3 KJENTE JENTER OM FEMINISME:

- Feminisme handler også om friheten til å vise pupp!

Bare 11% kaller seg for feminister i Norge - Emilie «Voe» Nereng (20), Siri Seljeseth (27) og Silje Nordnes (31) er ikke i tvil om hvorfor de gjør det.

DERFOR ER VI FEMINISTER: For Emilie «Voe» Nereng (20), Siri Seljeseth (27) og Silje Nordnes (31) er det komplett likestilling som gjelder.
DERFOR ER VI FEMINISTER: For Emilie «Voe» Nereng (20), Siri Seljeseth (27) og Silje Nordnes (31) er det komplett likestilling som gjelder. Foto: Emilie Nereng/Benedikte Vederhus/Kim Erlandsen/NRK P3
Publisert Oppdatert
Feminisme handler også om friheten til å vise pupp om man vil!
Emilie «Voe» Nereng (20)

Bare 11 % av Norges befolkning kaller seg feminist – i Sverige nærmere 50%.

Kom igjen à norske jenter…?!

For Emilie «Voe» Nereng (20), Siri Seljeseth (27) og Silje Nordnes (31) er valget enkelt - de er feminister og det er komplett likestilling som gjelder.

Emilie «Voe» Nereng (20)

En av Norges mest berømte bloggere, Emilie «Voe» Nereng (20), tar for tiden en bachelor i Digital Markedsføring på Westerdahls.

Er du feminist?

– Ja, jeg anser meg som feminist. For meg handler feminisme om å kjempe for komplett likestilling på alle områder og i alle land. Rett og slett engasjere seg litt ekstra i kvinnesaker.

- Å bedre holdninger mot kvinner tror jeg vil skape ringvirkninger som færre voldtekter og mindre seksuell trakassering.

Har du opplevd seksuell trakassering?

– Vi har ennå en vei å gå når det kommer til kvinnesyn. Senest i forrige uke gikk jeg forbi en gjeng gutter på 10-11 år. De begynte å følge etter meg, og tok meg på rumpa. Jeg ble selvfølgelig illsint og de fikk høre det, men hva i alle dager får dem til å gjøre noe slikt? Det er noe jenter aldri ville gjort!

- Men det er selvfølgelig også et problem med jenter som hetser jenter. Vi må stå sammen! Vi må bevisstgjøre oss omkring hva som er nedverdigende ovenfor kvinner, og ikke være en av dem selv.

- Skjellsord som hore er svært krenkende, og ville aldri bli brukt om en mann.

Hvorfor trenger vi feminisme?

– Det er overraskende hvor mye kvinnehat som ulmer der ute, særlig fra eldre menn. Hatet rettes særlig mot kvinner som stikker seg ut og har meningers mot som Sophie Elise. Jeg anser henne som feminist, og hun er et godt eksempel på hvorfor vi fortsatt trenger feminisme.

- Da hun viste puppen på Vixen Awards ble det ramaskrik i media, mens da Petter Northug lot seg avbilde kun ikledt en nisselue på penis, var det ingen som hevet et øyenbryn.

- Begge har en flott kropp, men fordi hun er jente blir det en stor nyhetssak. Feminisme handler også om friheten til å vise puppen om man vil. Hva er greia liksom, alle har pupper, også menn, vi har bare litt større…

FRIHET TIL Å VISE PUPP: Feminisme handler også om friheten til å vise puppen om man vil. Hva er greia liksom, alle har pupper, også menn, vi har bare litt større, sier Emilie «Voe» Nereng (20).
FRIHET TIL Å VISE PUPP: Feminisme handler også om friheten til å vise puppen om man vil. Hva er greia liksom, alle har pupper, også menn, vi har bare litt større, sier Emilie «Voe» Nereng (20). Foto: Emilie Nereng

Siri Seljeseth (27)

Fått med deg suksesserien «Unge lovende»? Her treffer vi Siri Seljeseth (27), som er manusforfatter, skuespiller og komiker - både i serien og i virkeligheten.

Jeg har opplevd både å bli ekskludert og dårligere betalt enn mannlige kolleger
Siri Seljeseth (27)

– Ja, jeg er feminist! For meg handler feminisme først og fremst om likeverd mellom kjønnene. Ikke en radikal tanke, men likevel en som fortsatt trengs. Det handler om å øke bevisstheten rundt dårlige holdninger og stereotyper vi alle utsettes for.

Hvorfor trenger vi fortsatt feminisme?

– Heldigvis har tidligere generasjoner gjort det mye bedre for oss, men det er fortsatt nødvendig å jobbe videre. Ulik lønn for likt arbeid, seksuell trakassering, nedverdigende holdninger, vold og overgrep mot kvinner forekommer fortsatt.

- For å sitere Marta Breen (forfatter av Født Feminist) «Ethvert kommentarfelt under en artikkel om feminisme er et soleklart bevis på at feminismen fremdeles er nødvendig». Dessuten handler feminisme om mer enn bare oss her i Norge.

Har du opplevd kjønnsdiskriminering?

– Jeg har opplevd både å bli ekskludert og dårligere betalt enn mannlige kolleger, jeg har opplevd ekstremt dårlig kvinnesyn både privat og i jobb. Så er det de helt banale situasjonene, som for eksempel å høre noen hviske «jenter er ikke morsomme» på vei opp til scenen.  

Pssst: Fortsatt ikke overbevist? Her kan du finne ytterligere 55 gode grunner til å være feminist!

 

EKSTREMT MYE DÅRLIG KVINNESYN: - Jeg har opplevd ekstremt dårlig kvinnesyn både privat og i jobb, sier Siri Seljeseth (27).
EKSTREMT MYE DÅRLIG KVINNESYN: - Jeg har opplevd ekstremt dårlig kvinnesyn både privat og i jobb, sier Siri Seljeseth (27). Foto: Benedikte Vederhus

Silje Nordnes (31)

Den norske journalisten og programlederen i P3, Silje Nordnes (31), er også feminist.

Mamma toget inn på inspektørens kontor og forlangte sløyd for alle
Silje Nordnes (31)

– Jeg er feminist og det har jeg alltid vært! Jeg kan i hvert fall ikke huske et øyeblikk der jeg tenkte at nå, ble jeg feminist.

- Jeg har vokst opp med en mor som gikk på møter i Kvinnefronten som 14-åring, og som alltid har vært veldig tydelig på sitt standpunkt. Hun har fortalt historier om demonstrasjoner og at hun på ungdomsskolen toget inn på inspektørens kontor og forlangte at hun og de andre jentene i klassen skulle få sløyd på lik linje med guttene. Jeg har alltid syntes at det var skikkelig kult.

Har du opplevd kjønnsdiskriminering?

– Jeg har personlig aldri opplevd kjønnsdiskriminering, men det betyr ikke at det ikke eksisterer eller at feminismen ikke angår meg. Jeg har nok en ganske vid tolkning av begrepet og er ikke spesielt radikal.

- Det viktigste med feminismen for meg er at ingen skal føle begrensninger på grunn av sitt kjønn. Og selv om jeg ikke står fremst i denne kampen, så jeg setter stor pris på de sterke stemmene som har gjort det og som gjør det i dag.

- Jeg synes det er vanskelig å nevne navn, og mener vel generelt alle som står på sitt selv om de får masse dritt. Jeg er ikke nødvendigvis enig med dem alle, men de bringer debatten videre og setter ting på dagsorden.

 

KJØNN SKAL IKKE AVGJØRE: - Det viktigste med feminismen for meg er at ingen skal føle begrensninger på grunn av sitt kjønn, sier Silje Nordnes (31).
KJØNN SKAL IKKE AVGJØRE: - Det viktigste med feminismen for meg er at ingen skal føle begrensninger på grunn av sitt kjønn, sier Silje Nordnes (31). Foto: Kim Erlandsen/NRK P3

KILDER:

Forskning.no

Forskningsrapport av Norstat fra 2014

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning