Macrolane i puppen

Kirurgi er ikke lenger nødvendig

Macrolane gir deg større pupper uten å måtte ty til kirurgi. Stoffet er imidlertid ikke uproblematisk.

BRYSTØKNING UTEN KIRURGI: Stoffet Macrolane gir deg større pupper uten å måtte ty til plastisk kirurgi.
BRYSTØKNING UTEN KIRURGI: Stoffet Macrolane gir deg større pupper uten å måtte ty til plastisk kirurgi. Foto: Foto: Bulls
Publisert Oppdatert

Behandlingen krever i de fleste tilfeller kun lokalbedøvelse, og varer mellom 30 til 90 minutter. Den har derfor fått kallenavnet «30 minute boob job».

Effekten av behandlingen er umiddelbar, og etterlater seg kun et stikkmerke der hvor injiseringen har funnet sted. Resultatet minker litt etter litt ettersom kroppen bryter ned stoffet, og varer i alt i cirka ett år.

En klinikk i Norge

Fakta om Macrolane

  • Macrolane brukes til å korrigere ujevnheter og forstørre ulike kroppsdeler. De fleste bruker stoffet som et alternativ til kirurgisk brystøkning.
  • Produktet kan sammenlignes med en tynn gelé, og injiserer inn i brystene over brystmusklene ved hjelp av et stikk.
  • Macrolane er kunstig fremstilt hyaluronsyre, et stoff som finnes naturlig i kroppen - og som brytes ned etter en viss tid.
  • Ung hud inneholder mye hyaluronsyre, og er derfor glatt og elastisk. Når man blir eldre, reduseres innholdet og huden mister sin elastisitet og blir tynnere og rynkete.
  • Molekylene i den kustige hyaluronsyregeleen er større enn de som naturlig finnes i kroppen.

Hemmeligheten er bruk av et et nytt såkalt "filler"-produkt. Det vil si et produkt forbedre konturen på blant annet bryster og rumper uten å måtte ty til plastisk kirurgi. Produktet har fått navnet Macrolane og kan kalles kroppsformings-varianten av det mer kjente Restylane - som brukes av Hollywood-kjendisene for blant annet å få større lepper. Partiklene i Macrolane er imidlertid større enn de som er i Restylane. Macrolane gir større volum, og er beregnet på å brukes på kroppen i stedet for i ansiktet.

Pr. i dag er det kun en klinikk i Norge som tilbyr behandlingen; Avea Klinikken i Stavanger.

Les også: - Ikke rør puppene mine

Økende interesse

Avdelingsleder ved Avea Klinikken, Elin Reilstad, forteller at interessen for behandlingen er økende.

- Det har begynt å ta seg veldig opp den siste tiden, sier hun.

Hun forteller at de aller fleste av deres pasienter får Macrolane injisert i brystene. På Avea Klinikken kan man få fra 100 til 240 milliliter i hvert bryst, og prisen avhenger av hvor mye du får injisert.

- Det er forholdsvis dyrt, og det blir dyrere jo mer du legger. Startprisen ligger på 23.500 kroner, forteller Reilstad.

- Blir huden på brystene strukket?

- Nei, det blir ikke lagt inn så mye, så huden blir ikke strukket. Bryststørrelsen minker litt etter litt, og vi anbefaler våre kunder å få en touch-up etter 1,5 år.

- Opplever man noe bieffekter?

- Man kan oppleve en hevelse i brystene i begynnelsen, og de kan kjennes ømme og litt harde. Noen sammenligner det med brystspreng. Men dette går over etter en uke, og det er da man ser det endelig resultatet, forteller Elin.

Hun legger til at de fleste ikke opplever noe ubehag, og kan derfor gå rett tilbake på jobb.

Kirurg avventer langtidsresultatene

Morten Kveim er spesialist innen plastisk kirurgi, så langt har han vært avventende på å ta i bruk Macrolane.

AVVENTER: Plastisk kirurg Morten Kveim har ingen motforestillinger til macrolane, men ønsker å avvente langtidsresultatene.
AVVENTER: Plastisk kirurg Morten Kveim har ingen motforestillinger til macrolane, men ønsker å avvente langtidsresultatene. Foto: Foto: Scanpix
Spørsmålet er om jenter er villig til å betale 30.000 kroner for en brystforstørrelse som har en slik tidsbegrensning

- Stoffet er vevsvennlig, og jeg har ingen motforestillinger til å bruke Macrolane, men jeg har ønsket å vente med å bruke det selv til vi har sett langtidsresultatene.

Doktor Kveim forteller at han ønsker å se om alt stoffet blir absorbert eller ikke.

- Mye av de data jeg har ventet på har nå kommet. Resultatene så langt ser tilfredsstillende ut, og røntgenbilder viser at veldig mye av stoffet går bort. Jeg kommer til å tilby behandlingen, sier han.

I dag tilbyr han Restylane på sin klinikk i Oslo. Restylane har også hyaluronsyre som virkestoff, men som doktor Kveim understreker så er det snakk om mye lavere mengder.

Kan oppleve klumper i brystene

I likhet med at man kan få klumper etter å ha fått sprøytet inn Restylane, kan dette også skje når man får Macrolane. Klumper i brystene oppleves annerledes enn andre steder, og noen kan derfor bli engstelige.

- Dessuten er tilbudet innenfor brystforstørrelser i dag veldig bra og operasjonene er veldig gode. Brystproteser er reversible, man kan ta de ut om man ønsker det. Jeg har enda mer tro på at Macrolane kan brukes til å forstørre baken, proteser for dette er veldig dårlig. Man er heller ikke like overfølsom overfor klumper og ujevnheter i baken som man er i brystene, forteller Kveim.

Han mener også at prisen på produktet har vært høy.

- Spørsmålet er om jenter er villig til å betale 30.000 kroner for en brystforstørrelse som har en slik tidsbegrensning, spesielt når det er snakk om bare 100 milliliter forskjell. De fleste som ønsker seg større bryster er ute etter å forstørre dem 300 milliliter eller mer. Jeg mener preparatet er for høyt priset, men man får se hva jentene er villig til å betale.

- Brystet ble hardt som stein

- Mitt møte med Macrolane ble et mareritt, skriver den britiske journalisten Alice Hart-Davis i en artikkel for dailymail.co.uk.

45-åringen er en prisvinnende skjønnhetsjournalist med en rekke britiske aviser som oppdragsgiver, og hun trodde selv at Macrolane var den perfekte løsningen for henne: puppene så ikke ut som de en gang hadde gjort etter å ha ammet tre barn, men hun orket ikke tanken på kirurgi.

I ettertid angrer hun på dette resonnementet.

Ifølge Hart-Davis oppdaget hun først klumper i brystene, og deretter ble et bryst hardt som stein. Årsaken var at kroppen hennes reagerte på stoffet og forsøkte å skille det ut.

Bryst nummer to slapp heller ikke lett unna. Etter noen måneder sank det sammen til halvparten av sine "oppblåste" størrelse - og Hart-Davis måtte få en ny injeksjon for å rette opp skjevhetene.

Du kan lese hele Alice Hart-Davis historie her.

Se video av en Macrolane-behandling utført i Spania.

Les også:

Slik eldes puppene dine

Stor guide til undertøy

Fraråder silikonpupper til kvinner som ønsker seg barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning