Mer røykeavhengig med mentol

Det er vanskelig å slutte å røyke i utgangspunktet. Men røyker du mentol-sigaretter har du en enda vanskeligere oppgave foran deg, viser en ny undersøkelse.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Ifølge en amerikansk studie er ikke mentol-sigaretter farligere enn vanlige sigaretter, men de er mer vanedannede og hardere å bli kvitt.

Usikre på grunnen
1535 røykere var involvert i undersøkelsen, derav 808 kvinner og 727 menn. Av deltakerne røykte 63 prosent mentolsigaretter og 36 prosent ikke-mentol.

- Vi var interessert i å se på om mentol-sigaretter var mer skadelig enn andre sigaretter. Det var de ikke, men vi fant imidlertid ut at det er vanskeligere å slutte å røyke om du røyker sigaretter med mentol, sier forskningsleder Mark J. Pletcher ved Universitetet i California.

Forskerne er fortsatt ikke helt sikre på grunnen til at det er sånn. En teori er at mentol har en kjølende og beroligende effekt, og gjør at røykeren føler seg bedre.

Studien er publisert i magasinet Archives of Internal Medicine.

- Umulig å si
Eiendomsmegler Line Kristiansen (31) har alltid røyket mentol, men syntes det er vanskelig å si om forskningen stemmer.

- Jeg syntes jo mentol er bedre enn andre merker, og hadde hatt store vanskeligheter med å slutte. Men det tror jeg de som røyker vanlige sigaretter også hadde syntes, sier Line.

Selv har hun prøvd å slutte en gang, men ga opp når hun skjønte at hun ikke var motivert nok. Men hun legger til at hun skal slutte med en gang motivasjonen kommer, og da får hun tidsnok merke hvor vanskelig det er å slutte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning