Motvirk tørr hodebunn

Mistenker du at du har flass i hodebunnen? Sannsynligvis sliter du bare med tørr hud - og bør holde deg langt unna flass-sjampoene.

Publisert Oppdatert
Drysser det av håret ditt, trenger det ikke være flass - og da skal man heller ikke bruke flass-sjampo! (Foto: iStockphoto)
Drysser det av håret ditt, trenger det ikke være flass - og da skal man heller ikke bruke flass-sjampo! (Foto: iStockphoto) Foto: iStockphoto

Mens det før var mer vanlig at folk slet med fett hår, er tørt hår og tørr hodebunn et meget vanlig problem i dag. Noe av grunnen til det er at vi oftere enn tidligere benytter stylingprodukter i håret og at de fleste også utsetter håret for varmebehandling som for eksempel føning, krølling og glatting av håret.

Varmen tørker ut håret, og du kan lett ende opp med tørr og kløende hodebunn.

Ikke flassbehandling

- Det er veldig vanlig å forveksle tørr hodebunn med flass, men dette er på ingen måte det samme problemet. Har man tørr hodebunn er det kun små hudpartikler som detter av, mens det er snakk om flak av hud dersom det er flass man sliter med, forteller frisør Siv Jane Jahre.

Hun legger til at mens en flassende hodebunn har behov for skikkelig behandling hvis den skal bli bedre, vil flass-sjampoer og andre behandlinger mot flass kun gjør vondt verre dersom det er tørr hodebunn man har.

- Flass-sjampoen er veldig sterk for at den skal få bort disse kakene med flass man har i hodebunnen. For en tørr hodebunn blir behandlingen rett og slett for sterk, sier Jahre.

Tenk på kostholdet

For den tørre hodebunnen er det tilførsel av olje og fuktighet som er viktig.

- Bruk en sjampo med olje, lecitin og lanolin i, den vil tilføre håret den nødvendige fuktigheten. I tillegg er det imidlertid svært viktig at man tenker over hva man spiser. I likhet med resten av kroppen påvirkes også hår og huden i hodebunnen av kostholdet sitt, sier Jahre.

Hun anbefaler rikelig med fet fisk, salat og grønnsaker for deg som er ute etter et vakkert hår. Nikotin, godteri og kaffe bør du derimot styre unna. Særlig i perioder når du ønsker å bli kvitt den tørre hodebunnen eller dersom du sliter med det motsatte - nemlig fett hår.

- Det er viktig å huske på at huden i hodebunnen ikke er annerledes i så måte enn huden på resten av kroppen. Også håret vårt påvirkes av hva vi putter i oss, avslutter frisør Siv Jane Jahre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning