GENERASJON SINGEL:

Singel? Du er langt ifra å være den eneste!

Faktisk er vi stadig flere som ikke har kjæreste, og psykologene forklarer hvorfor.

40 PROSENT ER SINGLE I NORGE: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bare 60 prosent av alle nordmenn over 18 år er i et parforhold. På landsbasis bor så mange som én av fem personer alene, og det er kun ti prosent som er gift hos de mellom 20 og 29 år.
40 PROSENT ER SINGLE I NORGE: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bare 60 prosent av alle nordmenn over 18 år er i et parforhold. På landsbasis bor så mange som én av fem personer alene, og det er kun ti prosent som er gift hos de mellom 20 og 29 år. Foto: Illustrasjon Eilin Bergum
Publisert Oppdatert

Generasjon singel

● Bare 60 prosent av alle nordmenn over 18 år er i et parforhold. I Oslo er tallet bare 50 prosent.

● 1 av 5 nordmenn bor alene, og statistikken viser at det stadig blir flere som gjør det.

● 89 prosent av alle mellom 20 og 29 år er ikke gift. Det er litt flere jenter enn gutter som er gift i denne aldersgruppen. 14 prosent av alle norske jenter har giftet seg innen de er 30 år.

● Når det gjelder kvinner mellom 30 og 39 år, skyter ekteskapsandelen i været. Blant disse er 46 prosent gift, mens 45 prosent er ugifte.

Absolutt alle du kjenner har en. En som er bare deres, en som alltid er der, en som forguder dem, en som elsker dem over alt annet. En kjæreste.

Mange av dem har blitt samboere. De har begynt å ha parmiddager. De har leilighet og boliglån.

De pusser opp. Noen har hund! De kjøper bil sammen. Drar på ferier bare de to.

Men du, du er fortsatt singel?

Heldigvis kan du slappe helt av - for du er ikke alene!

Stadig flere single

Ja, du kan ta det helt med ro. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bare 60 prosent av alle nordmenn over 18 år er i et parforhold.

Det betyr jo at 40 prosent er single.

Og i Oslo er situasjonen enda lysere, for der er faktisk bare halvparten av de voksne innbyggerne i et forhold.

På landsbasis bor så mange som én av fem personer alene. Og dersom man bare ser på kjærlighetsstatistikken for dem som er mellom 20 og 29 år, er det ikke mer enn ti prosent som er gift.

Det er altså ikke bare du som sitter der alene i sofaen med isboksen, pleddet og Netflix kveld etter kveld, mens du stadig sveiper folk til venstre på Tinder.

Vit at du ikke er alene om å være alene. Dere er mange. Mange, mange.

Frihet til å velge

Psykolog Per Martin Løken tror noe av forklaringen til at stadig flere av oss er single, er at vi vil være selvstendige og kunne velge fritt.

– Selv om mange opplever et etableringspress, tror jeg den enkeltes selvstendighet og valgfrihet er det som gjelder aller mest i dag. Nå er det mye større toleranse for at folk velger forskjellig, og at de for eksempel ikke gifter seg, sier han.

Psykolog Per-Magnus Thompson tror også at en endring i samfunnets normer er årsaken til at stadig flere er single i dag:

– Det er ikke lenger sterke, ytre krefter som holder par sammen, slik det var for to-tre generasjoner siden. I dag er parforholdet først og fremst et psykologisk prosjekt, der vi tar vare på hverandre, forventer glede og skaper mening i livene våre, sier han.

- Det er et krevende prosjekt, og vi må trimme og utvikle egenskaper som medfølelse, ydmykhet og utholdenhet. Vi må uttrykke følelser og behov, og vi må tåle å få tilbakemeldinger. Det er vanskelig, og det er ikke noe rart at mange strever med dette.

 

SINGLE SAMMEN: Ikke sitt alene - bli med i generasjon singel-klubben. Her er vi mange!
SINGLE SAMMEN: Ikke sitt alene - bli med i generasjon singel-klubben. Her er vi mange!

«Alle andre» har kjæreste?

Ikke alltid like gøy å være singel? Joda. Parene er overalt. De er i mediene, i tv-serier, i reklamepausene. På kaffebaren, i grønnsaksavdelingen, i kassekøen. I parken, på fjellet, på trikken. Og ikke minst er de i sosiale medier.

Slik overlever du blant de etablerte

● Vi overveldes av føringer for hvordan vi skal leve livene våre, og særlig gjelder dette i sosiale medier. Men disse føringene er bare så sterke som du gjør dem til. Bestem deg for om livet ditt skal dikteres av hva andre legger ut på Facebook, eller om det kanskje ikke skal gjøre det.

● Synes du det er kjipt at vennene dine gjør mer og mer «par-ting»? Ikke la det føre til at du trekker deg tilbake. Plutselig befinner du deg i en selvforsterkende, nedadgående spiral som ender i ensomhet. Løsningen er enkel, men vanskelig å gjennomføre: Som singel må du ta initiativ, og du må dessverre tåle at de ikke-single sier nei. Da gjelder det å ikke gi opp, men ta initiativ enda en gang.

● Det er lov å skjerme seg selv mot de «verste» etablert-aktivitetene, som for eksempel en babyshower. Men det er heller ingen løsning å takke nei til slike arrangementer i evig framtid. Prøv heller å endre tankemønsteret ditt og vær ærlig på at du ønsker deg det samme. En dag har du det.

Foto: Eilin Bergum
Vi hører ofte at gresset er grønnere på den andre siden, men jeg pleier å si at gresset er grønnere på avstand.
Psykolog Per Martin Løken

På Face og Insta er det ingen tvil om at lykken er å være to, og aller helst skal man flytte sammen, forlove seg, gifte seg, få barn og leve lykkelig alle sine dager.

Du er nødt til å være tilskuer til deres lykke, mens de ikke ser deg. Det er ikke like innafor å oppdatere FB med antall matcher du får på Tinder eller hvem du ble med hjem i helgen.

Klart de evinnelige love-feedene påvirker deg. Og før eller siden begynner du å ønske deg det de har. Gjør man ikke, psykolog Per Martin Løken?

– Jo, med sosiale medier blir det nesten uunngåelig å sammenligne sitt eget liv med andres. Når vi opplever konstante forventninger, enten de er faktiske eller innbilte, har vi en tendens til å gjøre disse forventningene til våre egne. Ganske raskt vil forventningene legge listen for hvordan livet vårt skal være, og da er det lett å føle seg mislykket, poengterer Løken.

– Dessuten leter ofte vi mennesker etter tegn som bekrefter vår egen virkelighetsoppfatning. Dersom vi tenker at «alle andre» har kjæreste, legger vi oftere merke til par som går på gaten, romantiske feriebilder på Instagram og statusoppdateringer som «jeg har verdens beste kjæreste». Samtidig overser vi gjerne tegn som motstrider virkelighetsoppfatningen vår. Kanskje man bør gjøre et eksperiment der man aktivt leter etter tegn på at det også finnes andre single der ute?

Psykolog Per-Magnus Thompson, som har erfaring som matchmaker i tv-programmet «Gift ved første blikk», synes heller ikke det er noe rart at mange single lengter etter en kjæreste.

– Vi trenger flokken, og for det moderne mennesket er flokken en partner. Derfor er det helt naturlig å ønske seg en kjæreste, en som vi kan ha tett på. Gode parforhold gjør oss mennesker friskere, lykkeligere og tryggere.

- Skriv ned negative tanker!

Ok, to skal man visst være. Men akkurat det ER jo lettere sagt enn gjort. Etter et uoversiktlig antall dater og ett lengre forhold, er du fortsatt singel.

Samtidig tikker det inn stadig flere invitasjoner til parmiddager, hytteturer med par, bryllup og babyshowers. I starten var det hyggelig, men det begynner ærlig talt å bli ganske stusslig å være den eneste i gjengen uten en armkrok.

Etter å ha overlevd enda en babyshower, der du brukte tre timer av livet ditt på å forsøke å være glad på andres vegne, for så å slippe ut fossefallet av tårer vel hjemme igjen, tenker du «aldri mer».

– Dersom man blir veldig misunnelig og trist av å være med på sånne ting, gir det mening å være god mot seg selv og skjerme seg noe, mener Per-Magnus.

Men Per Martin mener man kan gjøre seg selv en bjørnetjeneste dersom man unngår slike situasjoner.

– Menneskehjernen er designet for å unngå det som skader oss, men som psykolog ser jeg ofte at ting som virker ubehagelig ofte blir enda mer ubehagelig når vi unngår det. Selv om det vil være enklere å si nei der og da, vil man på sikt kunne gjøre det verre for seg selv. Derfor kan det være bedre å forsøke å endre de negative følelsene man har.

- Dette kan du gjøre ved å skrive ned de negative tankene du har rundt dette, for eksempel «jeg kommer aldri til å finne den rette». Skriv deretter ned hvilken positiv tanke den kan erstattes med, for eksempel «det er fint å se hvordan andre har det, det gir meg håp». Å erstatte negative tanker med positive kan på sikt bidra til at også følelsene dine endrer seg til å bli mer positive, mener Løken.

Ikke bare er du singel, du må også gjøre en innsats for å ikke bli helt knekt av det. Uff! Men det må da være lov å være litt lei? Og litt redd for at man aldri skal finne en kjæreste, aldri bli samboer, få barn?

– Ja, å ha en partner er et grunnleggende behov og et livsprosjekt, og vi må ikke slutte å søke det. Dypest sett er vi på søken etter nærhet, å bli forstått, tatt vare på og bli elsket, forteller Thompson.

– Og vi må huske på å formidle det til de som er rundt oss, så de kan hjelpe oss. Vi må heller ikke glemme å si det til de aktuelle vi møter på vår vei. Å spille «hard to get» eller å date mange samtidig, får oss ofte på villspor.

Også Per Martin Løken har full forståelse for at en singeltilværelse i parjungelen kan være ganske så kjipt.

– Når venner får kjæreste og familie har det både en samlende og en ekskluderende effekt. Plutselig finnes det parmiddager og barselgrupper som ekskluderer de single i vennegjengen. Noen opplever dette som en dobbel sorg – man lengter etter det vennene har og man får heller ikke delta i dette fellesskapet. Ofte er det også forvirrende å være glad på andres vegne, samtidig som man nesten misliker dem av samme årsak.

En annen faktor er at vennene dine faktisk vil få mindre tid til deg, påpeker Løken:

– Venner med kjærester og barn bruker mer tid på familien og forholdet, og dermed har de mindre tid til andre. Dette misforstås ofte som avvisning, og det er ikke rart at denne følelsen av å ikke bli inkludert blir altoppslukende for mange single.

Sett pris på livet slik det er

Psykolog Løken har imidlertid en trøst til alle single der ute:

– Noen ganger kan fantasiene om å være to og å få et bedre liv, komme i veien for muligheten til å sette pris på livet slik det er.

- Vi hører ofte at gresset er grønnere på den andre siden, men jeg pleier å si at gresset er grønnere på avstand.

- Tosomheten blir sjelden så rosenrød og fantastisk som det vi trodde da vi fantaserte om den. Alle som er i et parforhold kan noen ganger lengte tilbake til de mulighetene singeltilværelsens frihet innebar.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning