Vitenskapelig kjærlighetsjakt

Psykologiske tester på nettsjekkesteder skal hjelpe deg med å finne din perfekte match.

Publisert Oppdatert

Stadig flere sjekkesteder på nett tilbyr relasjonstester som skal hjelpe deg med å finne ut av om den du flørter med er en person du kan leve med resten av livet.

Nettsjekkestedet Q500 var det første nettstedet med en slik relasjonstest, en test som er utviklet av skandinaviske psykologer, sexologer og samlivsterapeuter. Sjekkestedet sukker.no har en litt forenklet variant av en slik personlighetstest, mens også Møteplassen nå har lansert en matchingtjeneste som skal hjelpe deg med å finne drømmeprinsen.

Blir bevisst på deg selv
I testen som Q500 tilbyr, stilles spørsmål om områder som er viktige i et forhold: Interesser, personlighet, verdier, sex, samliv og kommunikasjon. Hver gang nettsjekkerne matcher seg mot et annet medlem, får de vite hvor godt de passer sammen både totalt sett, og i forhold til hvert av disse områdene.

- Når du tar en slik test, blir du også bevisst på hvem du er selv og på hva du trenger i et forhold, sier sosiolog og prosjektleder Ingvild Sommer i Q500.

Ektepar-test av testen
DetNye.no lot et splitter nytt ektepar prøve seg på relasjonstesten til Q500 - for å finne ut om de virkelig passet sammen. Roy og Mari giftet seg siste helg i september, og fant i forkant av bryllupet også ut at de passet sammen i følge Q500s relasjonstest: Med en match på 99 prosent!

- Vi har mange felles interesser, og det kommer klart frem i testen. Det den viser av forskjeller, er vel at han kan være litt mer materialistisk enn meg, sier Mari.

Personlighetene deres har en match på 92 prosent, noe som gir dem et veldig godt utgangspunkt for å klare seg i et langvarig forhold.

- De har da et godt utgangspunkt for å forstå hverandres handlinger og valg, og på den måten kunne ha større tålmodighet overfor hverandre, sier Sommer i Q500.

Uenige om barn
Et av punktene Roy og Mari ikke matchet særlig godt på, var punktet om etableringsklarhet. Selv om de to mener dette mest skyldes at testen ble tatt under litt kunstige forutsetninger ettersom de allerede hadde bodd sammen i to år, tror de også testresultatet har sammenheng med at de ikke har vært helt enige om de skal ha barn.

- Jeg mener at barn er djevelens verk. At de er onde. Og jeg tuller ikke: Jeg liker virkelig ikke barn, sier Roy.

Mari har heller aldri vært en person som har lengtet etter barn, men endret syn på saken da hun møtte Roy.

- Det er faktisk kun siden jeg traff mannen min at jeg har begynt å få lyst på barn. Og jeg ville aldri giftet meg med ham hvis jeg ikke hadde vært overbevist om at han kan evne å være en god far, sier hun.

Resultatet ble at de måtte sette seg ned og snakke om det, og kom fram til et kompromiss. Roy fant ut at han syntes forholdet var så viktig at hvis barn måtte til for at det skulle fortsette, så ville han gå med på det.

- Så får vi håpe at jeg liker mine egne barn bedre enn andres, sier Roy.

- Jeg tror han vil bli overrasket. Og hvis han fortsatt hater barn etter at vi har fått dem, får vi enten drukne dem eller skilles, spøker Mari.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning