Naturlig skjønt til bunaden

Når du skal sminke deg til bunaden er det naturlig makeup som gjelder.

Foto: Lasse Berre/ Norsk Flid
Publisert Oppdatert

Våren og sommeren er høysesong for bunadbruk, når høytidene og bryllupene står i kø. Ekspertene har én hovedregel når det gjelder bunadbruk og sminke: Det skal se naturlig ut.

- Men naturlig betyr overhodet ikke sminkefri. Huden skal være perfekt, det er bare at fargene bør være snille i dagslys og ikke stjele for mye oppmerksomhet, sier makeup-artist og skjønnhetsjournalist i Det Nye, Cecilie Eggen.

Pass deg for sola

Hun anbefaler concealer og foundation som vanlig, kanskje litt mindre enn før dersom du har fått litt farge allerede.

- Og husk solfaktor hvis det er bra vær! Sola er sterk og etter en halvtime ute i sola er du garantert litt rødlig, sier hun.

I tillegg kan du gjerne bruke en primer under øyeskygge og foundation slik at du sikrer makeupen hele dagen og kvelden.

- Av farger ville jeg holdt det til rolige og naturlige toner, uten for mye skimmer. Litt skimmer kan likevel benyttes, for eksempel en lys skimmertone innerst i øyekroken og litt inn på øyelokket. Denne omkranses med en matt øyeskygge i en litt dypere tone. Bruntoner er en hit i naturlig makeup, sier Cecilie.
Bort med svetteperlene

En vannfast maskara er kjekt å ha i tilfelle regn eller for mye sol. Det kan bli varmt og svett, særlig i bunad.

- Jeg anbefaler et lite snev av solpudder øverst i panna, litt under kinnbena og et lett strøk over nese og hake. Har du dobbelthake du gjerne vil kamuflere, legg litt solpudder under haka. Men vær forsiktig med bunadskjorta, sier makeup-artisten.

Rougen skal være naturlig, uten for mye glitter og stæsj. Rosa og fersken er passelig duggfriskt.

- Til slutt anbefaler jeg en fresh lipgloss i bleke toner. Den er lett å ha i bunadslomma og enkel å påføre uten speil, sier Cecilie. Dropp hårstylingen

Når man skal pynte seg med bunad er det ikke bare sminken man skal ta hensyn til. Også frisyren er viktig.

- Man skulle ikke tro at det var nødvendig å si, men etter alt jeg har sett så må jeg si at det viktigste er at du har nyvasket hår, sier ansvarlig makeup-artist for Max Factor Jan Thomas.

Han mener man skal være diskret både med styling, solbriller og hårpynt.

- Man kan godt ha en liten blomst i håret som står til bunaden. Men dropp det tovete håret og all gelen. Og for all del, dropp designerbrillene som dekker hele ansiktet, sier Jan Thomas til DetNye.no.

- Hvorfor er det viktig å fjerne brillene?

- Du behøver ikke å droppe brillene, men bruker du briller må du ha noen som er litt diskret. Når du har på deg bunad er det bunaden som skal stå i fokus. Det er en fin tradisjon, og tradisjoner skal ikke overgåes med trend-maset som er for tiden, sier han.
Sett opp håret i hestehale

Og for unge mennesker som bruker bunad, foreslår stylisten en oppsatt hestehale, som er litt tupert på kronepartiet for å få litt høyde.

- Jo enklere, jo bedre. Velger du å ha løst hår, kan en hårbøyle være lov. Men da er det også fint om du velger en farge som står til bunaden, sier Jan Thomas.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen