Killer heels - høye hæler

Bli en gaselle på skyhøye hæler

Stiletthæler er en smal sak for superstjerner som fraktes rundt i limousin. Slik kan du mestre balansekunsten.

SJEFSGASELLEN: Kate Moss er vant med å gå på høye hæler. Her har hun et par med platåsåle foran, som gjør at skoen er lettere å gå med enn det ser ut til.
SJEFSGASELLEN: Kate Moss er vant med å gå på høye hæler. Her har hun et par med platåsåle foran, som gjør at skoen er lettere å gå med enn det ser ut til. Foto: Foto: Bulls
Publisert Oppdatert
GASELLEN GISELE: Bundchen viste sine lange ben på høye hæler under en galafesten "The Model as Muse" på The Metropolitan Museum of Art.
GASELLEN GISELE: Bundchen viste sine lange ben på høye hæler under en galafesten "The Model as Muse" på The Metropolitan Museum of Art. Foto: Foto: Bulls
PÅ TÅ: Gwyneth Paltrow spankulerte i høye hæler på filmpremiere til The Last Emperor i Los Angeles.
PÅ TÅ: Gwyneth Paltrow spankulerte i høye hæler på filmpremiere til The Last Emperor i Los Angeles. Foto: Foto: Bulls

Ja...

 • Kjøp sko som er godt balansert. Finn et par hvor tyngdepunktet føles naturlig, og som gir deg trygghet selv om hælene er superhøye og tynne.
 • Platåsko med høy såle foran og superhøye hæler bak ser kanskje ut som galskap å gå på, men de gir deg bedre støtte og er enklere å gå på enn de med bare høy hæl.
 • Øv, øv, øv! Har du først skaffet deg et par killer heels, må du lære deg å gå på dem. Bambi var kanskje søt i filmen, men ikke på dansegulvet.
 • Husk å senke skuldrene og legg vekten lett bakover. Da ser du avbalansert og kontrollert ut. La gjerne hoftene svinge forsiktig fra side til side når du begynner å få dreisen.
 • Fest blikket på et mål langt framme, ikke se i gulvet. Plasser føttene så rett som mulig foran hverandre og gå med bestemte skritt.
 • Gå på tåballene opp trapper og legg vekten lett fremover. Gå rolig sidelengs nedover trapper, gjerne med en hånd fjærlett på nærmeste gelender.
 • Kjenn din begrensning! Ikke overdriv høyden på hælene. Er du nybegynner, begynner du ikke med 10 cm høye stiletthæler. Øk høyden proporsjonalt med ferdighetene dine.
 • Se an været! Det er ikke all slags vær som egner seg for syltynne stiletthæler eller semskede sko. I verste fall får du ankomme i noen lekre støvletter og ha med partyskoene i veska.
 • Sørg for transport fra A til B! Gjør som kjendisene: gå minst mulig utendørs, hvis du kan unngå det.
 • Se an festen! Beachparty og hagefest er ikke like godt egnet til høye hæler. En perfekt anledning til å vise fram nye sko er cocktailparty med høy minglefaktor i baren. Husk å ha respekt for gode venners parkettgulv!
 • Ha med backup! Ikke få kvelden ødelagt av såre, verkende føtter. Det er ikke særlig stas å sitte og se på at de andre tar over dansegulvet. Ha alltid med et par med lavere hæler i veska.
 • Stell pent med føttene! Husk at noen frekke sko vil trekke fokus mot føttene dine, så sørg for at de er velpleide. Spesielt de med stropper og åpen tå som viser mer hud og tær. Pedikyr er på sin plass før festen.
 • Ta godt vare på skoene dine! Har du først investert i en drøm av noen sko, kanskje ved navn Manolo Blahnik eller Christian Louboutin, bør de oppbevares i egne skoposer eller esker. Impregnering og annen skopleie er et must. Vi snakker tross alt om smykker til føttene her.

Nei...

 • Ikke velg slip-in sko som ikke sitter ordentlig på foten. Hvis du må klore deg fast med tærne for ikke å miste skoene, blir ikke gangen særlig sexy. Velg heller sko med rem bak hælen.
 • Ikke klamre deg til nærmeste rekkverk! Hvis du ikke klarer å stå oppreist, har du valgt feil sko eller altfor høye hæler. Lær leksa til neste gang, og dra rett hjem og øv!
 • Ikke lang ut! Går du som en kar, forsvinner poenget med skyhøye hæler. Sats på korte, små og elegante skritt, og vær innstilt på å sette ned farten parallelt med høyden på hælene.
 • Styr unna sko med superhøye stiletter hvis du skal ut i ulendt terreng, som brostein, grus, gress eller is. Det er å be om trøbbel! Sørg for å ha ventende transport klar.
 • Ikke gå med samme sko to dager på rad. Selv om du kom deg velberget gjennom forrige kveld, er det stor sjanse for at føttene dine er mer slitne enn du er klar over. Variasjon er viktig for glade føtter.
 • Ikke vær redd for litt glam! Noen sa en gang at den som oppfant dresskoden, var en som ikke ante hva man skulle ha på seg. Ønsker du å være litt diva, er det ingen ting som heter å pynte seg for mye. Kjør på!
 • Ikke drikk deg for full! Da er fallhøyden mye større, og i hæler på 10-15 cm er sjansen for ben- og ankelbrudd stor.

Les også:

Her blir Heidi Klum 206 cm!

Bli stødig på høye hæler med Katrine Sørland

Kappløp på høye hæler i Australia

Tryner på catwalken

BLOGG: Overlevelsesguide på høye hæler

HOW CAN YOU WALK IN THOSE? Komiker Jamie Kennedy viste fra kjæresten, Jennifer Love Hewitt, og skoene hennes på scenen på Comix Comedy Club i New York.
www.bauergriffinonline.com
HOW CAN YOU WALK IN THOSE? Komiker Jamie Kennedy viste fra kjæresten, Jennifer Love Hewitt, og skoene hennes på scenen på Comix Comedy Club i New York. www.bauergriffinonline.com Foto: Foto: Bulls
BREAKDOWN: Skal du krangle og stikke av, for så å gå hele veien hjem, er kanskje ikke høye hæler det beste! Her tar Britney seg en tårvåt pause i veikanten, etter å ha stukket fra Sam Lufti.
BREAKDOWN: Skal du krangle og stikke av, for så å gå hele veien hjem, er kanskje ikke høye hæler det beste! Her tar Britney seg en tårvåt pause i veikanten, etter å ha stukket fra Sam Lufti. Foto: Foto: Bulls
PÅ HÆLA: Å delta i veldedighetsløpet High Heel-a-Thon i Central Park er som å be om å vrikke ankelen! Her deltar Kelly Ripa (nr. 101).
PÅ HÆLA: Å delta i veldedighetsløpet High Heel-a-Thon i Central Park er som å be om å vrikke ankelen! Her deltar Kelly Ripa (nr. 101). Foto: Foto: Bulls

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning