Velgjørende dufter

Sliter du med muskelsmerter, forkjølelse, migrene, tørr hud eller depresjoner? Eteriske oljer - eller aromaterapi - kan hjelpe mot plager både på kropp og sjel.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

En god massasje med eteriske oljer utrolig deilig, men dette er ikke den eneste fordelen ved aromaterapi. I tillegg til den mest åpenbare effekten - velværet - har de ulike oljene egenskaper som kan hjelpe deg med både fysiske og psykiske plager.

Neste gang du føler deg litt deppa, har stive muskler, blåmerker eller fotsopp, kan du derfor med gjerne skue over mot planteriket og se om det kanskje finnes hjelp å få.

Til hjemmebruk

For du trenger ikke å betale aromaterapeuten i dyre dommer for å kunne nyte godt av plantenes kraft. En del plager kan du også forsøke å bøte på hjemme, selv om det ikke anbefales ikke å avlyse legetimen dersom plagene er av det mer alvorlige slaget.

På nettsiden AltHelse.com kan en lese seg til den basiskunnskapen en trenger for å kunne starte hjemmebehandlingen av muskelsmerter, forkjølelse, nedstemthet og mye, mye mer.

Noe av det enkleste er vel kanskje å dryppe litt olje i badekaret. Da vil det varme vannet gjøre oljen i stand til å trekke inn i huden, og i tillegg vil duften kunne være med på å forbedre sinnet ditt. En stort enklere oppskrift på å gjøre en kjip dag bedre kan en vel ikke finne, og har du valgt feil olje eller av andre grunner ikke får den effekten du skulle ønske, har du i alle fall et godt bad å se tilbake på.

I pose og sekk

Hvordan du skal bruke oljen, kommer naturligvis også an på plagene. Vil du helbrede plager som ryggsmerter, forstrekninger eller hudplager, kan et varmt omslag være effektivt, melder Alt Helse. Noen dråper med den utvalgte oljen blandes med vann, og så dypper du et klede i vannet og legger det rundt det vonde området. Deretter dekker du kledet med plastfolie og et håndkle for å holde på varmen.

Andre måter å bruke de eteriske oljene på er å dryppe olje i en aromalampe slik at duften brer seg i rommet og påvirker stemningen. Ved for eksempel forkjølelse og hoste kan damp fra de rette oljene hjelpe hvis du inhalerer den.

Har du en bedre halvdel som kan foreta en liten hjemmemassasje er kanskje den varianten å anbefale. Da får du både i pose og sekk - med aromaen i rommet, oljen på huden og gleden over en skikkelig god massasje.

Her er oljene som hjelper:

Muskelsmerter: Ambrete absolu, cajuput, elem, muskatnøtt
Depresjon, nedstemthet: Appelsin bio, grapefrukt bio
Forkjølelse, hoste, bronkitt: Benzoin resenoid
Menstruasjonssmerter: Anis (massasje), melisse bio
Hodepine, migrene: Champaca absolu, grapefrukt bio (massasje)
Kvalme: Søt fenikkel, ingefær
Eksem, psoriasis: Furunål
Ryggverk, muskelspenning: Jasmin asolu
Blåmerker: Kamferolje, sypress
Fordøyelsesbesvær: Kardemomme (magemassasje), løpstikke, sitronella
For mer mot: Kvann/fjellrot
Fotsopp: Myrra, patchouli
Håravfall: Ryllik
Sopp: Sitrongress
Solbrenthet: Kamfer
Gnagsår: Tea Tree Sitron
Søvnproblemer, anspenthet: Vetivergress

Oljer kan blant annet kjøpes på nett hos:
www.myrra.no
www.naturlighudpleie.no

Kilde: www.althelse.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning