Bunadspresset

Bunadspresset øker: Mange har ikke råd!

Bunad er dyrt og slett ingen selvfølge. Men mange gir etter for presset.

POPULÆR DRAKT: Ifølge trendeksperter og bunadsbedrifter blir den eksklusive nasjonaldrakten bare mer og mer populær. Vanskelig for de som ikke har råd, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
POPULÆR DRAKT: Ifølge trendeksperter og bunadsbedrifter blir den eksklusive nasjonaldrakten bare mer og mer populær. Vanskelig for de som ikke har råd, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. Foto: Line Hanstad
Sist oppdatert

Henvendelser fra folk som ønsker seg bunad har aldri vært større. Likevel er det mange som ikke har råd.

- Jeg ser at det er blitt et større press blant unge i dag. Både når det gjelder penger, gaver og bunader, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Ifølge en undersøkelse banken hennes har gjort, bruker foreldre i gjennomsnitt 21.600 kroner på barnet sitt ved en konfirmasjon. Flere av dem bruker penger de ikke har.

- Det er det som er så trist med samfunnet vårt i dag - man ønsker ikke at barna skal føle seg utenfor, derfor gir man etter for presset man føler, hevder hun.

Dyrt med bunad

Også bunadsbedrifter har merket et økende salg.

- Vi selger cirka 3500 bunader årlig, og de siste årene har salget økt med opptil 10 prosent. Selv om vi får mange henvendelser, fanger vi også opp at det er mange som ikke har råd til bunad. Jeg tror unge som har bunad i dag, har fått mye hjelp fra foreldrene sine, sier markedsansvarlig i bunadsfirmaet Norske Bunader Esben Thyrum til Det Nye.

Han opplyser om at det koster mellom 20.000 og 30.000 for en bunad.

- Det er ekstremt mye penger å betale for et plagg som blir brukt så lite. Det bør ikke være en selvfølge blant unge, at dette er et plagg man skal få til konfirmasjonen. Alle har ikke råd til å bla opp 30.000 kroner, sier hun.

Den dyreste bunaden, en kvinnedrakt fra Laurdal i Vest-Agder med sølv, koster omlag 80.000 kroner.

- La bunaden gå i arv

Ifølge forbrukerøkonomen er det flere grep man kan ta for å skaffe seg en rimeligere variant.

- Man kan la bunader gå i arv, eller man kan kjøpe brukt. Bunader blir som oftest bare brukt til 17. mai og konfirmasjon, så særlig slitt blir de ikke. Man kan også begynne å spare til en bunad allerede nå.

Som et tilbud til dem som ikke har råd til bunad, har Norske Bunader arrangert konkurransen «En bunad i gave». Her deler bunadsbedriften ut 50 bunader til noen som trenger det.

Thyrum legger ikke skjul på at mange av historiene er hjertekjærende.

Det Nye har gjort et utvalg blant innlegg som har kommet inn:

Blir holdt utenfor

- Jeg har nettopp blitt 18, og mine år opp i gjennom årene har ikke vært så lette. Siden jeg var liten har jeg alltid ønsket meg en bunad, men mine foreldre har ikke hatt råd til å gi meg en, skriver èn.

- Med 4 jenter som skal ha bunad for 20.000, blir det ikke mye igjen til mamma. Vi syntes at mamma fortjener en ny Sognebunad som passer, skriver andre.

Les også: Slik vasker du bunad

- Jeg har aldri vært stoltere  enn når jeg har feiret 17. mai med andre nordmenn i utlandet, men jeg har aldri hatt en bunad å gå med. Selv da jeg konfirmerte meg hadde vi ikke råd til å kjøpe en, skriver en tredje.

- Det er vondt å oppleve at datteren min ikke blir så lett godtatt og inkludert av andre barn... Men, til tross for dette, har hun et usedvanlig godt humør. Hun skal stå til konfirmasjon om 2 år, og jeg ønsker at hun skal få lov til å stille i bunad, forteller en mor.

Thyrum synes responsen har vært overveldende.

- Fordi kundene velger oss som bunad leverandør, har vi muligheten til å donere bort 50 bunader. Hvis det fortsetter med like stor etterspørsel så kan det være at vi får mulighet til å donere bort fler en 50 bunader, sier han.

Bør ikke være noe press

Mote- og skjønnhetsansvarlig i Det Nye Cecilie Mevatne mener det er dumt at så mange føler på bunadspresset. Spesielt med et plagg man bruker så lite.

- Jeg synes ikke at man skal føle seg presset til å gå med bunad i konfirmasjon. En bunad er en investering. Og som med alle investeringer bør man tenke nøye gjennom om dette er noe man virkelig trenger. Du bør også vurdere det ut i fra din økonomiske situasjon, sier Mevatne og legger til:

- Jeg har selv bunad og fikk denne til konfirmasjonen min. Men fordi jeg har bodd utenlands, tok det meg femten år før jeg brukte den igjen, understreker Mevatne.

Stylist Eirik Mogseth er enig.

- Vi i Norge er nærmest blitt blaserte. Bunad er dyrt og slett ingen selvfølge for mange. Da jeg konfirmerte meg borgerlig var det et fåtall med bunad, sier Mogseth som har sett seg lei av bunadshysteriet.

Mange fine kjoler

- Jeg er imot all slags mote- og klespress. Skal du kjøpe deg bunad, bør det tas en beslutning sammen med de som skal betale for festen, altså foreldre og øvrig familie.

Mogseth mener det er nok av alternativer som er like fine som bunad.

- Knelange kjoler, gjerne i pudder- eller pastellfarger. Det er også fint med lengre kjoler, sier Mogseth, mens Mevatne legger til:

- En pen sommerkjole i en fin pastellfarge er perfekt når man skal i konfirmasjon. Men husk å velge en kjole som ikke er for avkledd.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også