Det Nyes undersøkelse om frykt for å gå alene:

- Jeg later som jeg snakker i telefonen mens jeg går!

Tiltakene jenter gjør for å føle seg litt tryggere på vei hjem.

HAR TATT SELVFORSVARSKURS: Amra Krdzalic (23) har tatt selvforsvarskurs og passer på å ikke flørte for mye på byen. Hun har flere venninner som bevisst kun lager avtaler på dagtid, slik at de skal slippe å gå hjem alene i mørket. - Det er jo ikke sånn det skal være, men dessverre så er realiteten en annen enn vi skulle ønske. Men selv vil jeg ikke la meg stoppe av det. Er jeg redd for å gå ut eller hjem alene, så får jeg noen med meg. Eller jeg later som jeg snakker i telefonen mens jeg går.
HAR TATT SELVFORSVARSKURS: Amra Krdzalic (23) har tatt selvforsvarskurs og passer på å ikke flørte for mye på byen. Hun har flere venninner som bevisst kun lager avtaler på dagtid, slik at de skal slippe å gå hjem alene i mørket. - Det er jo ikke sånn det skal være, men dessverre så er realiteten en annen enn vi skulle ønske. Men selv vil jeg ikke la meg stoppe av det. Er jeg redd for å gå ut eller hjem alene, så får jeg noen med meg. Eller jeg later som jeg snakker i telefonen mens jeg går. Foto: Ida Bjørvik
Publisert Oppdatert

Magasinet Det Nye har i høst gjort en undersøkelse blant sine lesere, som viser at mange unge jenter og kvinner frykter å gå hjem alene i mørket.

Svarresultatene taler sitt tydelige språk:

17 sider med tekst fra topp til bunn, der jentene forteller om tiltakene de gjør for å føle seg trygge når de skal hjem om kvelden.

Dette svarte jentene om hva de gjør:

- Jeg går alltid med telefonen i hånda og jeg tar som oftest ut strikken i håret, fordi jeg en gang leste at det var anbefalt å gå med løst hår når man gikk alene. Dette er fordi det er lettere for en evt overfallsmann å få tak i deg når han kan ta tak i hestehalen enn å få samlet hele håret først.

- Nøkkel i hånda som selvforsvar i tilfelle noen prøver å angripe, mobilen i hånda med nummer til politi eller kjæreste fremme på diplayet. Går alltid omveier og søker veier der folk bor langs eller det er trafikkert.

- Jeg sender alltid en melding til mamma når jeg begynner å gå og melding til den jeg var hos når jeg kommer hjem. På denne måten vet alltid noen hvor jeg er. Er livredd for å gå hjem alene, og kommunen har skrudd av gatelysene etter tolv, så det føles ut som vi har portforbud. Selv om jeg bor i en liten så er jeg kjempe redd, derfor tar jeg ofte med joggesko så jeg kan løpe hjem."

- Lar aldri vesken henge på ryggen. Hører aldri på musikk eller lignende som krever ørepropper/hodetelefoner."

- Går fort, hører på musikk.

- Later som jeg prater med noen i telefonen.

- Henger meg på andre grupper med folk, så det ikke ser ut som jeg går alene.

 

KJENNER FRYKT: 92 % av dere er redde for å gå alene hjem i mørket, ifølge en undersøkelse Det Nye har hatt. Hva er det som skjer?
KJENNER FRYKT: 92 % av dere er redde for å gå alene hjem i mørket, ifølge en undersøkelse Det Nye har hatt. Hva er det som skjer?

Trygt hjem - 8 råd

Her er noen av rådene de 662 norske jentene som var med i Det Nye sin undersøkelse kom med.

1. Ha mobil i nærheten - lett tilgjengelig i hånden eller i nærmeste jakkelomme - ikke bli stressa med masse andre saker slik at det kan hende jeg må lete/fomle etter den.

2. Ha med overfallspray som kan markere en evt. overfalls/truende person med rødfarge og som gir svie i øyne.

3. Alltid gi beskjed til noen om at nå drar jeg og gir beskjed når jeg er kommet hjem - slik at hvis de ikke hører fra meg kan etterlyse meg.

4. Forsøker om mulig å ha telefonkontakt med noen f.eks samboer under hele gangen hjem.

5. Jeg prioriterer å ha med skifte til godt skotøy hvis jeg har høye hæler slik at jeg kan løpe raskt og effektivt ved behov.

6. Jeg prøver å være bevisst på å gå med rak rygg og bestemt gange slik at jeg fremstår som oppegående og i stand til å sette grenser. 

7. Jeg velger hovedgater hvor det er god belysning og gjennomfart av andre mennesker selv om dette innebærer lengre tid hjem enn å ta snarveier i mindre trafikkerte og mer mørklagte gater.

8. Jeg har aldri musikk i øret uansett, dels for å kunne høre hva som foregår rundt meg, men også for å ikke kunne tolkes som et lett offer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning