Flott hud i kulden

Førstehjelp for tørr hud

Her er tipsene til hvordan du hjelper den tørre huden.

MYK OM VINTEREN: Det gjelder å pleie huden riktig når det er kaldt og du merker at huden er tørr.
MYK OM VINTEREN: Det gjelder å pleie huden riktig når det er kaldt og du merker at huden er tørr. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Huden får gjennomgå når gradestokken synker. Den kan fort bli tørr og sensitiv , og den kan kjennes stram - nesten som om den er en størrelse for liten!

Huden kollapser

For de av oss som i tillegg har en sensitiv eller tørr hudtype fra før, kan vinteren være en ekstra hard påkjenning.

Blant annet kan huden få utbrudd av eksem eller begynne å flasse. Da lønner det seg å ta tak i problemet så snart som mulig for å unngå at huden skal bli enda mer tørr og irritert.

-Huden blir ofte tørr og sensitiv om vinteren fordi den blir fattig på fett. Både for dem med normal eller fet hud - og spesielt for dem med tørr og sensitiv hud fra før av - kan vinteren bli rene «tørketiden», sier hudterapeut May Brit Leiro.

Hun peker på at kulde og tørt inneklima bidrar til at fuktighet og fett trekkes ut av huden , i tillegg til at blodsirkulasjonen i de små kapillærene i huden blir dårligere og døde hudceller hoper seg opp på hudoverflaten.

-Tørr vinterhud er rett og slett en hud som har kollapset fordi cellene mangler fuktighet, sier Leiro.

BESKYTTER: Disse kremene beskytter huden i kulda.
BESKYTTER: Disse kremene beskytter huden i kulda. Foto: Foto: Produsentene

Tilfør fett

Heldigvis går det fint an å gjøre noe med tilstanden, men før du griper til hjelpemidler, er det avgjørende å kartlegge de muligheter som finnes og virkningene av dem. Fenomenet tørr vinterhud er nemlig et komplekst fenomen.

Mye av årsaken er som nevnt kulde, og den finnes det beskyttelse mot, blant annet kuldekremer.

-Når huden blir fettfattig er det også viktig at du pleier den med hensiktsmessige produkter som tilfører den fett. Best er det å pleie huden både fra innsiden og fra utsiden, mener hudterapeut May Brit Leiro.

6 tips for vakker vinterhud:

1. Beskytt huden utenfra

Beskytt huden din med produkter og kremer som er tilpasset årstiden.

Bytt ut fuktighetskremer som inneholder vann, med fetere kremer , gjerne med produkter som er spesielt beregnet mot kulde. Det gjør at du slipper frostskader og ytterligere irritasjoner.

2. Ta en mild peeling

Enzymene på hudens overflate påvirkes av vinterens kalde og tørre klima.

Den naturlige prosessen med å kvitte seg med døde hudceller går tregere, og det betyr at det bygger seg opp flere døde hudceller på hudens overflate enn normalt. Huden føles stram, og den blir mer sensitiv når prosessen går tregere.

For at den skal fungere mer normalt er det viktig å foreta en mild peeling. Men husk at huden er skjørere enn ellers i året, så gjør det varsomt.

3. Dekk til vinterblekhet

Alle blir blekere vinterstid, og røde flekker, ujevnheter og mørke ringer under øynene blir mer fremtredende. Tiden er inne for å bruke foundation og concealer. Da slår du to fluer i en smekk:

Du skjuler ujevnheter samtidig som du beskytter huden.

4. Skjul røde flekker

Tørr og kald luft trekker fuktighet ut av huden, og det kan gjøre den rød.

Det finnes ulike produkter som kan dempe fenomenet. Blant annet finnes serumer som er spesielt beregnet på dette. Sjekk på hudpleieklinikker og i parfymerier.

5. Bruk vintermakeup

Ta en titt på fargene du bruker når du sminker deg. Fargene du bruker om vinteren bør være annerledes enn de du bruker på sommergyllen hud. Prøv en kremaktig rouge hvis du vil gi huden din en sunnere glød.

Unngå lyse pastellfarger eller gullsjatteringer midt på vinteren, og bruk heller nyanser av fersken og sandfarger. Blålige toner i kinnene og på leppene er også flott til vinterhuden.

6. Unn deg en ansiktsbehandling

Ansiktsbehandling mot tørr hud kan være vel verdt å investere i. Massasje og gode produkter som inneholder nærende stoffer kan gjøre huden adskillig bedre.

Les også:

Fire trinn til perfekt hud

Ti bud til vakre hender

Derfor bør du ikke dele sminke med venninner

Dette visste du ikke om kvinnekroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning