høsten 2009 er inspirert av natur, tusser og prinsesser.
ÅSE STRAND: Kolleksjonen til høsten 2009 er inspirert av natur, tusser og prinsesser. Foto: Foto: Stella Pictures

- Denne historien handler om Amalie, en kvinne som tilbringer det meste av sin tid på loftet. Hun er omgitt av gamle minner, som for eksempel uniformer fra sin mann Admiralen, sin mors gamle silkekjoler, glansbilder, støvete bøker og grammofonplater, sier hun til Klikk Mote.

Haagensen har til denne kolleksjonen basert seg hovedsakelig på silkestoffer, men også ull, og forer alle plagg med ren silke.

Les også: Skulderputene er tilbake

- Siden jeg selger klær til butikker, er jeg langt mer kommersiell enn tidligere. Men jeg er opptatt av å beholde særpreget i kolleksjonene, sier Haagensen til Klikk.no.

TSH

Tina Steffenakk Hermansen er designeren bak merket TSH. Hun er kjent for sine feminine og særegne kjoler. Under forrige Oslo Fashion Week, sommeren 2008, fikk vi se fotside og glamourøse kjoler inspirert av 70-tallet. Fokuset var glitter og glamour med stoffer som silke og silkechiffon.

Tina Steffanakk Hermansen lanserte sin første kolleksjon i 2004.

Les også: Godt norsk

Julius Cæsar

Thomas Solli Sandvik, David Vassli Nilsson og David Strømman Nedal er teamet bak merket Julius Caesar. De hadde stor suksess med sin visning under fjorårets Oslo Fashion Week, da fokuset på rare og interessante mennesker i visningen stod sentralt. I år har Julius Caesar hentet inspirasjonen fra mot, ambisjoner, og den karismatiske personligheten til Gordon Gekko i filmen Wall Street. De har rett og slett redefinert Gordon Gekkos garderobe slik den ville sett ut i dag.

Nykomlinger

Green Square, med sjefsdsigner Daniela Galea, er i 2009 inspirert av Hollywood og 1930-tallet. I årets kolleksjon har hun også blandet inn elemeneter fra nordisk stil.

Daniela Galea samarbeider med Christian Wiik, Andreas Wiik og Anders Bøen Gravdal.

Under årets Oslo Fashion Week vil du også få se hattedesigner Åse Strand, Rudy Wolff, Flinga Clothing, m feng, SVIN Clothing, Pling, Armando Santos, Christina Lovery, Ingunn Birkeland og Ruth Røssevoll.

Se video: Svinaktig lekre kjoler

Åpent for alle

Mens åpningen er for inviterte, er motevisningene som går utover uken åpent for alle såfremt det er ledige plasser. Inviterte gjester vil bli sluppet inn først.

Arrangementet vil i hovedsak foregå på Norsk design og Arkitektursenter (DogA), pluss at noen visninger vil være på DnB Nor Marmorhallen.

ADRESSER

DogA

Hausmannsgate 16, Oslo

DnB NOR Marmorhallen

Kirkegata 21, Oslo

OFW program

Se fullstendig program for Oslo Fashion Week her .

Ofw.no har også laget en liste over hvor du kan få kjøpt norsk design. Se her .

Finanskrise for designerne?

Dessverre har flere designere valgt å ikke vise frem kolleksjonen på Oslo Fashion Week. Vi skulle gjerne sett norske stjerneskudd som for eksempel Leila Hafzi, Daniel Sørensen, Nina Skarra, Elton & Jacobsen og Siri Willoch.

Les også:

Gå for gull

Ti motegleder i februar

VÅR 2009: Det blir spennende å se hva de forskjellige designerne har å by på den kommende høsten.
VÅR 2009: Det blir spennende å se hva de forskjellige designerne har å by på den kommende høsten. Foto: Foto: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning