HÅNDKLÆR OG SUR LUKT:

Velger du riktige badehåndklær?

Vil du unngå sur lukt, er det én type du bør styre unna.

ÉN TYPE HÅNDKLÆR KAN LØSE PROBLEMET MED SUR LUKT: - Bruk tynne håndklær, for de tykke er vanskeligere å tørke, og derfor holder tynne seg rene mye lenger, sier Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), til Det Nye ShapeUp.
ÉN TYPE HÅNDKLÆR KAN LØSE PROBLEMET MED SUR LUKT: - Bruk tynne håndklær, for de tykke er vanskeligere å tørke, og derfor holder tynne seg rene mye lenger, sier Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), til Det Nye ShapeUp. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Ingenting er så deilig som å smyge inn i store, myke og tykke håndklær etter du har dusjet.

Likevel er følelsen av nedtur komplett når du oppdager at de lukter våte gymsokker og det som verre er.

Og det er ikke første gang - faktisk oppleves de sure håndklærne som et aldri så lite hverdagsproblem.

Hva er det som skjer med dem? Hva er det vi gjør feil?

- Når tekstiler tørker langsomt kan de surne og det oppstår bakterieutvikling og vond lukt, forklarer Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), til Det Nye ShapeUp.

Ja, dersom håndklærne har ligget i en ball på gulvet, eller hengt feil, er dette fort gjort. Jo fortere de tørker, desto freshere holder de seg, ifølge Klepp.

- Tykkelsen avgjør

Men det er én type håndklær som kan løse problemet med sur lukt, og ifølge Klepp har det med tykkelsen å gjøre:

- Bruk tynne håndklær, for de tykke er vanskeligere å tørke, og derfor holder tynne seg rene mye lenger, sier hun.

Hun foreslår også at vi henger dem opp så glatt og luftig som mulig. Ikke minst må de henges opp raskt.

- Og om det er veldig tett og lite luft på badet, er det kanskje et annet rom som er bedre egnet, foreslår hun.

 

TØRK DEM RASKT: Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), foreslår at vi henger opp håndklærne så glatt og luftig som mulig. Ikke minst må de henges opp raskt, så de ikke surner.
TØRK DEM RASKT: Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), foreslår at vi henger opp håndklærne så glatt og luftig som mulig. Ikke minst må de henges opp raskt, så de ikke surner. Foto: Thinkstockphotos

Derfor lukter de surt

Det er bakteriene som gir den ekle lukten. De trives nemlig veldig godt i fukt og skitt.

Tenk bare hva du bruker håndklærne til? Jo, du gnir jo av deg døde hudceller og tørker deg både her og der.

- Når du tørker deg med håndklær, vil bakteriene i de døde hudcellene trekke inn i det, sier Philip Tierno, som har doktorgrad i mikrobiologi og patologi ved New York University School of Medicine, til magasinet Selfbee.

Og du tørker deg sikkert også mellom tærne og der bak, som kan mikse inn både fotsopp og bakterier fra endetarmen, legger han til.

Ifølge Kelly Reynolds, som er mikrobiolog og professor ved The University of Arizona, vil også fuktigheten i håndklærne gjøre at bakteriene vokser:

- Faktisk så kan enkelte bakterietyper fordobles i størrelse i løpet av bare 20 minutter, sier hun.

5 enkle tips for håndklær

For at du og håndklærne skal bli gode venner, er det flere triks i boka.

Til Selfbee gir Reynolds følgende tips:

1. Alle har hvert sitt: Som regel er det hyggelig å dele, men ikke når det gjelder håndklær. Du bør ha ditt eget for å unngå at sykdommer som for eksempel rødt øye sprer seg i familien, ifølge Reynolds.

2. Vaskes varmt: Vasker du håndklær på 60 eller 90 grader (bomull tåler høye temperaturer), dør bakteriene. Og er håndklærne hvite, vil litt blekemiddel i vaskemaskinen ta knekken på det meste. Er du så heldig å ha et tørkeskap - kjør på.

3. La det tørke godt: Vær rask - ikke la håndklærne bli liggende på gulvet. Unngå at de henger tett på andre våre håndklær. Heng det gjerne ut, om mulig, eller legg det flatt på et stativ.

4. Vask det etter hver dusj: Helst bør du vaske dem med en gang du har brukt dem, i alle fall etter andre eller tredje gang.

5. Rar lukt? Søplekassa neste! Lukter håndklærne surt selv etter de er vasket? Vel, da er de rett og slett ødelagt av mugg, og bør bare kastes.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning