Hvordan unngå fet sommerhud

Derfor blir huden fet om sommeren

Hvorfor er det egentlig slik at huden blir fetere om sommeren? Vi spurte ekspertene om råd og svarene overrasket oss.

FET HUD: Det er mange elementer om sommeren som kan føre til fet hud og akneutbrudd, men heldigvis kan man unngå de fleste.
FET HUD: Det er mange elementer om sommeren som kan føre til fet hud og akneutbrudd, men heldigvis kan man unngå de fleste. Foto: FOTO: Thinkstock.
Publisert Oppdatert

Uansett om du naturlig har en fet eller tørr hud, så har den en lei tendens til å skru opp oljeproduksjonen om sommeren - når vi minst trenger det.

Kunne vi ikke fått litt ekstra smøring om vinteren i stedet, når huden er knusktørr?

- Huden er levende og kroppens største organ, og har behov som varierer igjennom året. Sommeren er en periode hvor vi er mye ute og bruker mye solkrem, mens vinterstid er det ofte tørrere luft og vi oppholder oss mer innendørs, opplyser Dermatologisk sykepleier ved Injeksjonsspesialisten, i Trondheim, Elin Kringen Langeland, som også står bak beautybloggen glitz.no, og fortsetter:

- Sol og varme om sommeren gjør at vi svetter mer. Dermed vil talgproduksjonen gjøre at huden blir fetere. Om vinteren kan man følgelig merke det motsatte.

Nordmenn flest er i overkant glade i både sol og varme, og oppsøker det så fort de får muligheten. Så da er det ikke rart at huden får gjennomgå litt ekstra om sommeren.

Usunn mat og ekstra alkohol fører til fetere hud

Men solstrålene er ikke den eneste skyldige når det kommer til fetere hud på varme dager.

Faktisk er det noe helt annet, som vi kan skylde oss selv for, som kanskje enda mer bidrar til en oljete hud.

Hvem kjenner seg vel ikke igjen i at man "unner seg" litt ekstra is, pølse, potetgull, øl og musserende vin om sommeren?

- Høyere luftfuktighet, økt svetteproduksjon, mye sol og bruk av solkrem med poretettende ingredienser, er alle årsaker til at huden kan oppleves fetere om sommeren. Men mange drikker i tillegg mer alkohol og spiser mer usunn mat enn ellers i året i forbindelse mer sommerferien også. Dette er i stor grad medvirkende faktorer til at huden kan oppleves fetere enn normalt, forklarer hudpleier Hanna Burhol ved Eliteklinikken i Sandvika.

Sammen med hudpleie-ekspertene våre har vi derfor kommet frem til fem punkter man burde holde seg til i løpet av sommeren, både for å unngå og for å pleie en fet hud i varmen.

FET HUD: Solkremer, svette, usunn mat og alkohol er bare noen grunner til at huden blir fetere om sommeren.
FET HUD: Solkremer, svette, usunn mat og alkohol er bare noen grunner til at huden blir fetere om sommeren. Foto: FOTO: Thinkstock.

1. Velg riktig solkrem

At direkte sollys er bra og viktig for at kroppen skal produsere nok vitamin D, i tillegg til at den gir en økt lykkefølelse og kan være nyttig for en rekke sykdommer, er de fleste kjent med.

Men som med det meste her i livet, så er det måtehold som gjelder og en solbrent hud er et tegn på at huden har blitt direkte skadet av solen.

- Helt lyse nordmenn tåler kanskje bare ti til tyve minutter i solen uten beskyttelse, forteller kreftforsker ved Oslo Universitetssykehus, Asta Juzeniene, til forskning.no.

Planlegger du lange og flere dager på rad i solen, er det derfor viktig at du finner en god solkrem som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler, som ikke tetter porer eller forstyrrer huden din for mye.

Hva er best - kjemisk eller fysisk UV-filter?

En solkrem inneholder én eller flere UV-filtre som beskytter huden mot ultrafiolette stråler. Disse filtrene fungerer enten fysisk eller kjemisk og en solkrem kan inneholde flere typer filtre.

- De kjemiske filtrene trenger ned i huden og oppleves ofte som mer fete og klissete. De fysiske filtrene som Titanoksid og Sinkoksid legger seg som en beskyttende hinne på huden, slik sett er nok fysiske filtre bedre egnet for fet hud, sier Langeland.

De fysiske filtrene finner vi ofte også i ren mineralsminke, som gjør det lettere å beskytte ansiktet de dagene man ønsker å benytte sminke i varmen.

Ikke alle solkremer ødelegger huden

Mange kvier seg for å bruke solkrem i ansiktet om sommeren, ikke bare fordi man ønsker å få en brunfarge raskt, men fordi man ofte opplever en umiddelbar negativ effekt på huden.

Men det finnes heldigvis solkremer som er gode for huden.

Burhol anbefaler å investere litt i produktet og ikke velge de aller rimeligste variantene. I tillegg er det lurt å forhøre seg med fagfolk før innkjøp.

- Produkter med en bredspektret beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, gjerne en kombinasjon av både kjemiske og fysiske filtre, er ofte de beste, råder Burhol.

- I tillegg bør produktet inneholde antioksidanter som motvirker frie radikaler fra solen, samt enzymer som fremskynder prosessen med å reparere celleskader. Den bør også være tilpasset huden din og pleiende i den grad at den gir fuktighet til huden, legger hudpleieren til.

2. Tørr hud gir fetere hud

PLEIE: En gjørmemaske er mild nok til å ikke tørke ut huden, men aktiv nok til å dra ut talg og fett.
PLEIE: En gjørmemaske er mild nok til å ikke tørke ut huden, men aktiv nok til å dra ut talg og fett. Foto: FOTO: Thinkstock.

Når huden oppleves som unormalt eller ekstra fet, er det fristende og nærmest logisk å ville tørke den ut. Det vil si å ikke tilføre fukt, eller bruke en utørkende såpe eller andre kjerringråd mot akne.

Men dette er det absolutt verste du kan gjøre.

- Hudens barriere er en fin balanse hvor det skal være tilstede både talg, fukt og riktig pH i riktige forhold. Ved uttørking fjerner man ikke bare fettet, men også fuktigheten. Dette fører til en ond sirkel hvor talgproduksjonen øker for å prøve å kompensere mangelen på fukt, som igjen vil føre til mer problemer med uren hud, forklarer Burhol.

Selv en dehydrert hud, som oppleves som flassende, stram og ubehagelig, kan derfor oppleve akne og uren hud i varmen. Nettopp fordi huden prøver å motarbeide faktumet at den er strippet for fuktighet.

Farlig i solen

Er hudtypen din vanligvis fet året rundt, er det ekstra viktig at du behandler den riktig om sommeren da enkelte produkter kan reagere på huden hvis utsatt for direkte sollys.

- Min anbefaling er å behandle fet hud med medisinske produkter med virkestoffer tilpasset akkurat deg fra en dermatologisk sykepleier eller hudlege. Det er viktig at disse stoffene skal kunne benyttes selv om det er sol ute, og ikke alle produkter mot fet hud er godt egnet til dette. Personlig bruker jeg salisylsyre, aselinsyre og lette produkter i hydragel. Dersom huden er svært plaget er svovel også effektivt, sier Langeland.

Ikke dropp fuktighetskrem

Når huden virker relativt myk og god etter en dusj, kan det være fristende å la fuktighetskremen ligge - men husk at dette også kan føre til at huden tror den begynner å bli tørr, og dermed produserer mer fett.

- Jeg anbefaler ikke å kutte ut bruk av krem. En dagkrem skal gi passe mengde fukt, samt beskyttelse mot alt som påvirker oss i løpet av dagen. Det er bedre å heller tilpasse kremen etter hudtilstand og årstid, råder Burhol.

3. Hvor ofte skal huden renses?

Etter timevis på stranda, shopping i storbyen og trasking gjennom trange brosteinsgater, kan det være fristende å vaske ansiktet et par ganger ekstra enn normalt.

Vi vet jo at smuss kan tette porer og forårsake fet hud, men i dette tilfellet er det best å holde seg til sin vanlige rutine.

- Overdrevent renhold kan irritere fet hud og føre til akne-utbrudd. Bruk derfor en mild såpe og et lett vannbasert produkt om kvelden hvis du naturlig har en fet hud. For eksempel kan Acticlear og Niactil sammen med Anti Acne Cleanser brukes når man soler seg, tipser Langeland.

Det samme gjelder for håret da det blir strippet for sine naturlige oljer ved overdreven vasking, spesielt ved bruk av varmt vann, og vil dermed øke talgproduksjonen som fører til fett hår.

Et produkt som renser huden, drar ut talg og pleier den er derimot en gjørme-maske, da disse har evnen til å trekke ut fett, uten å tørke ut resten av huden.

4. Fjern døde hudceller

Smuss hoper seg opp, huden er fet - men fortsatt styrer du unna din faste peeling i frykt for å miste, eller skrubbe vekk, brunfargen.

STERK MAT: Svette er en av de største grunnene til at huden blir fet om sommeren, og da hjelper det ikke på å hive i seg sterk mat!
STERK MAT: Svette er en av de største grunnene til at huden blir fet om sommeren, og da hjelper det ikke på å hive i seg sterk mat! Foto: FOTO: Thinkstock.

Men ifølge Burhol så vil blant annet brunfargen se langt blekere ut enn den egentlig er, hvis du unnlater å eksfoliere huden om sommeren.

- Etter mye sol er det lurt å vente til huden ikke er brent eller sår lengre, hvis du skulle ha vært så uheldig, og deretter skrubbe den godt. Solen øker hyperkeratiniseringen i huden. Det vil si at laget med døde hudceller blir tykkere for å beskytte mot UV-stråler. Det er derfor viktig å peele i ettertid for å unngå grå og gusten hud, i tillegg for å få løst ordentlig opp i svette, smuss og solkrem.

Det er derimot ikke alle som kan hive seg over enhver form for skrubb, og som derfor burde sjekke og teste produktet nøye før de setter i gang med å peele huden.

- Eksfoliasjon kan være fint hvis man har normal eller fet hud. Å skrubbe huden 1-2 ganger i uken gjøre at den ser friskere og bedre ut. Hvis man har tørr eller sensitive hud bør man være litt mer tilbakeholden og prøve seg forsiktig frem, opplyser Langeland.

5. Matvanene påvirker huden din

Hva du spiser kan ha et stort utfall på hvordan huden din reagerer, men det er ikke bare fet mat som fører til fet hud.

En av de største grunnene til at huden oppleves som fetere om sommeren, er fordi vi svetter mer. Når svetten ikke blir fjernet, gjennom for eksempel en dusj, kan den trekke seg tilbake og tette porer.

Derfor er det nettopp sterk mat og alkohol som er verstingene her, da begge utvider blodårene og får en til å svette mer.

Blir svett av spicy mat

Ifølge magasinet Scientific American, føler vi oss varme og begynner å svette av varm mat, fordi krydret mat opphisser reseptorene i huden som normalt reagerer på varme.

Mange mener også at dette er grunnet til at man ofte spiser sterk mat i varmere strøk, da svetten er med på å nedkjøle kroppen i lengden.

Men når man prøver å unngå fet hud og akne, er det best å styre unna.

- Prøv å spise sunt og unngå for mye alkohol til tross for sene sommerkvelder, og få nok søvn, tipser Burhol.

Heldigvis finnes det også matingredienser som motvirker en fet hud, som for eksempel vitamin A som vi finner masse av i gulrøtter, honningmelon og spinat.

Så da er det bare å finne frem blenderen og blande seg en deilig vitamin A-smoothie!

Les også:

Seks hudvaner du må slutte med i dag

Skjønnhetsproduktene som redder sommeren

Hendene avslører alderen din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning