Håraldring

Slik reverserer du grått hår

Japanske forskere har funnet mirakelkur for grått hår. Men frisøren er skeptisk.

GRÅTT HÅR: Det finnes ting du kan gjøre for å bremse for tidlig aldring av håret.
GRÅTT HÅR: Det finnes ting du kan gjøre for å bremse for tidlig aldring av håret. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Akkurat som huden, så forfaller håret med alderen. Det blir tynnere, livløst og matt, og ikke minst mister det sin naturlige farge og blir grått.

Japanske forskere har kommet opp med en formel som etter sigende skal reversere grått hår og forebygge håraldring.

Les også:

Vårens største hårtrender

Våre største sminkehemmeligheter

Måtte skifte hudfarge i Vanity Fair

Anti-age for håret

FLAGGSKIPET: Re:nu Age Defy Re:nual Serum er flaggskipet i serien. Den tilfører næring, øker hårets naturlige pigmentproduksjon og  styrker håret.
FLAGGSKIPET: Re:nu Age Defy Re:nual Serum er flaggskipet i serien. Den tilfører næring, øker hårets naturlige pigmentproduksjon og styrker håret. Foto: Foto: produsenten

Siste nytt på skjønnhetsfronten er produkter som påstår at de faktisk forebygger og reverserer grått hår. For cirka et år siden ble hårpleieserien Joico Re:nu age defy lansert på det norske markedet.

- Serien er anti-age produkter for håret. Du kan si at det er anti-rynkekrem for hår, forklarer Ellen Marie Johansen, Creative Director for Joico Norge.

Denne typen produkter er helt nytt på markedet, og Joico er foreløpig de eneste på som fokuserer på den kronologiske aldringen i håret og som skal gi permanente løsninger på problemene rundt håraldring.

- Når man blir eldre, så blir håret grått, det mister spenst og blir mer porøst. Re:nu-produktene gjør håret mer ungdommelig og det får tilbake sin naturlige spenst og glans, forteller Ellen Marie.

Reverserer grått hår

Re:nu age defy er utviklet i samarbeid med det japanske merket Shiseido. Japanske forskere startet allerede for 20 år siden med å forske på håraldring, og for åtte år siden startet de samarbeidet med Joico som nå har resultert i hårproduktserien.

- Det er blitt utført omfattende tester av produktene både her i Norge, i Europa og i resten av verden, og resultatene av disse testene er positive, sier Ellen Marie.

- Noen ser en kjempestor forskjell, og vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Men det er selvfølgelig grader av hvordan de ulike responderer på produktene, påpeker hun.

Re:nu lover å gi grått hår pigmentene tilbake, men er 75-åring med helt hvitt hår kan ikke forvente seg å plutselig får tilbake fargen i håret, forklarer hun.

- Produktene kan brukes både preventivt og når du begynner å få grått hår for å reversere utviklingen. Du får tilbake pigmentene i en del av håret, men det aller viktigste er at du får tilbake spensten og glansen i håret, forteller Ellen Marie.

- Det er som medisin for håret, legger hun til.

Re:nu age defy system selges i forhandlere over hele Norge, men du kan også bestille produktene over nettet på www.tendenz.net.

Les mer og se video: Hold deg ung med vin

Les også: Dette er de beste nettbutikkene

Grått hår er genetisk

REVOLUSJONERENDE: Joico Re:nu age defy system er den første hårpleieserien på markedet som fokuserer på hårets kronologiske aldringsprosess og som lover en permanent løsning på håraldring.
REVOLUSJONERENDE: Joico Re:nu age defy system er den første hårpleieserien på markedet som fokuserer på hårets kronologiske aldringsprosess og som lover en permanent løsning på håraldring. Foto: Foto: Eric Staudenmaier

Hanna Holster jobber som frisør hos Adam & Eva i Gamlebyen i Oslo, og hun er i utgangspunktet skeptisk til produkter som lover å reversere grå hår.

Foto: Foto: Gry Traaen

Hanna Holster

Utdannet frisør på Oslo Frisørskole i Göteborg

Ansatt på Adam & Eva i Oslo i 2,5 år

Jobber som hårstylist på diverse fotoshoots innen mote og reklame

Var teamleder på hår under Oslo Fashion Week 2008 og 2009.

Holder kurs og gjør visninger som akademikonsulent for Adam & Eva

- Men hvis det virker som de lover er det jo helt fantastisk! Kan man får tilbake hårvekst ved hjelp av produkter, så kan man sikkert reversere grå hår også. Selv om jeg personlig synes det er fint med litt grå hår, så er det mange der ute som ville blitt veldig glad dersom de kunne forandre sine grå hår, sier hun.

Hanna forklarer at grått hår først og fremst er genetisk og at man derfor ikke kan forebygge grått hår. Hun forteller at håret påvirkes av både indre og ytre faktorer og hvordan man har det fysisk og psykisk.

- Stresser man mye eller spiser helt feil, eller har man det dårlig fysisk eller psykisk, går det utover håret. Dette kan resultere i glansløst, matt og livløst hår, sier hun.

I ekstreme tilfeller kan man til og med miste håret. Ekstreme situasjoner som psykisk sjokk kan også bidra til at andelen grå hår øker. Men Hanna påpeker at om man lever et «normalt» liv, så kan man ikke påvirke de grå hårene.

Les også: Slik eldes du

Beskytt håret

Det er likevel visse ting man kan gjøre for å bremse for tidlig aldring av håret.

- Man kan for eksempel spise variert og allsidig, og prøve å ikke stresse for mye. Ha man det bra, så har håret det bra. Dessuten er B-vitaminer bra for håret, akkurat som det er bra for neglene, så det er bra å fylle på med litt ekstra, sier Hanna.

Slik bremser du tidlig håraldring:

Stimuler blodsirkulasjonen ved å massere hodebunnen daglig

Unngå for sterk sterkt hårføning, og la håret lufttørke så ofte som mulig

Gre håret forsiktig, og unngå å bruke kam. Vær ekstra forsiktig med vått hår som er ekstra skjørt

Plei håret regelmessig med hårmasker og hårkur

Unngå sterke kjemiske behandlinger som bleking og permanent

Lukk hårskjellene ved å alltid bruke conditioner. Skyll av i lunkent vann og avslutt med iskald dusj. K

Kilde: SpaBeauty

Hun forteller også at man bør også unngå å bruke varmeverktøy som rettetenger og krølltenger uten å bruke varmebeskyttende produkter. Varme er nemlig en av hårets verste fiender. Bruk dessuten aldri rettetenger eller krølltenger på vått hår, da «koker» du håret.

- For å beskytte håret mot ytre faktorer som kan skade det, kan man for eksempel bruke produkter med UV-beskyttelse når man skal være mye i solen om sommeren eller om man skal på ferie.

Hanna anbefaler også at man i tillegg bruker kur på håret ved jevne mellomrom, helst en gang i uken, slik at man tilfører det håret trenger av næring for å gjenopprette skader.

- Grer man håret mye, kan det være lurt å bruke en naturbørste da dette er den type børste som sliter minst på håret, forteller Hanna.

Tilfør fuktighet og næring

God pleie av hår og hårbunn er dermed alfa omega for å forhindre for tidlig håraldring. Man skal behandle håret sitt slik man behandler huden - tilfør fuktighet og næring.

Gode produkter som lover å gjøre akkurat dette er Redken All soft heavy cream, Carita Perfect serum for hair and scalp og René Futurer Tonucia toning and densifying mask.

Redken-produktet er en maske som du påfører håret etter at du har vasket det med sjampo, men før du bruker balsam. Masken skal tilføre håret næring og gjør det mykt og blankt. Den kan sitte i håret så lenge du orker, men må virke i minst fem minutter. Eller du kan eventuelt sove med den.

Serumet fra Carita er et anti-age serum som lover å styrke både håret og hodebunnen. Den skal tilføre fuktighet og bygge opp håret fra rot til tupp, og gjøre at det ser sunnere og mer glansfullt ut. Påfør serumet i nyvasket og håndkletørket hår. Den skal ikke skylles ut.

René Futurer-masken er en dyptvirkende hårkur som skal gi volum og styrke tynt og fint hår. Kuren skal virke i minst tre minutter før den skylles ut. Den kan også brukes daglig som en balsam.

Les også: Hudvett i solen

FRA VENSTRE: Redken All soft heavy cream (kr 385), Carita Perfect serum for hair and scalp (kr 640), René Futurer Tonucia toning and densifying mask (kr 475)
FRA VENSTRE: Redken All soft heavy cream (kr 385), Carita Perfect serum for hair and scalp (kr 640), René Futurer Tonucia toning and densifying mask (kr 475) Foto: Foto: produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning