Gifte seg i utlandet

- I utlandet får dere ofte mer for pengene enn om dere skulle giftet dere i Norge

Hvordan planlegge et bryllup i utlandet.

UTENLANDSBRYLLUP: Hvorfor ikke gifte seg utenlands? - Alt ligger til rette for et mindre stressende bryllup enn dersom du hadde arrangert det hjemme i Norge, sier Sjømannskirkens kommunikasjonskonsulent, Morten Opedal.
UTENLANDSBRYLLUP: Hvorfor ikke gifte seg utenlands? - Alt ligger til rette for et mindre stressende bryllup enn dersom du hadde arrangert det hjemme i Norge, sier Sjømannskirkens kommunikasjonskonsulent, Morten Opedal. Foto: FOTO: Sjømannskirken
Sist oppdatert

- Brudeparet får en unik opplevelse der de ofte opplever sterkere bånd til gjestene sine. Her deler alle opplevelsen over flere dager, noe som gjør at de blir bedre kjent og dermed får svært positive assosiasjoner til bryllupet.

Dette er én av grunnene til at Annette Elvhaug anbefaler å legge bryllupet utelands. Hun driver brude- og eventbyrået It's Happening, og planlegger både bryllup og eventer i inn- og utland.

Og selv om kulturforskjeller kan by på mindre utfordringer og misforståelser, mener Den Norske Sjømannskirken at et utenlandsbryllup demper stressnivået.

- Alt ligger til rette for et mindre stressende bryllup enn dersom du hadde arrangert det hjemme i Norge. Det er også gode muligheter for å gjøre arrangementet enkelt og billig, forteller Sjømannskirkens kommunikasjonskonsulent, Morten Opedal.

Bryllupsplanleggerne ved Bryllupspakken spesialiserer seg på utenlandske bryllup.

- Vi har sett på utviklingen til norske brudepar, og vi ser at flere og flere ønsker en spesiell opplevelse, og en unik bryllupsdag. Dette får dere uten tvil i utlandet, da det ofte gjøres mer stas på brudepar i andre kulturer, og alt er tilrettelagt for den perfekte dag, sier daglig leder Thomas Dahlberg.

Vær tidlig ute

Uansett om du benytter deg av en bryllupsplanlegger eller planlegger bryllupet deres selv, er det ifølge Dahlberg fortsatt ekstra viktig å være tidelig ute når du gifter deg i utlandet.

- Vi anbefaler våre brudepar å begynne planleggingen av et bryllup i utlandet ett år før den store dagen. Da er de sikret at de får drømmelokalet og kirken til den ønskede datoen.

- Samtidig er det mye som skal planlegges, og flere par ønsker å reise til stedet i forkant av bryllupet for å kvalitetssikre maten, utsikten, lokalet og personalet, og bruden ønsker gjerne en prøvetime på hår og sminke.

Vurderer dere å gifte dere i en sjømannskirke, minner Opedal om at enkelte områder er mer populære enn andre, og kan dermed kreve ekstra tidlig booking.

- Når brudeparet har bestemt seg for en eller flere aktuelle sjømannskirker som dere ønsker å gifte dere i, er det lurt å ta kontakt med den enkelte kirke så fort som mulig. Sjømannskirkene i Spania, København og Miami er mest populære, så her kan det være lurt å være ute i god tid, sier han.

MER FOR PENGENE: - I utlandet får dere ofte mer for pengene enn om dere skulle giftet dere i Norge, forteller Morten Opedal, Sjømannskirkens kommunikasjonskonsulent.
MER FOR PENGENE: - I utlandet får dere ofte mer for pengene enn om dere skulle giftet dere i Norge, forteller Morten Opedal, Sjømannskirkens kommunikasjonskonsulent. Foto: FOTO: Sjømannskirken

Gjestene

I tillegg til at stedet for selve vielsen og festen burde bookes ett år i forveien av utenlandsbryllupet, er det også en annen stor del av bryllupet deres som fortjener rikelig tid til å planlegge; nemlig gjestene.

Huskeliste for utenlandsbryllup:

  • Book og inviter minst ett år i forveien.
  • Planlegger dere alene må alt fra catering til lys og interiør kartlegges.
  • Snakk sammen som par og være sikker på at dere ønsker det samme.
  • Bestem dere for musikk under vielse og fest.
  • Sjekk nødvendig dokumentasjon og regler i det aktuelle landet.
  • Tilrettelegg valg av opphold for gjester.
  • Skal kjolen kjøpes i Norge eller utlandet?
  • Skal sminke og hår fikses av lokale profesjonelle?

Kilder: Annette Elvhaug /itsHappening, Thomas Dahlberg /Bryllupspakken, Silje Sandvik /When in Barcelon og Morten Opedal /Den Norske Sjømannskirken.

- Det bør settes litt mer tid til planlegging av bryllup i utlandet – spesielt når det kommer til å sende ut invitasjoner da det er mange som trenger å planlegge turen og sette av feriedager, sier Elvhaug og legger til:

- Ett år er vanlig når det kreves litt reisevei, men jo tidligere invitasjonene sendes ut, desto bedre.

At brudefølget både kommer opp noen dager før bryllupet, og fortsetter ferien enten sammen med brudeparet eller for seg selv i samme land har blitt mer og mer vanlig.

Pengegaver mest populært i utenlandsbryllup

Men hva med gaver og opphold?

Silje R. Sandvik driver When in Barcelona og planlegger reise, opphold, tapasrunder og vinturer for besøkende i den katalanske kystbyen Barcelona, og tilrettelegger bryllup i og rundt samme by.

- Det er veldig forskjellig hvordan brudeparet velger å gjøre det. Noen uttrykker at de heller ønsker at gjestene kommer enn gaver. Og da betaler gjestene for reise og opphold selv, og så betaler brudeparet for selve festen med mat og drikke.

- Andre leier et helt hus hvor gjestene kan bo med dem og da har vi opplevd av paret betaler både fest og opphold selv. Men gjestene betaler turen selv.

- Noen ganger ser vi at forloverne får påspandert alt, men svært sjeldent. Litt av poenget med å gifte seg i utlandet er å gi gjestene en fin opplevelse, og det er jo helt valgfritt om de vil komme eller ikke, så derfor tror jeg det er helt greit å ikke spandere alt, legger Sandvik til.

Men har gjesten lyst til å gi brudeparet en gave, kan det være greit å gjøre det enkelt.

- Dersom gaver blir aktuelt, kan dette bes om å vente til etter hjemkomst der det kan holdes en "gavefest". Ellers er pengegaver mest populært blant par som gifter seg i utlandet, råder Dahlberg.

Planlegge selv vs. bryllupsplanlegger

Uansett om du gifter deg i utlandet eller i Norge, kan det være lurt å overveie hvorvidt dere ønsker å planlegge og ordne hele bryllupet selv, eller leie inn profesjonelle bryllupsplanleggere.

For mange vil en blanding av begge deler være det aller beste når det kommer til utenlandsbryllup.

- Jeg ville søkt hjelp til å finne en dyktig lokal stylist til å ordne hår og sminke, hvis du ønsker å benytte deg av dette. Catering og location er også veldig fint å få hjelp til å finne, men ikke et must, sier Sandvik.

- Ved hjelp av internett kan du finne mye selv, men det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte blant mylderet av restauranter og fine bryllupsvenues. Brudekjolen kan du derimot fint finne på egenhånd, legger hun til.

Ønsker man derimot et stressfritt bryllup hvor dere kan lene dere tilbake, og vite at alle detaljer og ønsker blir ivaretatt, er en bryllupsplanlegger absolutt noe å overveie.

- Vi kjenner prosessen med hva som skjer i forkant av bryllupet og på selve bryllupsdagen. Vi har også opparbeidet oss gode samarbeid med våre leverandører i utlandet, så vel som i Norge, og kjenner kulturen, områdene og personene, sier Dahlberg.

- Dere kan nok klare å fikse alt selv hvis dere har venner og familie som hjelper til, men det tar både tid og anstrengelse. Dette er veldig avhengig av hva som forventes av eget bryllup; ønsker dere at gjestene skal være gjester og at dere selv skal slappe av og kose dere med gjestene - ville ihvertfall jeg valg en planlegger, legger Elvhaug til.

Sandvik har selv giftet seg i Girona, Spania, og valget falt på en lokal bryllupsplanlegger – noe hun ikke angrer på.

- Det beste er at de tar seg av det som skal gjøres. De har alltid flere møter med dere sånn at de ordner det akkurat sånn dere vil ha det. Ellers er det også fint at de tar seg av kontakten med cateringen eller restauranten.

Ikke glem papirarbeidet!

Det er fort gjort å glemme noe når så mange detaljer, logistikk og planlegging skal til, og bryllupsekspertene har lagt merke til en del gjennomgående elementer mange par glemmer.

- Sjekk reglene for å gifte seg i det aktuelle landet. Det er store forskjeller. Det er for eksempel mye mer komplisert å gifte seg i Storbritannia enn i Danmark, på grunn av britiske lover, råder Opedal.

Elvhaug er helt enig.

- Noen land er ofte litt mer inngrodde på regler og papirmøller – vær tidlig ute og gjør for all del research på hva som trengs av papirer.

- Enkelte glemmer det faktum at enkelte ting kan man ikke gjøre noe med, som for eksempel bestilling av fint vær. Her råder vi våre brudepar til å ta alt som det kommer, og vi har alltid en plan B dersom uhellet skulle inntreffe. Det er selvsagt andre ting brudepar kan glemme, men her har vi gode rutiner på å minne dem på viktige ting i god tid, forteller Dahlberg.

- Mange glemmer brudebukett og musikk til en eventuell vielse. Dette ordner vi også med så klart, sier Sandvik.

Men mange går også for en sivil seremoni i hjemlandet, og deretter en symbolsk seremoni i utlandet.

- Vi valgte å først gifte oss sivilt i Norge, og deretter bruke en av bryllupsgjestene som uhøytidelig vigselskvinne. Det betyr jo at vi allerede var gift før bryllupsfesten, men seremonien ble til gjengjeld veldig personlig og spesiell, forteller Sandvik.

Hvor mye koster bryllup i utlandet?

Akkurat hvor mye penger et bryllup koster, varier veldig etter hva dere som brudepar ønsker – uansett om vielsen foregår i innland eller utland.

- Hvis dere vil ha et litt større bryllup med cirka 50 gjester, med god standard på mat og drikke, åpen bar så lenge dere ønsker, DJ og band, en dekoratør, stylist som ordner hår og sminke, en privat venue hvor dere også kan bo, så kommer dere kanskje på 100.000-150.000 for selve bryllupet og festen.

- Om dere går for et mindre bryllupet med cirka 15 gjester på et hotell og dropper åpen bar, så får dere et betydelig billigere alternativ og kan havne på rundt 50.000, opplyser Sandvik.

Igjen er det viktig å poengtere at prisene kan variere veldig, så det beste er å gi en eventuell bryllupsplanlegger budsjettet deres og sammen se hva slags bryllup det kan gi dere.

Men én ting er i følge Dahlberg uansett sikkert:

- I utlandet får dere ofte mer for pengene enn om dere skulle giftet dere i Norge.

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også