Naturlig skjønt til bunaden

Når du skal sminke deg til bunaden er det naturlig makeup som gjelder.

Foto: Lasse Berre/ Norsk Flid
Publisert Oppdatert

Våren og sommeren er høysesong for bunadbruk, når høytidene og bryllupene står i kø. Ekspertene har én hovedregel når det gjelder bunadbruk og sminke: Det skal se naturlig ut.

- Men naturlig betyr overhodet ikke sminkefri. Huden skal være perfekt, det er bare at fargene bør være snille i dagslys og ikke stjele for mye oppmerksomhet, sier makeup-artist og skjønnhetsjournalist i Det Nye, Cecilie Eggen.

Pass deg for sola

Hun anbefaler concealer og foundation som vanlig, kanskje litt mindre enn før dersom du har fått litt farge allerede.

- Og husk solfaktor hvis det er bra vær! Sola er sterk og etter en halvtime ute i sola er du garantert litt rødlig, sier hun.

I tillegg kan du gjerne bruke en primer under øyeskygge og foundation slik at du sikrer makeupen hele dagen og kvelden.

- Av farger ville jeg holdt det til rolige og naturlige toner, uten for mye skimmer. Litt skimmer kan likevel benyttes, for eksempel en lys skimmertone innerst i øyekroken og litt inn på øyelokket. Denne omkranses med en matt øyeskygge i en litt dypere tone. Bruntoner er en hit i naturlig makeup, sier Cecilie.
Bort med svetteperlene

En vannfast maskara er kjekt å ha i tilfelle regn eller for mye sol. Det kan bli varmt og svett, særlig i bunad.

- Jeg anbefaler et lite snev av solpudder øverst i panna, litt under kinnbena og et lett strøk over nese og hake. Har du dobbelthake du gjerne vil kamuflere, legg litt solpudder under haka. Men vær forsiktig med bunadskjorta, sier makeup-artisten.

Rougen skal være naturlig, uten for mye glitter og stæsj. Rosa og fersken er passelig duggfriskt.

- Til slutt anbefaler jeg en fresh lipgloss i bleke toner. Den er lett å ha i bunadslomma og enkel å påføre uten speil, sier Cecilie. Dropp hårstylingen

Når man skal pynte seg med bunad er det ikke bare sminken man skal ta hensyn til. Også frisyren er viktig.

- Man skulle ikke tro at det var nødvendig å si, men etter alt jeg har sett så må jeg si at det viktigste er at du har nyvasket hår, sier ansvarlig makeup-artist for Max Factor Jan Thomas.

Han mener man skal være diskret både med styling, solbriller og hårpynt.

- Man kan godt ha en liten blomst i håret som står til bunaden. Men dropp det tovete håret og all gelen. Og for all del, dropp designerbrillene som dekker hele ansiktet, sier Jan Thomas til DetNye.no.

- Hvorfor er det viktig å fjerne brillene?

- Du behøver ikke å droppe brillene, men bruker du briller må du ha noen som er litt diskret. Når du har på deg bunad er det bunaden som skal stå i fokus. Det er en fin tradisjon, og tradisjoner skal ikke overgåes med trend-maset som er for tiden, sier han.
Sett opp håret i hestehale

Og for unge mennesker som bruker bunad, foreslår stylisten en oppsatt hestehale, som er litt tupert på kronepartiet for å få litt høyde.

- Jo enklere, jo bedre. Velger du å ha løst hår, kan en hårbøyle være lov. Men da er det også fint om du velger en farge som står til bunaden, sier Jan Thomas.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning