Eventyrlige Sintra

Var det her H.C. Andersen fant inspirasjon til eventyrene om forheksende prinser og bortkommende prinsesser?

Publisert Oppdatert
Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd

Fakta om Sintra

REISEN: Til Sintra kommer du med bil eller lokaltog fra Portugals hovedstad Lisboa. Turen tar cirka 45 minutter.

SEVERDIGHETER: Byen og kulturlandskapet er i seg selv en severdighet, vernet av Unesco i 1995. Palácio Nacional de Sintra og Pena-slottet er obligatoriske severdigheter.

OVERNATTING: Luksus: Hotel Tivoli Palácio de Seteais. Historisk: Lawrences Hotel. Rimelig: Sintra har mange tilbud om privat innkvartering. Her er noen e-postadresser: [email protected], [email protected] og [email protected].

LUNSJ: Restauranten i Pena-slottet serverer utsøkte retter i verneverdige lokaler. Åpent for lunsj.

TIPS: I høysesongen (sommerhalvåret) kan det være tett med turister i Sintra. Start med slottsbesøkene ved nitiden om morgenen - før de store gruppene ankommer parken.

Like nordvest for Lisboa ligger den gamle kongebyen Sintra - nesten uforandret gjennom århundrer. Da Portugals kongefamilie valgte å tilbringe somrene i den luftige høyden, var ikke kultureliten sene om å følge etter. Opp gjennom historien har kunstnere og eventyrere elsket å sverme rundt de kongelige - akkurat som i våre dager. En stopp i Sintra var obligatorisk på dannelsesreisene gjennom Europa på 1800-tallet.

Hit kom man for å se og bli sett, nyte livet, drikke vin og hente inspirasjon fra det trolske landskapet.

Richard Strauss, lord Byron og eventyrdikteren H.C. Andersen var blant dem som lot seg henrykke.

Sintra sies å være eneste sted i Portugal som fant nåde for lord Byrons poetiske blikk. Så begeistret ble han, at han en periode leide hele Lawrences Hotel.

Nå er hotellet fra 1764 nennsomt restaurert. Alle rommene er forskjellig innredet og har fått navn etter berømte gjester.

- Mest etterspurt er Lord Byron-suiten - der den engelske poeten skrev flere av sine berømte dikt, forteller direktør Francisco Alves, og viser oss stolt gjennom små stuer og svale rom med vakker utsikt.

Sladder på slottet

Kongefamiliens sommerresidens, Palácio Nacional de Sintra, er bygd på fundamentet av et arabisk fort og er en herlig blanding av mange stilarter. På en guidet rundtur kan du studere praktfulle saler med marmorgulv og overdådige malerier. Legg merke til takmaleriene i svanesalen: 27 svevende svaner med gullkroner rundt halsen. Noen sier de symboliserer en prinsesse som forsvant, bare 27 år gammel. Eller forestiller de forheksede prinser - som i H.C. Andersens eventyr "De ville svanene"?

Eventyrlig er også havfruerommet - og jaktsalen med 106 malte skjærer i taket. Alle med kong Dom Joao 1. s motto " De beste hensikter" skrevet i snakkebobler fra nebbene.

Verket ble bestilt av kongen selv, etter at han hadde gått grundig lei av de 106 hoffdamenes sladderhistorier om hans påståtte sidesprang. Han mente kanskje at "en fjær var blitt til fem høns"?

Hvem som var først ute og har inspirert hvem, vet jeg ikke, men uansett: Nyt omgivelsene, la deg begeistre og slipp fantasien fri - så kan du spinne nye eventyr inn i din egen verden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning