Vil selge angrepiller i butikk

Statens Legemiddelverk vil åpne for salg av angrepiller i dagligvarebutikker.

Publisert Oppdatert
Foto: Kari Romøren

I følge en fersk rapport som Statens Legemiddelverk har oversendt Helse- og omsorgsdepartementet, har forsøket med å selge reseptfrie varer som for eksempel hodepinetabletter i dagligvarebutikker vært en suksess.

Legemiddelverket foreslår derfor ifølge Aftenposten å utvide ordningen.

- Ingen risiko

I forslaget kommer det frem at varer som enkelte allergimedisiner, kortisonsalver og nødprevensjon - den såkalte angrepillen - bør selges på flere steder enn apotek.

- Angrepillen er sikker. Selv om det skulle bli en liten grad av feilbruk, så ser vi ingen risiko ved det. Hensikten er å hindre uønskede svangerskap hos yngre kvinner, sier overlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til Aftenposten.

Han mener at tilgjengeligheten til angrepillene er viktig, og viser til at Nord-Norge har den høyeste frekvensen av aborter. Der er det ofte lange avstander til nærmeste apotek.

- Derfor tror vi vårt forslag vil gi økt tilgjengelighet alle steder i landet, og at det kan få ned antall aborter i Nord-Norge, sier Madsen.

Tommel opp fra legeforeningen

President Torunn Janbu i Den norske lægeforening er positiv til forslaget, så lenge kvinnene som kjøper nødprevensjonen får nok informasjon om bruken av legemiddelet.

- For oss er det viktigst at legemiddelbruken er sikker, og jeg forventer at dette følges nøye, sier Janbu.

Helse- og omsorgsdepartementet vil nå sende saken ut på høring før de tar stilling til forslaget.

Les også:

Slik virker angrepillen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning