P-pillebytte uten trøbbel

Bestselgeren trekkes fra markedet, men det er mye å velge mellom.

Publisert Oppdatert

70 000 norske kvinner må bytte p-piller fra 1. januar neste år. Trionetta har vært på det norske markedet i 25 år, og er de mest solgte pillene.

Legemiddelfirmaet Schering, som produserer pillene, syntes det er på tide å bytte til mer moderne piller. Den nye pillen Yasminelle inneholder en lavere dose østrogen og er ment å erstatte Trionetta.

Dyrere med nye piller
Trionetta har vært en god pille og et billig alternativ for unge kvinner. Nå ser det dermed ut til at de må ut med mer enn 96 kroner per tre måneder. Pillene som er ment å erstatte Trionetta, Yasminelle, koster 252 kroner for samme periode.

Yasmin og Yasminelle vil være gode alternativer, men tror også at noen vil velge rimligere flerfasiske p-piller som Synfase og Microgynon.

Skal man bytte p-pille er det ofte man må prøve noen flere typer for å finne en man liker. Farmasøyt ved Jernbanetorgets Apotek i Oslo, Pål Falck, tror Yasmin og Yasminelle vil være gode alternativer, men tror også at noen vil velge rimligere flerfasiske p-piller som Synfase og Microgynon.

- De er noe dyrere, men billigere enn mange andre piller. Cerazette er en minipille, men denne typen er like sikre som p-piller, sier han.

- Hvorfor er Trionetta så mye billigere enn de andre?

- De nye p-pillene er dyrere fordi legemiddelfirmaene i dag bruker lengre tid på å utvikle og kvalitetssikre legemidlene. Eldre p-piller inneholder generelt mer hormoner, mens de nye er dosert lavere, noe som produsentene hevder vil gi midre bivirkninger, sier Falck.

Microgynon koster 81 kroner per tre måneder, mens den populære pillen Yasmin koster ca 220 kroner for samme periode.

Frykter flere graviditeter
Legemiddelverket er skeptiske til at Trionetta nå taes av markedet. De frykter flere uønskede graviditeter.

- Vi syntes det er problematisk at legemidler med så mange brukere trekkes tilbake fra markedet. Mange av dem vil ikke vite at prevensjonsmidlet deres ikke finnes lenger før de kommer på apoteket for å få ny forsyning. Det kan få uheldige konsekvenser, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.

Norge er det første landet som kutter ut bruken av Trionetta. Ifølge legemiddelfirmaet vil det samme skje i andre land i tiden fremover.

Bare bytt
Leder for Norsk gynekologisk forening, Rolf Kirschner, sier at man bare kan gå rett over på nye p-piller. Er du på siste brett av Trionetta-pillene dine, kan du hoppe rett over på et annet merke.

- Du kan selvfølgelig merke noen bivirkninger, men det er helt individuelt, sier han.

Har du spørsmål om p-piller eller annen prevensjon? Spør ekspertene hos Doktoronline.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning