SINGEL OG SELVHJULPEN (MED VARIERENDE HELL):

- Værsågod, en kremliste. Lær av mine grusomme fikse-ting-selv-feil!

Line skulle bare reparere pakningen i dusjhodet med en pinsett...

OM Å VÆRE SINGEL OG SELVHJULPEN - MED VARIERENDE HELL: - Splitter naken, med sminke på kinnet, vondt i øyet og med håret fullt av shampoo satte jeg fryktløst i gang. Nå trenger jeg ny pinsett og nytt dusjhode. Og kanskje en mann, skriver spaltist Line Petersen.
OM Å VÆRE SINGEL OG SELVHJULPEN - MED VARIERENDE HELL: - Splitter naken, med sminke på kinnet, vondt i øyet og med håret fullt av shampoo satte jeg fryktløst i gang. Nå trenger jeg ny pinsett og nytt dusjhode. Og kanskje en mann, skriver spaltist Line Petersen. Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert
SPALTIST: Line Bredrup Petersen (30) er singel, livsnyter, bor i Oslo, er kreatør, mediehode og spaltist hos Foreldre.no
SPALTIST: Line Bredrup Petersen (30) er singel, livsnyter, bor i Oslo, er kreatør, mediehode og spaltist hos Foreldre.no

KOMMENTAR: Når du er singel og bor alene, må du ta ansvar for mye av det praktiske selv. Og, hvis du i likhet med meg ikke akkurat fikk toppkarakterer, men kun en masse kuttskader på sløyden på ungdomsskolen, kan det by på både pinlige og kostbare forviklinger.

Jeg har, som de fleste andre, hjelpsomme kompiser. Så det var en lettelse å kunne ringe «Årets Mann 2015» da jeg sto og gråt som en fireåring uten lørdagsgodt fordi jeg ikke fikk skrudd fra hverandre spisestuebordet mitt. Tretti minutter før flyttebilen skulle komme.

Men vil vi ikke spare det hjelperkortet til en gang det virkelig gjelder? Er det så utrolig farlig å prøve og stå på egne ben?

Praktisk læring

I perioder har jeg vært nødt til å ordne mye selv, med varierende hell, men med mye læring og stadige fremskritt. Man gjør jo sjelden samme feil to ganger. Eller?

Værsågod, en kremliste. Lær av mine grusomme feil!

1. Når du skrur fra hverandre sluken under vasken for å redde den uerstattelige ringen du glapp mens du vasket hendene, men har glemt å sette en vaskebøtte under.

2. Når du klarer å lokalisere og skru av hovedsikringen i leiligheten. Det faktum at flammene står fra kjøkkenviften fordi du valgte å vaske den med jifpray og dryppende våt klut mens den fremdeles var skrudd på, det har du ikke tid til å reflektere over der og da.

3. Når du med stor iver skal henge opp en ny, fresh og superpraktisk hylle og oppdager at gipsskruene, størrelse elefant, har kommet ut på den andre siden av veggen.

4. Når du bittert bærer vedsekker opp kjellertrappen og må ha på de dyre og meget lekre skinnhanskene du kjøpte i Roma for å ikke få vondt i hendene.

Fordi det virket smart å kjøpe den rimeligere 60-literen fremfor 40-literen og faktorer som fysiske umuligheter ble glemt der du trykket bestill.

Stoltheten over å endelig ha tatt et smart økonomisk valg, bleknet fort.

5. Å komme hjem med nyinnkjøpt og grisedyr drill for så å innse at du ikke vet hvordan du bruker den. Du får den faktisk ikke på. Ikke et lys, ikke en ørliten, drillende lyd.  

6. Når du har brukt ditt naturlige vater, øyemålet, og panelovnen du flyttet på absolutt ikke er i linje med gulvlisten. Ikke engang tre glass vin retter opp skjevheten, visuelt sett. Eller smerten i hjertet ditt over å ha rotet det til på hjemmebane. For hundrede gang.  

7. Når du endelig har husket å kjøpe nye lyspærer, men de på ingen måte passer i sokkelen. Stemning i både leilighet og sinn: Dunkelt.

8. Når du skal lese av strømmen, langt nedi dypet av kjelleren med en fattig mobilskjerm som eneste lyskilde, og ikke finner måleren din. Stipulert kundeprogram for idioter, ja takk!

9. Når du står med dørklinken i hånden og ikke kommer deg inn på soverommet selv om du jo strammet de altfor løse skruene dagen før.

Selvhjelping gir selvtillit

Det fine med å prøve selv, og å lære av sine feil er at man stadig vinner større selvtillit og en følelse av å være selvhjulpen og selvstendig.

Gleden ved å kunne ordne opp selv, uten mannlig hjelp, blir på mange måter større og større. I hvertfall føler jeg det sånn.

Man trår til, og løser praktiske problemer som man tidligere ikke engang hadde vurdert å ta fatt på.

Det er deilig med alt som er gjort og ikke blir utsatt mens man venter på andre sin hjelp, ikke sant?

Fryktløs rørlegger

Her om dagen sto jeg i dusjen, og en behagelig vannstråle var plutselig blitt til seks forskjellige som spriket i alle retninger.

Blant annet en rett i øyet mitt. Og en annen i taket. Pakningen i dusjhodet tøt ut og min noe premature praktiske erfaring fortalte meg at den pakningen, den måtte dyttes på plass igjen.

Sprekken i dusjhodet var liten, og det samme var pakningen. Et verktøy i samme størrelsesskala måtte derfor fremskaffes.

Splitter naken, med sminke på kinnet, vondt i øyet og med håret fullt av shampoo satte jeg fryktløst i gang. 

Jeg trenger nå ny pinsett og nytt dusjhode.

Og kanskje en mann.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning