Sunn junkfood

Lyst på pizza uten dårlig samvittighet til dessert? Det er lettvint å lage søplematen sunn - eller hvert fall sunnere.

Publisert Oppdatert
Pizza med grov bunn og masse grønnsaker er både sunt og godt.
Pizza med grov bunn og masse grønnsaker er både sunt og godt. Foto: iStockphoto

- Tenk grovt, magert og gunstig, råder ernæringsrådgiver for DinKost.no, Lise von Krogh.

Mengden betyr mye

- Grovt står for grovere brød og mer fiber, magert for mindre fett og mer protein, og gunstig står for gunstige planteoljer som rapsolje og olivenolje, forklarer hun nærmere.

Lise legger vekt på at mengden du spiser også teller. Ikke stapp i deg en hel pizza alene, men spis to til tre stykker. Dersom du lager en fristende salat ved siden av, blir det totale måltidet sunnere.

Det blir det også dersom du bytter ut brusen med friskt vann.

Sunnere gatekjøkkenmat

Hjemme er det enkelt å lage grov pizzadeig, men hva gjør du når du er på restaurant eller gatekjøkken og andre bestemmer innholdet for deg?

Ernæringsfysiolog for DinKost.no, Gunn Helene Arsky, mener at det også på gatekjøkken finnes sunnere alternativer. Det gjelder bare å ta de riktige valgene.

- Hvis man må ha seg et raskt måltid, er det fornuftig å velge kebab med biff, ren kylling eller tunfisk. En lakseburger kan også være et smart valg. Men styr unna pommes frites og andre friterte matretter, og be om vann eller lettbrus isteden for brus med sukker. Husk også å be om at saus og dressing utelates, sier Arsky.

Lov å kose seg

- Er du i regelmessig fysisk aktivitet og har et normalt sunt kosthold ellers, må det være lov å kose seg med en deilig hamburger med tilbehør uten dårlig samvittighet, påpeker Lise.

Hun mener at det ikke er riktig å gå rundt med dårlig samvittighet bare fordi man skeier ut iblant. Det er summen av alt som teller - ikke litt usunn mat i ny og ne.

- Kombiner hurtigmat med en sunn livsstil og du får god samvittighet. Men en sunn livsstil mener jeg regelmessige måltider, mer frukt og grønt, mindre snacks og søtsaker og regelmessig trening, avslutter ernæringseksperten.

Grove oppskrifter

Nettsiden Artoftaste sitter på mange deilige oppskrifter. Ble du gira på å lage sunn pizza på lørdag? Prøv denne sunn(ere) oppskriften.

Deig
50 g gjær
6 dl vann
2 ts salt
0,50 dl olje
1,5 l grovbakstmel

Tomatsaus
1 stk løk
1 stk paprika
2 ss olje
1 bk knuste hermetiske tomater
0,50 dl tomatpuré
0,50 stk grønnsak- eller hønsebuljongterning
2 ts tørket oregano/pizzakrydder/basilikum
salt
pepper

På toppen
strimlet skinke, salami eller pølse
5 dl revet hvit ost
rucculasalat
olje

Slik gjør du
Rør gjæren ut i lunkent vann (tørrgjær blandes i melet), tilsett salt og olje og elt inn mel til en glatt deig. Dekk til bakebollen og la deigen heve minst 45 min, gjerne 1 time.

Lag tomatsaus mens deigen heves. Rens og finhakk løk og surr den myk i olje tilsett paprika i terninger, hermetiske tomater, tomatpuré, buljongterning og krydder. Kok opp og la sausen trekke i minst 15-20 min. Smak eventuelt til med mer krydder, salt og pepper.

Varm stekeovnen til 250 °C.

Ta deigen ut på et melet bakebord og del den i to. "Klapp" eller kjevle ut den ene delen og legg i en langpanne og la den heve i 10-15 min. Smør over halvparten av tomatsausen, dryss over strimlet skinke eller salami og halvparten av den revede osten.

Stek i varm stekeovn 250 °C på midterste rille i 15-20 min.

Kjevle resten av deigen ut til et rektangel, smør over resten av tomatsausen, dryss over strimlet skinke/ salami og revet ost. Rull sammen og skjær i skiver og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og la heve i ca 20 min. Stek på midterste rille i varm stekeovn 225 °C i 12-15 min.

Når du serverer pizzaen, del den i skiver/biter og legg over rucculasalat vendt inn med litt olje, salt og pepper.

Se også:

Oppskrift på fiskeburger med eplesalat
Biffsandwich med fruktsalsa og mangosaus
Kyllingsalat i sandwichbrød
Falafel
Grillede grønnsaker på marokkansk vis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning