Skjønnhetstips:

50 vakre kjerringråd

Få glansfullt hår, vakre negler, myk og deilig hud! Ofte er rådet "man tager hva man haver" et godt råd.

KJERRINGRÅD: Se om du finner et godt råd blant våre 50 kjerringråd for hud, hår, kropp og klær.
KJERRINGRÅD: Se om du finner et godt råd blant våre 50 kjerringråd for hud, hår, kropp og klær. Foto: Foto: NU-Arkiv
Publisert Oppdatert

Hår

1. Brunettetips: Forsterk brunfargen ved å helle to kopper avkjølt, sterk espresso over håret. La det virke en halvtimes tid.

2. Blondinetips: Frisk opp fargen ved å gni håret inn med saften av et par sitroner, og gå ut i solen. Men vær forsiktig med hodebunnen.

3. Brusete hår: Bruk rikelig med balsam når du vasker håret. Det gjør håret litt tungt og mindre brusete.

4.Tørt hår: Vask og skyll håret som vanlig. Mos en avokado og masser massen inn i håret. La virke i 5-10 minutter. Skyll godt til slutt. Oljen i avokadoen vil gi fuktighet til håret.

5. Fett hår: Forsøk å masser håret med en blanding av to teskjeer sitronsaft og 2 1/2 dl vann. Vask som vanlig etter ti minutter.

6. Glans: Avslutt alltid hårvasken ved å skylle håret med kaldt vann. Da lukker skjellene seg på hårstråene, og håret ser mer glansfullt ut. Kamillete i siste hårskyll skal også gi blankt hår, spesielt hvis du er blond.

7. Langvarig hold: For at frisyren skal holde seg lengst mulig, er det smart først å føne håret med varmluft og avslutte med kaldluft.

8. Tørr hodebunn: Gni inn hodebunnen med olivenolje samtidig som du gir deg selv en god hodebunnsmassasje. La oljen sitte i 30-60 minutter før den skylles ut med lunkent vann. Ikke bruk for varmt vann - da kan det bli vanskelig å få ut oljen.

RÅD: Når du føner håret, husk å avslutte med kaldluft.
RÅD: Når du føner håret, husk å avslutte med kaldluft. Foto: Foto: NU-Arkiv

Kroppen

9. Peeling: Billig og grei peeling som får fart på blodsirkulasjonen: Skrubb den våte kroppen med kaffegrut. Dufter i tillegg deilig!

10. Badeolje: Ingenting er så deilig som et varmt og velduftende bad nå når høsten er her! Badeoljen kan du fint lage selv: Hell én desiliter mandelolje og 25 milliliter hvetekimolje på en liten flaske.

Tilsett 15 dråper eterisk sandeltreolje, lavendelolje, roseolje eller en annen eterisk olje du liker. Ikke rist, men snu flasken forsiktig opp ned, slik at oljene blandes. Én spiseskje er passelig til et karbad. Oppbevar oljen mørkt og ikke for varmt.

11. Badespeilet: Dugger badespeilet hver gang du dusjer? Ta litt Zalo på en tørr klut og gni over glasset. Da holder duggen seg borte en god stund!

12. Oppkvikkende: En håndfull furunåler i badevannet skal virke oppkvikkende.

13. Hard hud: Plages du med hard hud under føttene, prøv et fotbad bestående av varmt vann og grønnsåpe. Sitt i 20¬-30 minutter, før du skrubber bena med en hampvott eller fil. Masser til slutt føttene inn med olivenolje.

14. Trett hud: Sørg for å drikke minst åtte glass vann om dagen!

Hender

15. Sprukne negler: Forsøk å pensle de med hvit jod daglig i to-tre uker. Neglene har også godt av et olivenoljebad innimellom.

16. Flekker: Har du fått flekker av bær, frukt eller grønnsaker på hendene, kan du gni dem med en skive sitron og skylle godt med vann etterpå.

17. Maling: Høst er tid for oppussing! Har du også latt deg inspirere til å fornye hjemmet og fått malingsflekker på huden? En skånsom måte å fjerne det på er å gni flekken inn med olivenolje eller tran. Vask til slutt med såpe.

18. Tørre hender: En godt moden banan som moses, blir til mykgjørende maske for hendene. La det virke noen minutter før du skyller hendene.

19. Nikkelallergi: Lakker baksiden av klokken, knapper eller lignende som kommer i kontakt med huden, med blank neglelakk. Da forsegler du på et vis den nikkelholdige metalldelen, og du slipper problemer.

20. Smykkekrøll: Gjenstridige knuter på smykkekjeder kan lettere løses opp hvis du tar litt olivenolje i en skål, dypper knuten oppi og løs den opp med to nåler.

21. Neglelakk 1: Ikke rist flasken. Da dannes det luftbobler inni den, og det kan gjøre at lakken lettere flasser av når du lakker neglene dine.

22. Neglelakk 2: Et annet godt råd er å rengjøre neglene med neglelakkfjerner - selv om du ikke har neglelakk på dem - før du setter i gang med lakkingen. Da får du fjernet fettstoffene som ligger på neglene, og da vil lakken sitte bedre.

23. Neglelakk 3: Legg flere tynne lag med lakk på neglene. Tykke lag med lakk flasser lettere enn tynne lag.

24. Filing: Fil alltid neglene fra ytterkant mot midten. Fil aldri hardt frem og tilbake - det sliter på neglene og vil gjøre at de fliser seg lettere opp.

Ansikt

VAKKER: "" Man tager hva man haver"". Kanskje vil noen av kjerrringrådene gi deg vakker hud og glansfullt hår.
VAKKER: "" Man tager hva man haver"". Kanskje vil noen av kjerrringrådene gi deg vakker hud og glansfullt hår. Foto: Foto: NU-arkiv

25. Sitrusmaske: Et par skiver agurk på øynene er et velkjent råd for trette øyne. Men visste du at skiver av sitron eller appelsin også kan gjøre godt for ansiktshuden? Appelsin skal være bra for grå og sliten hud, mens sitron skal trekke porene sammen og være bra for fet hud.

26. Søt skrubb: En enkel ansiktsskrubb lager du av en jevn blanding av honning og havremel. Skrubb i vei, og vask godt av etterpå.

27. Sminkekoster: Husk å vaske sminkekostene dine i mildt såpevann regelmessig. Hvis ikke, blir de de reneste bakteriebombene!

28. Kviser: Et velkjent råd er å smøre på litt tannkrem før du legger deg for kvelden. Det skal tørke ut kvisene. Andre råd går ut på å smøre kvisene med litt mandelessens eller sitronsaft.

29. Såre lepper: Smør dem inn med litt honning!

30. Dårlig ånde:Tygg på friske blader av mynte eller persille.

31. Maskara: Pumper du børsten opp og ned i maskaratuben, kanskje for å sørge for at det kommer nok maskara på børsten? Ikke gjør det! Da pumper du luft inn i beholderen, og maskaraen blir raskere tørr og seig.

32. Pene tenner 1: Vent minst én time med å pusse tennene etter å ha drukket syreholdige drikker, som appelsinjuice og vin. Syren gjør nemlig emaljen porøs, og pussingen vil da slite på emaljen.

33. Pene tenner 2: For å unngå syreskade på tennene kan det også være smart å spise en ostebit etter at du har drukket vin.

Klær og sko

34. Treg glidelås: Forsøk å gni et stearinlys over glidelåsen. Da skal den være lettere å dra opp og ned. Å gni inn glidelåsen med litt vaselin skal også hjelpe.

RÅD: Både potetmel og honning kan brukes til så mangt. Se tipsene.
RÅD: Både potetmel og honning kan brukes til så mangt. Se tipsene. Foto: Foto:NU-Arkiv

35. Kleshengere: Klær som til stadighet sklir av kleshengeren og havner i en krøll i bunn av skapet, er irriterende! Prøv å surre en gummistrikk på hver side av hengeren.

36. Sterke knapper: Bruk broderitråd når du fester knapper. Den er mye sterkere enn sytråd - og du slipper knapper som faller av.

37. Personlige knapper: Hvorfor ikke gi en helt vanlig genser eller jakke et løft ved å lage personlige knapper? Kjøp treknapper og mal dem med blomster eller hva du enn vil. Bruk hobbylakk eller -maling og gi dem gjerne et strøk lakk til slutt. Bør festes til klær som ikke skal vaskes på mer enn 40 grader.

38. Grått undertøy: Lekkert undertøy er ikke så lekkert lenger om det er blitt grått! Tips: Gjør det hvitt igjen ved å ha bakepulver i skyllevannet.

39. Lo på klærne: Nupper på skjortekrager eller gensere kan fjernes med en barberhøvel. Vær forsiktig, ikke press høvelen for hardt mot plagget, da ødelegger du det.

40. Krøllete skjorter 1: Hvis skjorten tåler det, tørk den litt i tørketrommelen etter vask, men heng den opp på en henger mens den ennå er litt fuktig. Da kan det være at du ikke trenger å stryke den.

41. Krøllete skjorter 2: Et annet smart tips er å henge den krøllete skjorten opp i dusjen, slå på varmt vann, men ikke la det renne rett på skjorten. Dampen vil hjelpe til med å rette ut krøllene.

42. Brettemerker: Irriterende med den hvite stripen det blir nede på buksebenene når du legger ned en bukse som tidligere er lagt opp? Kjøp blå stofftrykkfarge og stryk den over den hvite kanten med en pensel. Buksen blir nesten som ny.

43. Flekker på hvitt: Oppdager du i siste liten en flekk på den hvite skjorten? Forsøk å dekke over flekken ved å gni inn litt hvitt babypudder.

44. Fruktflekker: Plagg med fruktflekker på kan bløtlegges i sitronsaft over natten og deretter skylles, vaskes og blekes i solen.

45. Flekker på silke: Fettflekker på dyre silkeplagg er ergerlig! Prøv å gni varmt potetmel på flekken.

46. Vinflekker 1: Mot rødvinsflekker på klærne finnes det mange råd: Forsøk å strø rikelig med salt eller potetmel på den våte flekken, la det tørke og vask så som vanlig.

47. Vinflekker 2: Legg plagget over en skål og hell så varmt vann som plagget tåler, over flekken flere ganger. Ha på litt vaskemiddel som får virke en halvtime. Vask plagget som vanlig.

48. Sko som sverter: For å unngå sorte striper fra skoene på strømpene kan du forsøke å spraye strømpene med hårspray før du tar på skoene.

49. Trange sko: Nye, lekre skinnsko - bare LITT for trange? Dypp skoene i varmt vann, ta dem på deg og gå med dem mens de tørker og vider seg ut.

50. Skopuss: Når skoene er blitt stygge og oppskrapte og skokremen ikke vil sitte, kan du gni dem med en rå potet før du pusser dem. Etter pussen kan du spraye dem med hårspray for at sverten skal sitte bedre.

Kilde:

"1001 kjerringråd og husråd i moderne tid" (Orion Forlag) av Marianne Berge-Hansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning