Slik velger du riktig parfyme

Det å velge seg en ny godlukt er ikke så lett. Den friske parfymen til venninnen din lukter gjerne helt annerledes på deg, og når du har snust deg gjennom hyllen i parfymeriet er luktesansen helt forvirra.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Det at parfyme lukter forskjellig fra person til person er noe mange har fått erfare. Man har kanskje lenge hatt lyst på samme parfyme som venninnen eller kollegaen, men når man så går til anskaffelse av godlukten lukter den slettes ikke godt lenger.

Så er det bare å legge i vei til parfymeriet igjen da - og begynne å lete seg gjennom jungelen.

Spray på huden

Ja, for det er utvilsomt en jungel vi skal gjennom. Foruten de gode, gamle traverne man kjenner igjen fra mammas eller til og med bestemors skap, dukker det hvert år opp en drøss med nye parfymer.

Alle har noe som skiller dem fra de andre, så da er det bare å brette opp ermene og sprute i vei. Spruter du i stedet på de små lappene de har plassert rundt i parfymeriet eller Tax-Freebutikken kan du nemlig fort gå i baret igjen.

Duften skal jo tross alt passe til deg, og da er du pent nødt til å spraye den på din egen hud. Først da får du et godt inntrykk av hva du er i ferd med å kjøpe.
Kaffe nøytraliserer

Men så er det jo begrenset hvor mange dufter nesen klarer å skille fra hverandre. Etter å ha luktet på et par-tre parfymer kan du nesten ikke forvente at luktesansen din skal klare å analysere flere lukter uten å få en liten pause.

Et tips kan imidlertid være å ta med en liten håndfull med kaffebønner som du kan snuse litt på mellom hver lukt. Kaffelukten virker nemlig nøytraliserende på luktesansen, slik at du lettere klarer å skille duftene når du går videre til neste parfyme, råder Esthetique.no.
Bytt parfyme

Når du så har valgt deg ut din duft, kan du sannsynligvis velge mellom både parfymer, bodylotion, dusjsåper og deodoranter.

Med passende dosering kan det være meget vellykket med samme duft over hele kroppen, men bruker du en nøytral lotion og deodorant vil muligens parfymen være nok.

Hvis du vil variere mellom flere parfymer, og ikke har råd til noen storinvestering på parfymeriet, kan kanskje det være like greit.

Og en ting til - hvis du etter hvert skulle oppleve at parfymen din lukter mindre, kan det rett og slett hende at din luktesans har vent seg for mye til parfymen din. Da får du ikke lenger den samme duftopplevelsen, og det kan ofte hende med at du ikke syns at en liten dråpe er nok lenger.

I så fall er det kanskje på tide å bytte godlukt, for store doser er virkelig ingen fordel når det gjelder parfyme. Vi husker vel alle de første, spede forsøk med parfymeflasken i gymgarderoben på barneskolen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning