Sunt og godt

Ikke all mat gjør underverker for kroppen. Her er noen ultrasunne mattips.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Frukt.no har spurt kjendisene hva de gjør for å få i seg nok grønt. Kari Traa sverger til å kutte opp frukt og småspise dagen lang, mens stylist Jan Thomas lar frukt og grønt være en del av hvert måltid.

- Ha frukt i frokostblandingen, og ha alltid med deg bananer, epler og gulrøtter, råder han.

Jo rødere, dess bedre

Jern er viktig for transport av oksygen til kroppens celler, normal vekst og utvikling, god fysisk og psykisk prestasjonsevne og økt motstandskraft mot infeksjoner, skriver Matprat.no.

Spesielt vi jenter er i faresonen for jernmangel, fordi vi har menstruasjon. Kjøtt bidrar med 20 prosent av jernet i kosten, og jo rødere kjøtt, dess mer jern.

Tran og selolje mot smerter

I en ny, norsk studie ledet av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, fikk 38 personer med leddsmerter 10 ml selolje eller tran tre ganger daglig i to uker.

Begge behandlingene reduserte både leddsmerter og betennelsesreaksjoner, og ga en sunnere fettsyresammensetning i blodet.

Sunnhetstoppen

Antioksidanter er viktig for oss, og har gunstig og beskyttende effekt i forhold til en rekke sykdommer. Health.com har listet opp matvarene med mest antioksidanter, så da er det bare å oppdatere handlelisten.

1. Blåbær
2. Røde bønner
3. Tranebær
4. Artisjokker
5. Svisker
6. Bringebær
7. Jordbær
8. Røde epler
9. Kirsebær
10. Valnøtter

Guacamole

Avokado er rikt på Omega-3, som er gunstig for oss, og inneholder også mye proteiner, E-, B- og C-vitaminer. Så her er det bare å fråtse! Prøv denne oppskriften på guacamole fra Matprat. no:

Du trenger:
2 modne avokado
2 båter hvitløk
1 dl hakket vårløk
2 ss hakket, grønn chili
3 ss limesaft
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Mos avokadokjøttet med en gaffel. Finhakk hvitløk, vårløk og chili, og bland med avokadoen. Smak til med lime, salt og pepper. Vil du ha en jevnere miks kan du kjøre innholdet i en mikser.

Sukkerfri på nett

Sjokolade, kaker, snacks, pasta, brød og annet godis. Lavkarbopikene.no har samlet en rekke varer som er sukkerfrie og med et redusert innhold av karbohydrater.

De raske karbohydratene du vanligvis får i deg av denne typen varer, er ikke bra for blodsukkeret, men nå kan du altså spise muffins med litt bedre samvittighet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning