Tips mot tåfis

Om vinteren har tåfislukten gode vilkår. Men mye kan gjøres for å hindre at vinterskoene blir rene stinkbomber!

Publisert Oppdatert
Stinkende føtter er best å holde på avstand. Men det går også an å forebygge tåfislukten! (Foto: iStockphoto)
Stinkende føtter er best å holde på avstand. Men det går også an å forebygge tåfislukten! (Foto: iStockphoto) Foto: iStockphoto

Det å lirke av seg skoene for å lufte tærne kan være en sjanse å ta på denne tiden av året.

Så sitter du på flyet, i et møte eller i et klasserom og svetter på beina, kan det kanskje være bedre å lide seg gjennom det.

Det er jo tross alt ganske flaut når stanken står over skoene som en grønn sky, og om det er flaut for deg er det sannsynligvis ikke mindre ubehagelig for dem som sitter rundt deg og må holde ut i stanken.

Gode kurer

- Det finnes kurer for fotsvette som faktisk har veldig god virkning. Dette kan dreie seg om fotbad etterfulgt av en omgang med pudder som påføres føttene og has i sokken. En skikkelig god kur kan faktisk ha effekt så lenge som et halvt år, sier fotterapeut Ane Solheim ved Velværesenteret i Sørumsand.

Hun mener denne løsningen vil være bedre for dem som er plaget med fotsvette enn en av de utallige fotdeodorantene som finnes. Det er jo en kjent sak at deodorant på svette bare gjør vondt verre, og dette gjelder dessverre også føtter. De kan imidlertid virke forebyggende

Bedre hygiene

- I tillegg til deodorant og kurer finnes også tynne duftsåler som kan være til hjelp hvis man har sko som lukter verre enn andre, men for de fleste av oss er mye gjort med normal hygiene. Vasker og tørker man føttene sine godt, vil man antageligvis ikke svette så mye at det blir plagsomt. Mitt inntrykk er at dette problemet er blitt mindre med årene så kanskje folk er blitt flinkere med hygiene, sier Solheim.

Hun legger til at det aller viktigste når det gjelder fotvaskene er at du husker å tørke deg godt mellom tærne. Huden der er veldig tynn, det er klamt og denne plassen gir ypperlig grobunn for fotsopp og vonde dufter.

Skinn er bra

Så med tørre, rene føtter, nyvaskede sokker og sko som har fått luftet seg litt er du altså ute av den verste faresonen, men noen garanti har du likevel ikke for at de nye vinterstøvlene stinker etter en dag på jobben. En siste ting å tenke på da er valg av fottøy. Puster skoene eller har du valgt deg ut et tett, syntetisk par?

- For tiden er det veldig mye syntetiske sko - særlig støvletter. Disse skoene blir klamme og man svetter mer enn i et par skinnsko. Sko av pustende materiale som goretex er også et bedre valg for føttene, men prisen er selvsagt mye høyere enn hvis man velger sko av et kunstig materiale, avslutter Solheim.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning