Pass på trendplaggene dine

Det er kanskje in med skinn, strikk og lakk, men dette er også materialer som krever litt ekstra stell.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Her er en liten guide til å vedlikeholde høstens hotteste materialer - så du kan beholde yndlingsplaggene til neste gang de kommer på moten.

Husk spesialmiddel

Ull er ikke et spesielt slitesterkt materiale, og formes under påvirking av varme, fuktighet og trykk - derfor må du være forsiktig når du vasker ull. Det finnes faktisk tjukke bøker skrevet om emnet. Vår favoritt er Ramstad, Else W. 1977. Kjemi og fysikk for husstellfag. Oslo: Landbruksforlaget, for de som måtte være interesserte.

Er du ikke det, bare ute etter å ha strikkeplaggene nuppefrie og i noenlunde form til neste høst, her er noen enkle tips:

Ull blir rent på 30 grader, fordi skitten ikke trenger så langt ned i fibrene. Hvorfor vet vi ikke. Og er vel heller ikke overvettes interesserte, det viktige her er at du får rene klær på lav temperatur.

Husk å bruke spesialmiddel for ull, og ullvaskeprogram dersom vaskemaskinen din har det.

Har plagget fått en flekk, prøv å fukte flekken med mild såpe, og la virke noen minutter før du vasker på 30 grader.

Og for å unngå stygge nupper - vreng plagget. Vask kun ull, ikke sammen med andre materialer, da dette sliter på plagget og kan gi de fryktede nuppene.
Mildt såpevann til skinn

Skitne skinnplagg binder fuktighet og ødelegger dermed materialet. Vær derfor nøye med vedlikeholdet, så kan du kjøpe deg en rådyr jakke med god samvittighet - du kan jo ha den i årevis! Du kan tørke av jakken eller kjolen med en myk klut med enten veldig mildt såpevann, eller helst spesialprodukt. Men innimellom bør du ta en full overhaling.

Rengjør grundig med renseveske. Dette finnes for både glatt og semsket skinn.

Deretter smører du inn skinnet med en behandlingskrem beregnet på riktig skinntype for å få mykt skinn.

Så gjenstår beskyttelsesprodukt, helst med UV- beskyttelse for at ikke fargen skal falme, med mindre du syntes det er finest.

Vær spesielt nøye med områdene rundt sømmene - da de ofte blir mer slitte.

Heng plagget luftig på en bred kleshenger - da beholder det formen.
Glem tørketrommelen

Fingermerker eller fett kan tørkes bort med en myk klut om du har plagg i lakk eller PVC.

Må plagget vaskes så vreng det, bruk litt mild såpe og aldri varmere vann enn 30 grader.

Skyll godt, tørk av overflødig vann med et håndkle og la lufttørke på vrangen en stund, før du vrenger plagget og lar det tørke riktig vei. For all del: ingen tørketromler eller hårfønere for at dette skal gå fortere.

Oppbevar helst plaggene hver for seg, og i hvert fall atskilt fra andre farger.

Og ikke glem: Hadde du gjort alt dette med lakkjakka eller skinnbuksene fra 80-tallet hadde du vært autentisk retro-trendy i dag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning