London:

På vampyrjakt i London

Highgate Cemetery i London er en kirkegård du garantert ikke har sett maken til.

Publisert Oppdatert
SPESIELT: Highgate Cemetery er en privat kirkegård i London som ble åpnet tidlig i det 19. århundre. Ta turen neste gang du er i storbyen - det er spesielt å vandre mellom de snart 200 år gamle gravene.
SPESIELT: Highgate Cemetery er en privat kirkegård i London som ble åpnet tidlig i det 19. århundre. Ta turen neste gang du er i storbyen - det er spesielt å vandre mellom de snart 200 år gamle gravene. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
VAMPYR GÅR LØS: En gammel myte sier at en vampyr går løs inne på  kirkegården.
VAMPYR GÅR LØS: En gammel myte sier at en vampyr går løs inne på kirkegården. Foto: Foto: iStockphoto
REVEKOLONI: På kirkegården finnes det en egen koloni med rever. De følger med deg mellom de høye trærne og de gamle gravsteinene.
REVEKOLONI: På kirkegården finnes det en egen koloni med rever. De følger med deg mellom de høye trærne og de gamle gravsteinene. Foto: Foto: iStockphoto
GAMMEL: Kirkegården består av to deler, east cemetery og west cemetery.
GAMMEL: Kirkegården består av to deler, east cemetery og west cemetery. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Fakta om Highgate Cemetery

Highgate Cemetery er en av syv private kirkegårder i London som ble åpnet tidlig i det 19. århundre etter at parlamentet mente det ikke var nok gravplasser i byen. Highgate åpnet i 1839 og ble senere utvidet i 1854. Kirkegården består av to deler, en nyere del (east cemetery) og den gamle delen (west cemetery).

Highgate Cemetery hjemmeside >>

Å besøke en kirkegård er kanskje ikke det første man tenker på når man skal på storbyferie til London. Men neste gang du besøker den pulserende byen og ønsker å komme deg bort fra Oxford Street - da bør du oppsøke Highgate Cemetery.

På denne kirkegården får man følelsen av at man har vandret inn gjennom en dør til et bortglemt land - du tenker at du er på et sted hvor ingen har vært på hundrevis av år.

Rett utenfor sentrum

Highgate Cemetery ligger nord i London, bare 15 minutter med t-banen fra sentrum. Du kommer deg enkelt dit ved å ta den svarte, nordgående t-banelinjen til stasjonen Archway, som ligger i Highgate Hill-området. På stasjonen er det plakater med veibeskrivelse til kirkegården.

Se opp for vampyren!

På 70-tallet brukte lokalavisene i London mye spalteplass på en skikkelse som holdt til på kirkegården, nemlig Highgate vampyren. Selv om historien bare er et eksempel på en moderne legende, var mange lokale mennesker aktive i søket etter vampyren. En av dem var biskop Seán Manchester som tilbrakte mye tid på kirkegården for å finne skapningen. Mannen opptrådte nærmest som en moderne Van Helsing på søk etter Dracula.

Til tider gikk søket litt over stokk og stein da biskopen sammen med medhjelpere tok seg inn på gravlunden en natt, lot seg heise ned i et gravhvelv der han kastet hvitløk inn i åpne kister.

En annen gang ble Manchester pågrepet av politiet mens han gikk rundt midt på natten med et krusifiks og en trestake, klar for å stikke vampyren i hjertet.

Les mer om vampyrhistorien>>

Tanken på at en vampyr kan krype frem fra en av gravene er i bakhodet når du vandrer rundt det øde og forlatte området. Atmosfæren på kirkegården er mystisk og melankolsk. Det råder en total stillhet, men iblant kan man høre vinger som flakser og greiner som knekker. Bak en grav titter en rev frem og holder et våkent øye med deg.

LES OGSÅ: Knokkelkapellet i Praha>>

Flott arkitektur

På kirkegården finner du gravene til mange kjente, britiske personer. Mest kjent og mest besøkt av alle som ligger begravd er Karl Marx.

Det sies at Highgate har den flotteste samlingen av viktorianske gravstøtter i hele England. Den vestre delen har mye spennende å by på for den som er interessert i arkitektur. Her finner man blant annet libanesiske sirkelhvelv, en egyptiske avenue, Terrace katakombene og Julius Beer Mausoleum.

Highgate Cemeterys hjemmesider >>

Egen revekoloni

Gjennom årene har kirkegården blitt den reneste naturparken. Mangfoldige typer trær og blomster vokser over hele gravplassen. Dette gjør kirkegården spesielt vakker på våren og sommeren, men fargerikt løv i høstregn kan gjøre opplevelsen enda mer spesiell, om ikke enda skumlere. I tillegg til plantene og trærne finnes det over 50 fuglesorter, 18 typer sommerfugler og tre typer svært sjeldne edderkopper. Kirkegården har også sin egen lille koloni med rever som løper rundt omkring og kikker på deg bak trærne.

Mennesker blir fremdeles begravd i det som ser ut som ruinene av en gammel kirkegård. Da vi besøkte stedet var det flere "nyere" gravstøtter å se ved siden av gravene til mennesker som ble begravd for snart 200 år siden.

GAMMEL STATUE: Kirkegården ligger bare en 15 minutters t-banetur fra London sentrum. Her finner du mange gamle, vakre steinfigurer.
GAMMEL STATUE: Kirkegården ligger bare en 15 minutters t-banetur fra London sentrum. Her finner du mange gamle, vakre steinfigurer. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning