Motedronning nr. 1

Du kan si hva du vil om Marie Antoinette - men shoppe, dét kunne hun.

Foto: Sony Pictures
Publisert Oppdatert
Blomsteranheng var populært i rokokkotiden, her får du matchende kjede (kr 139) og øredobber (kr 89,50) fra Glitter. (Foto: Mona Evensen)
Blomsteranheng var populært i rokokkotiden, her får du matchende kjede (kr 139) og øredobber (kr 89,50) fra Glitter. (Foto: Mona Evensen) Foto: Mona Evensen
Marie Antoinette gikk neppe mye i sneakers, men hadde hun gjort det hadde hun sikkert elsket disse rosa fra DKNY, kr 775. (Foto: Mona Evensen)
Marie Antoinette gikk neppe mye i sneakers, men hadde hun gjort det hadde hun sikkert elsket disse rosa fra DKNY, kr 775. (Foto: Mona Evensen) Foto: Mona Evensen
Korsettet et er typisk plagg fra Marie Antoinettes tid. Dette finner du på H&M til kr. 149. (Foto: Mona Evensen)
Korsettet et er typisk plagg fra Marie Antoinettes tid. Dette finner du på H&M til kr. 149. (Foto: Mona Evensen) Foto: Mona Evensen
Kamésmykke er in igjen. Et tips er å fjerne kjedet og feste smykket i et kult silke- eller fløyelsbånd. Kr. 129, fra Dansk Smykkekunst. (Foto: Mona Evensen)
Kamésmykke er in igjen. Et tips er å fjerne kjedet og feste smykket i et kult silke- eller fløyelsbånd. Kr. 129, fra Dansk Smykkekunst. (Foto: Mona Evensen) Foto: Mona Evensen
Et diskret hint av rokokkostil får du om du nøyer deg med disse kaméøredobbene til kr 59,50 fra Glitter. (Foto: Mona Evensen)
Et diskret hint av rokokkostil får du om du nøyer deg med disse kaméøredobbene til kr 59,50 fra Glitter. (Foto: Mona Evensen) Foto: Mona Evensen

Fredag har Sofia Coppolas film om Marie Antoinette norgespremiere. Litt historieoppfriskning: Dette var dronningen av Frankrike som levde i hemningsløs luksus med hoffet sitt, mens folket sultet. Sitatet hennes da hun hørte at folket gjorde opprør fordi de ikke hadde brød ("Kan de ikke spise kake?") - viste seg mer udødelig enn Marie, som ble halshogget etter den franske revolusjonen.

Men filmen viser den dekadente dronningen fra en annen side. Der hun historisk har blitt sett på som en egosentrisk drittkjerring med dyre vaner og null medmenneskelighet, har Coppola laget en film om en bortskjemt og umoden tenåringsdronning - en "Girls Just Wanna Have Fun"-versjon av forspillet til den franske revolusjonen.

Ikke akkurat folkets dronning

Marie Antoinette var bare 14 år da hun ble giftet bort til Ludvig XVI, og 19 år da hun ble dronning. Det sies at Marie Antoinette ikke brød seg stort om politikk, men Caroline Weber, forfatteren av "Queen of Fashion - What Marie Antoinette Wore to the Revolution" mener at hun gjorde mote til politikk.

Det enorme forbruket var rett og slett en måte å signalisere til motstanderne sine at hun, dronningen, kunne kle seg som hun ville, sløse som hun ville, generelt sett oppføre seg akkurat som hun ville.

Marie Antoinette ble et av 1700-tallets stilikoner, ved å bruke enorme summer på klær og luksus - det sies at hun shoppet så mye at hun satte nasjonen Frankrike i gjeld. Pluss på ville fester og ryktene om et utsvevende sexliv, så skjønner du at hun ikke akkurat var folkets favoritt.

Inspirerer Haute Coutore

Filmen har fått kritikk for å være overfladisk og uten handling, men motefolket likte i hvert fall filmen. Den har også fått mye skryt for det visuelle - Coppola skaper en lekker sukkertøysverden rundt Marie, understreket ved bruk av sanger som 80-talls hiten "We Want Candy" - som Coppola har sagt har vært en inspirasjonskilde til filmen.

Dessuten har filmen satt nytt fokus på motedronningen, designere som John Galliano, Vivienne Westwood og motehuset Balancegia har latt seg inspirere.

Det er stilig, men ikke akkurat hverdagsklær - du behøver kanskje ikke style håret med brødskalker for å stikke ned på butikken. Men denne ekstravagante og overdådige stilen kan jo være morsom å la seg inspirere av til større fester.

I Det Nye nummer 2/2007, som er i salg fra mandag 15. januar, kan du lese om Det Nyes møte med hovedrolleinnehaveren i filmen, Kirsten Dunst.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning