Velg høstkrem med omhu

Selv om sommeren har gjort huden fin, blir den fort blek og dvask!

Foto: Lumene
Publisert Oppdatert

Høsten kommer som regel fortere enn vi tror. Vi ligger tilsynelatende intetanende på svaberget om sommeren og ikke før har vi begynt å jobbe igjen så er høsten over oss i kalde drag. Huden går fra å ha en fin solglød til å bli blek og virke dvask.

Overlege og spesialist i hudsykdommer ved Volvat Medisinske senter, Brit Odegard, sier til DetNye.no at det er viktig å bruke fuktighetskrem på høsten.

- De fleste føler nok at huden er penere på slutten av sommeren enn resten av året. Man er brun, har mindre kviser og de som er plaget av hudsykdommer som eksem og psoriasis har mindre utslett, sier Odegard.

Lite allergi
Odegard legger vekt på at valg av hudkrem er individuelt. Det kommer an på hudtype, smak og personlig erfaringer.

- Det er nok en myte at kremer som kun inneholder "naturprodukter" er så mye bedre enn andre produkter, spesielt når det gjelder allergiutvikling. Det er klart at planteekstrakter kan gi allergi, sier hun, og tenker på pollen som er en av de vanligste allergiutløserne.

På den annen side sier hun også at allergi mot kremer ikke er så vanlig som man tror, da de fleste kosmetikkprodusentene unngår ingredienser som er kjent for å kunne utløse allergi.

Velg med omhu
Når man skal velge hudkrem er det greit å være oppmerksom på hvilken type hud man har.

- Man kan generelt si at har du tørr hud skal du velge en krem som er oljebasert, mens har du fet hus er vannbaserte kremer mer passende. Ikke alle med kviser har fet hud, man kan ha både tørr hud og kviser samtidig, sier Odegard.

Når det gjelder solen i Skandinavia er den ikke et stort problem for huden om høsten. Men noen er mer solømfintlige enn andre.

- De som har soleksem eller pigmentforstyrrelser burde bruke høy solfaktor også om høsten. For de fleste andre er det sikkert tilstrekkelig med solbeskyttelse i form av fuktighetskrem med solfaktor, sier Odegard.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning